B

Bijzonder avontuur: samen met je kinderen een vulkaan beklimmen

Een van de tofste dingen die we hebben gedaan tijdens onze rondreis door Guatemala is het beklimmen van de vulkaan Acatenango. Je komt zó dicht bij de actieve vulkaan Fuego dat je deze bijna aan kunt raken. Je hoort de knallen van de uitbarstingen, ziet de dikke rookwolken uit de krater komen en, als het weer meewerkt, in het donker de oranje lava de lucht in spuiten. Een onvergetelijke ervaring. Wil jij dat ook met je kinderen of tieners? Check dan wel eerst of deze tocht voor jouw gezin geschikt is.

 

De hike naar de vulkaan is pittig en je moet er zeker op voorbereid zijn. Kan het met kleine kinderen? Nee, maar vanaf een jaar of twaalf zou het moeten kunnen. Mits je kinderen (tieners) sportief zijn en een goede conditie hebben. Het is een zware wandeling die je niet moet onderschatten. Het is steil, hoog en boven kan het bovendien echt heel erg koud zijn. Niet iedereen zal er dus blij van worden. Ik neem je graag mee op onze tour, zodat je weet wat je kunt verwachten.

De klim naar boven

In de ochtend werden we bij onze accommodatie in Antigua opgehaald en naar het startpunt gebracht. In het kantoortje waar de tour start kregen we een lunchpakket en konden we alles wat we niet bij ons hadden voor een klein bedrag huren. Denk daarbij aan een warme winterjas, een wandelstok, dagrugzak, wanten, mutsen, etc. Daarna reden we nog een klein stukje en gingen we van start. Het eerste stuk ging behoorlijk steil omhoog. Al vrij snel kwamen we bij een stop met een cafeetje en toiletten. Hier konden we (onverwacht) heerlijke koffie, smoothies, etc. kopen.

 

Na deze fijne rustpauze ging de wandeling verder. Omdat het soms heel steil is zijn er over een deel een soort ‘trappen’ gemaakt om het klimmen makkelijk te maken. De route is afwisselend. Je loopt langs landbouwgrond, door het nevelwoud en door het ‘pine forest’. Het laatste stuk is een stuk kouder door de wind die hier vrij spel heeft. Het is dan inmiddels wel een stuk vlakker. Gelukkig maar, want je merkt echt wel dat je inmiddels op een hoogte van bijna 3600 meter bent!

Het middenstuk van de hike naar boven loop je door het nevelwoud.

De wandeling naar boven was zwaar. Vooral als je hoger komt en de lucht ijler wordt. Ook je zware backpack maakt het niet gemakkelijker. Maar het is echt wel te doen. Voor je bagage kun je overigens ook een drager inhuren, dat scheelt een heel stuk. Met kinderen die nog niet zelf een zware rugzak kunnen dragen zou ik dit altijd doen. Ook met het huren van een stok maak je het jezelf zeker makkelijker.

 

In het basiskamp: waanzinnig uitzicht!

Eenmaal in het basiskamp was het echt genieten van het uitzicht dat we hadden op de actieve vulkaan Fuego. Toen de wolken optrokken was deze ineens zichtbaar en bovendien volgde direct een flinke uitbarsting. Boven hadden we wel veel meer last van de wind, waardoor het echt HEEL ERG KOUD was. Zo koud dat bijna niemand de tweede wandeling om nog dichter bij Fuego te komen wilde maken.

In het basiskamp wachten tot de wolken wegtrekken.
Zo mooi als ie er ineens is!

Mijn megafitte zoon en nog drie anderen deden het wel. Het was een avontuur. Ze kwamen tot heel dicht bij Fuego. Net op de terugweg was er een zware uitbarsting die wij in het basiskamp goed konden horen, maar door de wolken helaas niet konden zien. De wandelaars liepen net het bos weer in, maar konden nog wel zien dat Fuego een flinke hoeveelheid lava uitspuwde. Iets om nooit te vergeten. Uiteraard had ik zelf achteraf natuurlijk spijt dat ik niet toch mee was gegaan…

 

Let op: deze tweede wandeling is een stuk zwaarder. Je loopt door het lavazand, het is heel steil en de terugreis is volledig in het donker. De groep vertrok aan het eind van de middag en kwamen pas tegen 21.00 uur weer terug. Je moet er echt fit voor zijn en met kleinere kinderen is het geen aanrader.

Het basiskamp zelf was prima, maar eenvoudig natuurlijk. We kregen allemaal een hutje met een matras, slaapzak, kussen en een extra slaapzak als deken. Een eindje verderop was het ‘toilet’. Verwacht hiervan niet meer dan een houten zitting boven de grond in een tent. Er werd een kampvuur gemaakt, thee uitgedeeld en avondeten verzorgd. Check wel goed bij de organisatie met wie je meegaat wat er wel/niet inclusief is en wat je dus nog zelf mee moet nemen.

 

De tweede dag: zonsopgang en weer afdalen

Na een kort nachtje in het basiskamp werden we vroeg wakker gemaakt. Het is de bedoeling dat je in het donker naar de top van Acatenango klimt om vanaf daar de zonsopgang te bekijken. Je hebt dan een heel mooi uitzicht op Fuego. Helaas hadden de gidsen slecht nieuws: het weer was heel slecht en er was regen voorspeld, waardoor ze het afraadden om naar boven te gaan. Het advies was nog even in bed te blijven liggen en de zonsopkomst vanaf het basiskamp te bekijken.

Zonsopgang vanuit het basiskamp.

Dat bleek een goede keuze. Net nadat we wakker waren gemaakt trokken de wolken weg en werden we getrakteerd op… de zon en dikke rookwolken uitstotende Fuego vulkaan. Daarna was het tijd voor een eenvoudig ontbijt, konden we onze tassen inpakken en weer terug naar beneden lopen. Een behoorlijke aanslag op je knieën, maar wel met een inmiddels wat lichtere rugzak. Weer terug bij het kantoortje van het tourbedrijfje kregen we een kop thee en een lekkere taco voordat we teruggebracht werden naar Antigua. Op naar de douche waar we ondertussen wel heel veel behoefte aan hadden!

Naar beneden gaat een stuk sneller!

Wat neem je mee?

Als je deze tour maakt is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Als je de wandeling start is het waarschijnlijk behoorlijk warm, maar tegen de tijd dat je boven bent kan het ijskoud zijn. Draag daarom kleding in laagjes en zorg dat je ook warm thermo ondergoed en een winddicht jack, bij voorkeur met een tussenjas van dons, bij je hebt. Om alles mee te kunnen nemen is een goede, ruime dagrugzak essentieel. Als je deze niet hebt kun je ze ook huren.

 

Wat je verder niet mag vergeten:

  • minimaal 3 liter water per persoon
  • voldoende (gezonde) snacks
  • een flesje frisdrank ter afwisseling
  • goede hoofdlamp
  • regenjas/poncho
  • goede wandelschoenen
  • blarenpleisters (voor het geval dat…)
  • wc papier
  • zonnemelk met een hoge factor

 

Prima alternatief: vulkaan Pacaya

Heb je kleinere kinderen, vind je de hike naar Acatenango te koud of zwaar of heb je geen zin of tijd om 2 dagen op pad te zijn? Ook dan kun je een waanzinnige vulkaanervaring beleven! Pacaya is een actieve vulkaan die op zo’n 1,5 uur rijden van Antigua ligt. Deze vulkaan is gemakkelijk te bezoeken als dagtocht, waarbij je kunt kiezen voor een tour in de ochtend of de middag. De wandeling naar boven is zo’n 1,5 uur en is minder steil en hoog dan naar Acatenango. Wel door los zand en ook een klim omhoog, dus denk er niet té gemakkelijk over.

Leuk voor de kinderen: onderweg ga je marshmallows roosteren op de hitte van de vulkaan.

Ik beklom Pacaya al eens tijdens een eerdere reis en vond dat toen heel indrukwekkend. Pacaya is een actieve vulkaan en je kunt de warmte goed voelen. Het is zeker niet minder dan een bezoek aan Acatenango, vooral anders. Leuk voor de kinderen: er worden tijdens de tour marshmallows geroosterd op de hitte van de vulkaan.

Van een afstandje: de actieve vulkaan Fuego (links) en daarnaast Acatenango.

Wil je ook met je kinderen een vulkaan beklimmen in Guatemala?

De vulkaan Acatenango beklom ik met mijn drie kinderen (beter gezegd, tieners waarvan een deel inmiddels student is). We deden dit aan het begin van onze reis door Guatemala en Belize. Het was een van de hoogtepunten van onze reis en heel bijzonder om met elkaar te doen. Ik kan het iedereen aanraden! Net als een rondreis door Guatemala, want het land heeft nog veel meer te bieden voor een bijzondere reis. Wij gingen o.a. met een watertaxi naar verschillende dorpjes aan Lago Atitlan, beklommen oude Mayapiramides, spotten apen in de jungle en struinden door het koloniale Antigua Guatemala.  Klik hier om meer te lezen over onze ervaringen.

 

Wil je in mijn voetsporen reizen? Neem gerust contact met me op om te kijken hoe ik je helpen bij het plannen of organiseren van jouw reis.