N

Namibië – mijn favoriete land in Afrika

Waarom Namibië mijn favoriete land in Afrika is? Een reis door Namibië is een reis om nooit te vergeten. De hele reis is een aaneenschakeling van bijzondere ervaringen. Heb je het één gehad, kun je direct weer uitkijken naar je volgende highlight. En dat geldt voor zowel jong als oud. Wat mag je eigenlijk écht niet missen en wat maakt het land nu zo uniek?

Wie op afbeeldingen van Namibië heeft gezocht kent ongetwijfeld het beeld van de oranje zandduinen, met de helderblauwe lucht. Een bezoek aan de hoogste zandduinen ter wereld bij Sossusvlei is dan ook een absolute “must” tijdens een reis naar Namibië.

Beklim Big Daddy en rol, spring, ren en duik naar beneden

Mijn persoonlijke tip: rijd ’s morgens vroeg direct bij opening van het park door naar Sossuvlei. De meeste bezoekers stoppen onderweg namelijk bij Duin 45 om deze te beklimmen en foto’s te maken van de veranderende kleuren van de duinen bij zonsopgang. Zeker de moeite waard, maar het voordeel van direct doorrijden naar Sossusvlei is dat het hier nog niet zo druk en niet zo warm is. Vooral als je naar de top van Big Daddy (de hoogste duin) wilt klimmen is dat héél prettig. Het klimmen van de duin is pittig, maar goed te doen zolang je over de rand loopt. Het allerleukste is de weg terug. Terwijl je van de duin afrent kun je gerust een duik nemen in het superzachte zand. Plezier en zand tot in je onderbroek gegarandeerd!

 

Bijzonder: kajakken met zeehonden

Aan de kust bij Walvisbay heb je de mogelijkheid om in een rustige lagune te kajakken tussen honderden zeehonden. De weg ernaar toe is al indrukwekkend. Je rijdt langs het strand met flamingo’s en pelikanen, door de zoutvelden en over het strand naar Pelican Point, waarbij je onderweg kans hebt om jakhalzen te zien. Als de kajaks het water in gaan, gaan de jonge dieren van de zeehondenkolonie dit ook. Ze komen naar je toe gezwommen, roepen om aandacht en vertonen hun kunsten. De ervaring om in je kajak tussen tientallen van deze indrukwekkende beesten in het water te zijn is indrukwekkend en véél leuker dan een bezoek aan de bekende zeehondenkolonie van Cape Cross. Vroeg boeken is essentieel, ter plekke bedenken dat je deze excursie wilt maken is helaas onmogelijk!

Geniet van een sundowner

Waar de zandduinen van de Namibi oranje zijn, zijn de duinen in de Kalahari rood. In privéparken leven tal van dieren zoals bokjes, giraffes, zebra’s en struisvogels. De lodges in de Kalahari hebben vaak een prachtige ligging en bieden sundowner game drives aan. Aan het eind van de middag ga je in een open jeep op safari en als de zon ondergaat ga je naar het topje van een duin, wordt een tafeltje neergezet en komen de koele drankjes uit de koelbox. Een betere manier om van de Afrikaanse zonsondergang te genieten is er eigenlijk niet. Hoewel….. ook in Damarland zaten we ook niet verkeerd op het uitkijkpunt boven op de heuvel.

Ga op zoek naar woestijnolifanten

Uniek in Namibië zijn de woestijnolifanten. Deze machtige dieren hebben zich weten aan te passen aan de zware omstandigheden van leven in de woestijn en lopen nog vrij rond in Damaraland. Dit gebied is heel mooi, met de oranjebruine rotsen, kleine dorpjes en apen in bomen. En met een beetje geluk dus woestijnolifanten. Op zoek naar water komen ze soms dicht bij campsites (niet altijd even fijn als je in een tentje ligt), maar meestal moet je ze actief zoeken. De lodges organiseren excursies waarbij je ’s morgens vroeg in een open jeep op zoek gaat naar sporen: voetstappen en afgebroken takjes. Als je een spoor hebt gevonden wordt het gevolgd met de jeep om na een korte of langere zoektocht ineens oog in oog te komen met een groep olifanten. Wij ‘ontdekten’  tijdens onze reis een flinke groep, met ook veel jonge dieren en het was zo bijzonder om deze dieren van zo dichtbij te mogen zien. Weer een ervaring om nooit te vergeten.

Tip: het kan in de ochtend nog heel koud zijn, dus zorg voor warme kleding!

Zie Luipaarden en cheetah van heel dichtbij via ‘tracking’

Luipaarden en cheetah in het wild worden met uitsterven bedreigd. De reden is dat boeren deze prachtige dieren nog wel eens vangen en afschieten omdat ze hun vee (en dan met name de jonge dieren) doden. Een aantal organisaties doen al jaren goed werk in educatie van lokale boeren en kinderen om hen er bewust van te maken dat je het vee ook op een andere manier kunt beschermen en daarnaast zorgen zij voor opvang van de bedreigde katachtigen die een gevaar zijn bij boerderijen. Een van deze organisaties is de Africat Foundation. Zij hebben een enorm reservaat waar cheetah en luipaarden in hun natuurlijk leefomgeving verblijven en zich zelf moeten redden door te jagen. De bedoeling is dat de dieren uiteindelijk weer ‘vrij’ in de natuur worden gelaten en kunnen overleven. Een aantal van de dieren hebben een chip gekregen, waardoor deze d.m.v. tracking te vinden zijn. Als je in een van de lodges van Okonjima verblijft steun je niet alleen het goede werk van deze organisatie, maar heb je de kans om luipaarden een cheeta’s van heel dicht bij te zien. Bij cheeta’s ga je zelfs uit de auto (niet met kleine kinderen, dat is te gevaarlijk) en kun je lopend nog heel dicht bij deze indrukwekkende dieren komen. Niet goedkoop, maar ook weer zo bijzonder! Extreem vroeg boeken voor een verblijf in deze lodge is essentieel. Geen plek meer? CCF is een andere bekende organisatie in de omgeving van Waterberg waar je een bezoek aan kunt brengen.

Leer meer over het leven van de bosjesmannen

Ooit, in een ver verleden, leefden de San in het gebied van de Kalahari hun nomadenleven waarbij ze leefden van en met de natuur. Voedsel en medicijnen kwamen van planten en dieren. Jagen deden ze met pijl en boog (waarbij de pijlpunten met gif van planten werden ingesmeerd), een strop of een valkuil. Op deze traditionele manier kunnen deze mooie mensen helaas niet meer leven. Jagen op de traditionele manier is verboden i.v.m. het dierenleed dat er bij komt kijken. Net als in veel andere landen hebben de San het nu moeilijk. Ze moeten zich aanpassen aan de moderne maatschappij en omdat dat niet lukt  vluchten de San vaak in overmatig alcoholgebruik. Gelukkig zijn er mensen die hen willen helpen. Op de boerderij van zijn vader biedt Jörn, een blonde Namibiër die de kliktaal van de San vloeiend spreekt, onderdak aan een groep San. Ze krijgen een salaris, kost en inwoning, voor de kleinste kinderen is er een crèche om ze voor te bereiden op het leven op school en de oudere kinderen krijgen onderwijs en onderdak in de omgeving van de school. In ruil daarvoor leren de San de bezoekers van het bushcamp meer over hun traditionele manier van leven. Bezoekers worden meegenomen tijdens een wandeling door de jungle waar je veel informatie krijgt over planten en dieren, leert om een val te zetten voor kleine dieren, hoe een valkuil wordt gemaakt, er wordt een vuurtje gemaakt, enz. De vrouwen laten zien hoe ze sieraden maken van bijvoorbeeld struisvogeleieren (en ja…… deze kun je natuurlijk ook kopen in de shop). In de avond worden speciale traditionele dansen gehouden. Hoewel het niet ‘echt’ is (en ook niet kan zijn), is het zeker een bijzondere en leerzame ervaring en wordt deze mensen een unieke kans geboden om te leven in de veranderde maatschappij zonder al hun traditionele waarden te moeten loslaten. Zeker met kinderen is dit toch echt wel een aanrader en veel minder commercieel dan een bezoek aan de himba die inmiddels heel goed weten hoe ze veel geld kunnen verdienen aan toeristen.

Have fun in de grootste speeltuin van het land: Swakopmund

De zandduinen tussen Swakopmund en Walvisbaai behoren niet tot een natuurpark en kunnen daarom worden gebruikt als één groot speelterrein. En dat is LEUK! In de duinen hier kun je bijvoorbeeld gaan sandboarden. Er is een lie-down versie waar je met snelheden van ruim boven de 60 km per uur van een zandduin kun suizen op een zachtboard plank. Voor de liefhebbers is er ook de ‘stand-up’ variant, waar je op een snowboard de duinen afgaat. Onderdeel van de ervaring is wel dat er geen skiliften zijn. Met andere woorden: van het duin af gaat snel, omhoog lopen duurt een stuk langer. Zoek je een minder vermoeiende activiteit? Dan kun je de duinen bijvoorbeeld verkennen op een quadbike.

Er is nog veel meer te ondernemen in Swakopmund. Het zeewater is koud, dus zwemmen gaat beter in het lokale zwembad. Er is een zeeaquarium, je kunt met een gids een bezoek brengen aan de sloppenwijk, een boottocht maken om dolfijnen te zien en ook zoektocht naar de ‘little 5’, de kleinste dieren van de woestijn is ook een aanrader. Verder heeft Swakopmund een oud, Duits aandoend, stadscentrum waar je een goede Kirschtorte kunt eten in een Konditorei of een schnitzel kunt bestellen in het Brauhaus.

foto: Alter-Action

 

Let op: in Swakopmund heb je regelmatig last van hardnekkige mist vanuit zee waardoor de temperatuur de ene dag gewoon 20 graden kouder kan zijn dan de dag ervoor. Als het mistig is, is het niet echt een leuke plek om te zijn. Plan daarom niet te lang in deze stad.

Spot neushoorns en ander wild in Etosha

Als je in Afrika bent, ga je natuurlijk ook op safari. Het bekendste wildpark van Namibië is Etosha. Etosha is anders dan de meeste Afrikaanse wildparken: het gebied is droog, waardoor de dieren, buiten het regenseizoen, volledig afhankelijk zijn  van de kunstmatige waterpoelen. Omdat het gebied heel open is, is het eenvoudig dieren te spotten en kun je prima met je eigen auto op eigen gelegenheid op safari gaan. In het park zelf zijn een aantal lodges waar je midden in het park kunt overnachten. De lodges hebben waterpoelen, die ’s avonds zijn verlicht en waar veel dieren op afkomen. Vooral de waterpoel van Okaukuejo is beroemd. Hier komen ook heel vaak neushoorns om te drinken, maar ook ander groot wild en het komt regelmatig voor dat er grote groepen tegelijk komen.

Tip: ga na een overnachting in Kamanjab of Palmwag aan de westkant het park in en rijd vervolgens via het midden (Okaukuejo), waar je kunt overnachten, naar het oosten (uitgang bij Namutoni). Net buiten het park heb je een aantal leuke lodges liggen waar je kunt verblijven als je bij Namutoni Etosha verlaat (of ingaat). Als de lodges in Etosha volgeboekt zijn (en dat is een jaar van te voren vaak al het geval) kun je ook net buiten het park overnachten. Je kunt dan niet ’s nachts naar de verlichte waterpoel, maar de kwaliteit van de accommodaties, het eten en de service is hier wel veel beter.

Ook naar Namibië?

Namibië is een van de mooiste (zo niet dé mooiste Afrikaanse bestemmingen) en zeker in de maanden juli/augustus zijn reizen door dit land populair. Omdat er veel vluchten naar toe gaan, maar de mogelijkheden voor accommodaties bij de belangrijkste plekken van het land zeer beperkt, is het essentieel een reis heel vroeg te boeken, tot wel meer dan een jaar voor vertrek! Op de bonnefooi reizen zou ik nooit doen en backpacken is zo goed als onmogelijk zonder ter plaatse een rondreis te boeken in een (kleine) internationale groep. Zelf een auto en accommodaties regelen kan uiteraard, maar is een hele klus en een uitdaging omdat je rekening moet houden met bijvoorbeeld de reisduur tussen twee plekken. Doordat je vooral op ‘gravel roads’ rijdt doe je er in werkelijkheid vaak langer over dan je op basis van het aantal kilometers zou verwachten.

Kinderen mee op reis?

Ja!!! Namibië is geweldig voor jong en oud. Met tieners is het een ideale bestemming vanwege het avontuurlijke van de reis en omdat je zo veel verschillende ervaringen op doet. Omdat je wel behoorlijk wat tijd in de auto moet doorbrengen vindt niet iedereen het prettig om met heel jonge kinderen door Namibië te reizen. Maar als jullie kinderen dit aankunnen, kun je bij het plannen van de reis natuurlijk rekening houden met de leeftijd van je kinderen en bijvoorbeeld net wat vaker een extra nachtje op een plek te blijven of een reisafstand verkleinen door een extra overnachting toe te voegen.

Is Namibië veilig en comfortabel?

Zeker! Een groot deel van het jaar komt er in het grootste deel van het land geen malaria voor (er zijn simpelweg geen muggen doordat er geen regen valt en geen water is). De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, het is er veilig (behalve op sommige plekken in de steden waar je in het donker beter niet lopend over straat kunt gaan), het eten is goed, het kraanwater op veel plekken gewoon drinkbaar en tijdens de keren dat ik er was heb ik nooit op een slecht bed geslapen.

 

Wil je ook naar Namibië? Reis in mijn voetsporen!

Ik kan je helpen bij het plannen en boeken van je reis naar Namibië, waarbij ik rekening kan houden met jullie persoonlijke reiswensen. De accommodaties zijn allemaal comfortabel, maar super deluxe of inclusief exclusieve fly in safaris naar afgelegen plekken zoals de Skeleton Coast kan ook. Namibië kun je prima combineren met bijvoorbeeld de Okavanga Delta in Botswana en de Victoria Falls in Zimbabwe en Zambia. Ik heb het geluk hier ook te zijn geweest en als je voldoende tijd (en budget) hebt voor deze uitgebreide reis is dat zeker een aanrader!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *