Z

Zó hebben jij en je kinderen minder last van een jetlag

Wij hebben onze kinderen altijd mee genomen op onze reizen, ook als baby. We hebben al tientallen bestemmingen bezocht en vele hiervan met een flinke portie tijdverschil. Een weekje naar de Caribbean of in de meivakantie naar Bali? We hebben het gewoon gedaan en van jetlags hebben we nauwelijks last gehad. Zelfs niet tijdens onze reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië.

Tijdverschil en het risico op een jetlag heeft bij ons nooit een rol gespeeld in de keuze van een vakantiebestemming met de kinderen. Al heb ik wel mijn voorkeuren. Zo vind ik het met kleine kinderen bijvoorbeeld lastiger om richting Amerika, Caribbean en Zuid-Amerika te reizen dan naar het Azië. In het eerste geval is iedereen altijd heel vroeg wakker (en konden we de kinderen niet wakker houden tegen de tijd dat de restaurants ’s avonds open gingen), richting Azië sliepen ze eindelijk een keer uit en wij dus ook!

Met al dat reizen en al die tijdzones die we gepasseerd zijn hebben we inmiddels wel ontdekt wat het beste werkt om zo min mogelijk last te hebben van een jetlag. Deze tips deel ik graag met jullie!

Je reisplan – plan vooral niet te veel de eerste dagen

De reis zelf is altijd vermoeiend en zelfs met weinig tijdverschil is het belangrijk dat iedereen in het gezin op zijn eigen tempo weer een beetje in zijn of haar ritme kan komen. Reken er op dat de eerste twee dagen misschien wat rommelig verlopen en dat niet iedereen even vrolijk en gezellig is. Dat geeft niets, het komt vanzelf goed. Ook een aandachtspunt bij de planning van je reis: probeer de eerste dagen een plek te hebben met wat meer ruimte. Liefst twee kamers als je meerdere kinderen hebt en ook een plek met voldoende buitenruimte in de buurt (tuin, zwembad, strand, park) zodat je gemakkelijk naar buiten kunt.

Plan de eerste dagen van je vakantie op een plek waar je gemakkelijk naar buiten kunt en met voldoende ruimte zodat iedereen op z’n eigen tempo kan acclimatiseren.

Wat je onderweg kunt doen om de kans op een jetlag te verkleinen

  • Ga mee in het ritme dat wordt aangegeven door het cabinepersoneel. Probeer dus te slapen als de lichten uitgaan, ook al ben je eigenlijk niet moe. Laat ook je kinderen dan (proberen) te slapen. Doen ze het niet? Je kunt ze niet dwingen, dus maak je hier ook niet al te druk over. Geef ze bijvoorbeeld een koptelefoon op en laat ze naar muziek of luisterboeken luisteren zodat ze in ieder geval rustig blijven. Neem als ouder geen slaaptabletten, je moet immers je kinderen in de gaten houden en alert blijven. Gebruik eventueel oordopjes, maar uiteraard niet allebei de ouders tegelijkertijd. Kinderen kun je eventueel Kindival (homeopatisch) geven, om rustig te worden en gemakkelijker te laten slapen.
  • Drink zoveel mogelijk water en vruchtensap. Wees spaarzaam met alcohol-, cafeïne-, en koolzuurhoudende dranken.
  • Het kan handig zijn als je de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ tijd bij je hebt. Stel bijvoorbeeld jouw horloge vast in op de nieuwe tijd, maar laat die van je partner nog even op de oude tijd staan. Je weet dan wanneer het tijd is voor een hapje of slaapje. Probeer ondertussen het ritme van je kinderen vast zo veel mogelijk naar de nieuwe tijd toe te brengen. Geef bijvoorbeeld vast iets later (of eerder) een tussendoortje of voeding.

Wat je na aankomst kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van een jetlag

  • De meeste kinderen krijgen bij aankomst een nieuwe stoot energie door alle nieuwe prikkels, zelfs als ze een vermoeiende reis achter de rug hebben. Probeer hier zoveel mogelijk van te profiteren en ga, juist als je moe bent, iets actiefs doen zoals zwemmen, een ijsje halen, op het strand spelen of een wandeling maken. Van televisie kijken, zonnen of lezen wordt de vermoeidheid alleen maar erger.
  • Slaap met je kinderen mee als ze na aankomst een dutje doen. Zet wel de wekker (na maximaal één of twee uur) en maak ook je kinderen na die tijd wakker. Ga daarna naar buiten om iets actiefs te doen, dan is het vermoeide gevoel veel sneller weg en krijg je juist weer wat energie.
  • Probeer zoveel mogelijk in zonlicht te blijven. Dat maakt dat je lichaam sneller went aan het nieuwe ritme.
  • Stap direct over op het nieuwe ritme en vergeet de ‘oude’ tijd. Eet als het (lokaal) etenstijd is en slaap als het donker is. Geef kinderen ‘s nachts geen eten, anders hebben ze ‘s morgens geen trek en is het veel moeilijker te wennen aan het nieuwe ritme. Als ze wakker worden kun je het best een beetje water geven. Geef je borstvoeding? Ook jouw lichaam moet dan omschakelen. Als je op verzoek voedt gaat dit het snelst.
  • Ga de eerste avond lekker op tijd naar bed, maar niet te vroeg (dus pas ná het avondeten), anders ben je halverwege de nacht al uitgeslapen met een knorrende maag.
  • Waarschijnlijk heeft ieder gezinslid zijn ‘eigen’ jetlag, waardoor iedereen op een andere tijd wakker wordt. Probeer als je meerdere kinderen hebt om ze in verschillende ruimtes te laten slapen, zodat ze elkaar niet iedere keer wakker maken. Desnoods laat je een van je kinderen voor de eerste dagen in de keuken, woon- of badkamer slapen. Het scheelt echt heel veel als de kinderen elkaar niet telkens wakker maken en zo wat meer uurtjes slaap kunnen meepakken.
Ga overdag vooral lekker iets actiefs buiten doen. Op deze manier went je lichaam het snelst aan de nieuwe tijd.

Zie je echt heel erg op tegen het tijdverschil? Ook dan kun je een verre reis maken!

Als je richting het zuiden reist, (dus naar Afrika en het Midden Oosten) is het tijdverschil vaak maar beperkt van 0 tot maximaal 3 uur. Op deze manier kun je dus een beetje ‘oefenen’ en ervaren hoe het jouw gezin reageert op een verre reis of een jetlag zonder dat je direct de extremen opzoekt. Ook heel handig als je niet zo lang de tijd hebt en bijvoorbeeld maar een dag of 10 weggaat. Leuke bestemmingen met weinig tijdverschil zijn bijvoorbeeld Namibië, Marokko, Jordanië, Zuid-Afrika en de Seychellen. Allemaal plekken waar ik ook al ben geweest, waar geen malaria is (of je de gebieden met malaria eenvoudig kunt overslaan) en die leuk zijn voor een vakantie met je kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *