Met je gezin op een roadtrip door Amerika? In een camper? Dat is avontuur en vrijheid op een comfortabele manier. De ideale manier om rond te reizen met kleine én grote kinderen. Zeker als je dan door een land met overweldigende natuur mag rijden. Afgelopen maart reed ik, samen met een collega, een camper van de fabriek in Indiana naar de verhuurlocatie in Las Vegas. Dwars door Amerika. Een ultieme roadtrip, met heel veel kilometers door indrukwekkende landschappen, over hoge bergen, door nationale parken en nog veel meer. Vooral ook heel leerzaam. Met een camper reizen is namelijk fantastisch, maar er zijn echt wel dingen waar je je vooraf bewust van moet zijn. Zelfs al voordat je je reist boekt.
Allereerst: met een gezin, zeker met kleine kinderen, is een reis met een camper ideaal. Je pakt één keer je koffers uit en daarna ga je op pad. Je eigen huisje voor de komende periode neem je gewoon met je mee. Slaap midden in natuurparken, geniet van het buitenleven en speel ’s avonds gezellig een spelletje in de camper. Iedereen heeft z’n eigen slaapplek en als je onderweg trek krijgt kun je lunchen waar je maar wilt. Je bepaalt zelf je route en kiest waar je gaat overnachten. Wat mij betreft is een rondreis met een camper de ideale roadtrip als je met een baby of kinderen reist.

Tijdens mijn reis in de Verenigde Staten kwam en bij het plannen van reizen voor andere gezinnen kwam ik er wel achter dat je goed voorbereid moet zijn voordat je je reis boekt. Er zijn namelijk dingen waar je mee te maken krijgt die je misschien niet zo snel zou bedenken. Maar die wel van invloed zijn op je reis. Lees dus verder om te weten welke 5 dingen die je zeker moet doen vóórdat je je reis boekt (en direct daarna):
- Plan je route al voordat je je reis boekt
- Bedenk goed welke camper het best bij jou en je gezin past
- Maak een begroting
- Boek je reis zo vroeg mogelijk
- Reserveer op tijd je overnachtingsplekken
1) Plan je route al voordat je je reis boekt
Het klinkt misschien gek, maar dit is echt je eerste stap. Bedenk wat je wilt zien en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Misschien moet je toch proberen om je reis met een paar dagen te verlengen als het maar net uitkomt. Daarnaast is het goed om te weten hoeveel kilometer je van plan bent te gaan rijden om het juiste aantal miles in je camperpakket te kunnen kiezen. En misschien heeft de route die je rijdt invloed op het type camper dat je het best kunt kiezen. Of je besluit zelfs dat het praktischer kan zijn om toch met de auto te reizen in plaats van met de camper. Reizen met een camper heeft namelijk ook een aantal nadelen waar je in eerste instantie misschien niet aan had gedacht.

Waar moet je rekening mee houden bij het plannen van je reis?
Reistijden met de camper zijn langer dan je denkt
De reistijden die Google en andere routeplanners aangeven zijn niet van toepassing als je met de camper reist. In werkelijkheid doe je er veel langer over. Je zult namelijk minder hard rijden, maar moet soms ook omrijden omdat niet alle wegen toegankelijk zijn voor grotere campers. De route tussen Zion en Bryce is hiervan een goed voorbeeld. Met een gewone auto rijd je dwars door Zion, maar de tunnel die je onderweg tegenkomt is niet toegankelijk met een grote (hoge) camper. Je moet dan een een paar uur omrijden. En je rijdt in een camper ook gewoon minder snel dan met een personenwagen. Dat wil je ook, want het benzinegebruik gaat fors omhoog naarmate je harder rijdt. Daarnaast wil je onderweg natuurlijk soms ook nog even stoppen. Die tijd is uiteraard ook niet meegenomen in routeplanners.
Niet alle routes zijn mogelijk met een camper
Zoals ik al aangaf zijn sommige routes zijn niet bereikbaar met een camper. Dat kan ook een bepaald uitzichtpunt zijn in een van de nationale parken. Of een heel park dat niet toegankelijk is. Misschien wel de allerbelangrijkste is Death Valley National Park. Met veel campers mag je, in verband me de hoge temperaturen, tussen juni en oktober niet met de camper door Death Valley rijden. Soms mag het wel, maar is het op eigen risico. Met andere woorden: als er schade ontstaat die toegeschreven zou kunnen worden aan de hoge temperaturen is deze voor je eigen rekening. Wil je dat?

Zorg dat je ook tijd hebt om te genieten
Het is verleidelijk om zoveel mogelijk te willen zien. Maar soms is het ook goed om ergens gewoon even te zijn. Even een dagje niet te hoeven rijden, maar een mooie wandeling te maken. Een dagje waar de kinderen mogen kiezen wat ze gaan doen: lekker spelen of zwemmen bijvoorbeeld. Het is tenslotte ook vakantie.
2) Welke camper past bij jou en je gezin?
Het lijkt misschien heel simpel: gewoon de grootste of de goedkoopste. Maar de grootste camper slurpt benzine en is onderweg misschien ook niet altijd even praktisch. De goedkoopste camper is vaak wat ouder. Deze heeft dus minder moderne snufjes zoals USB laadpunten of een achteruitrijcamera. En ik kan je vertellen dat deze laatste extraatjes best heel prettig zijn. Bijvoorbeeld omdat je de Nederlandse stekkers niet kunt gebruiken in de Amerikaans stopcontacten en je dus minder laadpunten hebt voor je telefoons, ipads, etc.
Wat voor bedden en slaapplaatsen zijn voor jullie handig?
Amerikanen zijn vaak groot, maar de bedden in de campers zijn dat zeker niet altijd. Gek genoeg hebben kleinere campers vaak langere bedden. Maar soms ook een soort van ‘ingebouwd’ bed waardoor je je voeten niet kunt uitsteken achter het bed. Check dus niet alleen de afmetingen van de bedden, maar ook de indeling van de camper voor meer duidelijkheid.
Ook goed om te bedenken: waar gaan jullie slapen en waar de kinderen? Heeft de camper een aparte, af te sluiten, slaapkamer? Als je met tieners reist is dat misschien wel fijn. Slapen je kinderen samen in een bed of liever allemaal apart? Heb je nog een babybedje nodig en waar plaats je deze? Heeft de camper een slide-out zodat je net wat meer ruimte hebt? Dit kan bijvoorbeeld praktisch zijn om je babybedje in het gangpad te plaatsen en er dan nog langs te kunnen lopen. Reis je vroeg in het seizoen en is het nog koud ’s nachts? Het bed boven de cabine is dan heel erg koud en oncomfortabel. En in de zomer is het hier juist warmer.

Past de camper van je keuze bij de route die wilt reizen?
Verschillende verhuurbedrijven hebben verschillende voorwaarden. Met bijvoorbeeld specifieke eisen over parken die je wel/niet in bepaalde periodes mag bezoeken. Of wegen die je wel/niet met de camper mag rijden. Lees daarom altijd vooraf de voorwaarden van de verhuurbedrijven waar je overweegt een camper te hebben om te weten wat de restricties zijn en of je daar mee te maken krijgt bij jouw favoriete route. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf.
Ook zijn er wegen of tunnels met beperkingen qua hoogte of breedte, niet alleen bij Zion. Op de website van National Park Service kun je veel informatie over vinden over restricties binnen de parken. Zoek op informatie over RV’s, zoals campers in Amerika worden genoemd. Klik hier voor een voorbeeld voor informatie over RV’s in Yosemite. Kijk dus goed de afmetingen (lengte, breedte én hoogte) van je camper. Misschien kun je beter kiezen voor een kleinere camper, zoals een compacte, maar nog steeds comfortabele, Truck RV camper.
Belangrijk: zoek zoveel mogelijk informatie over de campers die je overweegt te boeken, bekijk foto’s, kenmerken en faciliteiten. Vergelijk je favoriete campers en verhuurbedrijven met elkaar en maak een overzicht van de voor- en nadelen zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken.
3) Maak een begroting
Reizen door Amerika met een camper is duur. Heel duur. Best kans dat je uiteindelijk duurder uit bent dan verwacht. En het kan ook dat een reis met de camper duurder uitkomt dan een reis met een huurauto en (eenvoudige) accommodaties. De prijs van je reis (camper en vlucht) is al fors, maar er komt vooral ook heel veel bij. Hoe groter je camper, hoe meer benzine je gebruikt. Als je veel wilt rijden is dat een forse kostenpost, want ook in Amerika is brandstof niet goedkoop. Op de dagen dat we zelf veel kilometers reden, hebben we voor wel USD200 per dag aan benzine gebruikt. Dat was gelukkig niet iedere dag zo, maar toch….
Met welke kosten krijg je te maken tijdens je roadtrip in Amerika?
- brandstofkosten, afhankelijk van je route en het aantal kilometers dat wilt afleggen
- kosten voor overnachtingen, afhankelijk van het aantal nachten en soort campings waar je voor kiest (zie hieronder voor meer informatie)
- excursies die je wilt boeken (tip: check voor mogelijkheid en indicatie van de kosten Get your Guide)
- verwachtte uitgaven aan eten/drinken, etc. Boodschappen doen in de supermarkt is natuurlijk goedkoper dan uit eten gaan, maar houd er rekening mee dat alles (veel) duurder is dan in Nederland.
- overige kosten zoals de aanvraag van je Esta, verzekeringen, etc.
Afhankelijk van de extra uitgaven waar je ter plaatse mee te maken krijgt weet je ook hoeveel je over hebt om te besteden aan je camper/tickets. Misschien kun je voor de wat luxere variant gaan of is het toch beter te kiezen voor een voordeligere verhuurder en een in wat oudere camper te reizen.
Een tip voor als je in het voorjaar kunt reizen: zoek naar een goedkope wegbrengspecial waarbij je een soort van testrit maakt en de camper van de fabriek naar de verhuurlocatie mag rijden. Dit kan voor een heel aantrekkelijk tarief. Deze specials komen meestal net na zomer beschikbaar en je haalt de camper dan bijvoorbeeld op in maart.


Hoeveel kost een camping in Amerika?
Kosten waar je zeker mee te maken krijgt tijdens je camperreis zijn de kosten voor campings/overnachtingsplaatsen. Die zijn van gratis tot heel duur. Soms zelfs duurder dan een hotelkamer. Ga dus aan de slag met een campingplanner, bekijk waar je wilt overnachten en hoeveel je daaraan kwijt bent. Slapen op de parkeerplaats bij de Walmart is niet heel gezellig, maar wel gratis en kun je dus prima een keer doen als je op doorreis bent. Kamperen op een commerciële camping bij de entree van een populair nationaal park kan extreem duur zijn. Je hebt dan wel een goede locatie en veel voorzieningen/faciliteiten. Het is voor de kinderen ook wel lekker om na een wandeling een keer in het zwembad te springen natuurlijk. Check bijvoorbeeld deze camping bij Zion om een beeld te krijgen.

Slapen in de parken zelf is voor veel gezinnen het beste alternatief: hier heb je de mooiste plekken en bovendien veel voordeliger. Wel zijn er minder faciliteiten, soms zelfs niet eens een douche. En je moet deze al heel vroeg reserveren. Voor sommige campings (zoals in Yosemite National Park) is het zelfs noodzakelijk om klaar te zitten achter je laptop op het moment dat de reserveringen open gaan. Check de termijn vanaf wanneer je kunt reserveren dus goed op de website van National Park Services.
4) Boek je reis zo vroeg mogelijk
Vroeg boeken loont! Campertarieven zijn vaak flextarieven: hoe meer campers er nog beschikbaar zijn, hoe voordeliger ze zijn. Daarnaast kunnen er ook heel aantrekkelijke vroegboekkortingen zijn. Ook deze verschillen per camperverhuurbedrijf, dus vergelijk ook vooral de prijs van je twee favoriete alternatieven. Ook vluchten zijn meestal voordeliger als je deze eerder boekt.
Weet je zeker dat je wilt gaan? Wacht dan niet langer maar boek gewoon je reis. De kans dat het goedkoper wordt als je langer wacht is echt minimaal.
5) Reserveer op tijd je campings
Is je reis geboekt? Dan is het tijd je route definitief te maken inclusief de overnachtingsplekken. Maak een overzicht met wanneer je welke camping kunt reserveren en zet deze data in je agenda zodat je het moment niet per ongeluk mist. Om campings te reserveren heb je een creditcard nodig. Het is niet vanzelfsprekend dat je je geld terugkrijgt bij een annulering, dus zorg dat je planning klopt. Moet je je reis annuleren om een, door je annuleringsverzekering gedekte reden, dan krijg je de gemaakte kosten uiteraard wel vergoed.
Zie jij jezelf en je gezin ook wel roadtrippen in Amerika?
Ik kan uiteraard met je meedenken of een camper of een huurauto voor jullie het meest geschikt is en je helpen bij het plannen van je ideale reisroute en het kiezen van de beste camper. Kun je in het voorjaar reizen? Ik kan ook een voordelige wegbrengspecial voor je regelen. Neem gerust contact met me op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.