7

7x Niet missen in Antigua Guatemala

Tijdens een rondreis door Guatemala kom je ongetwijfeld in Antigua Guatemala, misschien wel het allermooist koloniale stadje van Midden Amerika. En Antigua is leuk! Ben jij er met je gezin? Dan mag je dit zeker niet missen:

 

Verdwaal door de koloniale straatjes

Het maakt niet uit waar je loopt in het centrum: overal om je heen zie je mooie kleurrijke koloniale huizen aan hobbelige straatjes. Kijk vooral ook overal naar binnen, want heel veel plekken hebben mooie patio’s en doorkijkjes. Zelfs de grote fastfoodketens hebben hier vestigingen in lokale koloniale panden, zonder felle reclames en met een sfeervol terras in een binnentuin. De meeste restaurantjes en cafeetjes zijn echter ‘gewoon’ lokaal en je kunt lekker (en betaalbaar) eten in Antigua.

Het terras op de patio van de plaatselijke Starbucks.

Geniet van het lokale leven op Parque Central

De hele stad is opgebouwd rondom het Parque Central, het centrale park en nog altijd dé ontmoetingsplaats in Antigua. Dat merk je zeker op zondagen, als het er veel drukker is dan normaal. In het park zie je naast toeristen vooral ‘locals: Maya’s in vrolijke traditionele kleding, souvenirverkopers, schoenpoetsers en eetstalletjes. Ga zeker ook koffiedrinken bij Café Condesa aan het park. Hier zit je heerlijk rustig op een van de patio’s.

Maak een foto bij Arco de Santa Catalina

De bekendste plek van Antigua Guatemala is de beroemde gele boog Arco de Santa Catalina. Dit icoon was oorspronkelijk de brug tussen een klooster en school aan beide zijden van de weg. Het maakt niet uit op welk tijdstip je er nu komt, er zijn altijd mensen foto’s aan het maken. Kies wel een onbewolkt moment, zodat je de vulkaan Agua kunt zien!

Bezoek oude kerken

Antigua is regelmatig getroffen door ernstige aardbevingen. De stad is inmiddels opnieuw (op een veilige manier) opgebouwd, maar van de meeste kerken staan alleen de buitenmuren nog. Toch kun je deze kerken bezoeken en het is weer eens een hele andere manier van een bezoek aan een kerk.

Bekijk de stad vanaf een rooftop

Wij hadden het geluk dat ons hotel een eigen rooftop had waar je heerlijk kon zitten. Heb je dat niet? Dan kun je bijvoorbeeld bij Antigua Brewing Company genieten van een mooi uitzicht op de stad, de kerken en de omringende vulkanen. Een aanrader voor een lokaal biertje aan het eind van de dag. En voor de kinderen gewoon een frisdrank natuurlijk.

Rooftop terras van ons hotel in het centrum van Antigua Guatemala

Ga naar het busstation en de markt

Net buiten het centrum liggen de markt en het oude busstation. Dit is dé plek om de kleurrijke Amerikaans schoolbussen te bewonderen die hier vertrekken naar plaatsen in de omgeving. Deze bussen worden door de backpackers chickenbus genoemd en een ritje hierin is een bijzondere ervaring. Leuk om een van je etappes op deze manier te plannen. Als je tenminste een beetje avontuurlijk bent en niet al te zeer gesteld op comfort, want comfortabel is het zeker niet! De markt is groot en behalve wat souvenirs is het vooral de plek waar de inwoners zelf hun inkopen doen.

Geniet van het uitzicht bij Mirador Cerro de la Cruz

Natuurlijk sla je tijdens je verblijf in Antigua Guatemala het bekendste uitzichtpunt van de stad niet over! Je kunt hier eenvoudig zelf naar toe lopen. Vanaf de heuvel bij het kruis heb je een mooi uitzicht over de stad.

 

Meer lezen over Guatemala?

Ik reisde er samen met mijn drie kinderen (waarvan een deel inmiddels student is). Lees hier meer over alle plekken die we tijdens onze rondreis bezochten.

 

Denk je dat een reis naar Guatemala (eventueel in combinatie met Belize) ook iets voor jullie kan zijn? Ik kan je op verschillende manieren helpen. Neem vooral contact met me op om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen bij het uitwerken van jullie plannen!