N

New York! Ook leuk met kleine kinderen en tieners

>Heel lang riep onze jongste als iemand vroeg wat haar favoriete land was, “New York!”. En dat terwijl ze normaal een stad helemaal niet leuk vond. Als vierjarige liep ze al met ons mee door deze wereldstad en een paar jaar later zijn we nog een keer terug geweest. Heerlijk was het dat we bij ons tweede bezoek niet meer alle hoogtepunten af hoefden te gaan, maar juist konden genieten van de stad met de vele parken en de heerlijke plekken om gewoon te ‘zijn’. Inmiddels vragen onze tieners regelmatig wanneer we wéér gaan. Want nu ze wat ouder zijn is het nog veel leuker om de wereld van de series en films die ze op Netflix kijken zelf in te stappen. En waar kun je beter winkelen dan in New York?

Ondertussen ben ik dus langzaam begonnen met een kleine inventarisatie en heb ik bij vrienden en bekenden die afgelopen jaar met oudere kinderen naar New-York zijn geweest gevraagd wat zij hebben gedaan. En hoe hun tieners dat hebben ervaren. Wat ze leuk vonden en natuurlijk waar ze sliepen. En eigenlijk bleek dat helemaal niet zo anders dan wat wij deden met ons kleinere kroost. Maar ach, dat is geen reden om niet meer terug te komen. New York verveelt nooit!

Je bent maar een paar dagen in New York: wat ga je doen?

Maak vooraf zeker een lijstje met dingen die je wilt doen als je in New York bent. Want natuurlijk wil je de stad bekijken vanaf een wolkenkrabber zoals Top of the Rocks, Empire State Building of het One World Observatory. Natuurlijk wil je naar het Memorial van 9/11, het Central Park, Times Square, Broadway, het Vrijheidsbeeld, enz.. Natuurlijk wil je lekker struinen door de verschillende bekende wijken zoals Chelsea, Meatpacking, Greenwich Village, Nolita, Soho, Noho en Little Italy. En natuurlijk pak je een museum mee, zoals het Guggenheim, MoMa of het American Museum of Natural History. Er zijn maar weinig steden met zoveel dingen die je écht niet mag missen. Maar wat ik tijdens mijn tweede bezoek vooral merkte is dat juist heel veel ándere dingen New York New York maken. New York is óók het New York van de straatartiesten in Washington Park, de stad waar je een wandeling maakt over de High Line, waar je tussen enthousiaste supporters een sportwedstrijd van de Yankees, Giants, Mets, Knicks of Rangers kunt bijwonen, of gewoon op een zondagmiddag in het Central Park kunt picknicken op de tribune van de softbalvelden terwijl de kinderen hier een Little Leage wedstrijdjes spelen. Toen onze kinderen klein waren hebben ze gezellig samen met lokale kinderen geknutseld in het Children’s Museum of Manhatten en ook in de speeltuintjes bij de parken hebben ze zich goed vermaakt.

Als echte Nederlander huur je natuurlijk ook een keer een fiets. Ik heb soms doodsangsten uitgestaan om mijn (nog best kleine) kinderen die op fietspaden, die-toch-echt-niet-zo-veilig-zijn-als-in-Nederland, midden door het drukke verkeer gingen. Maar heel veel plekken zijn rustig en goed te doen. Denk bijvoorbeeld aan Central Park, de fietspaden langs de Hudson, over de brug naar Brooklyn en dan door Brooklyn Park (en geniet hier van een prachtig uitzicht op Manhattan!). Met tieners is het sowieso alweer een stuk gemakkelijker. Liever niet zelf op pad? Er zijn genoeg manieren om een fietstocht met een gids te maken.

Is New York niet heel duur als je met de kinderen gaat?

Helaas, ik zou willen dat ik beter nieuws had, maar goedkoop naar New York is lastig. Hotels in New York zijn duur, zeker als je op een centrale plek wilt verblijven en ook vluchten zijn, vooral tijdens schoolvakanties, niet goedkoop. Zonder kinderen kun je nog wel regelmatig gebruik maken van interessante aanbiedingen. Ook ter plekke zal je nog wel het nodige uitgeven. Restaurant zijn aan de prijs, entreegelden hoog. Maar toch zijn er nog wel manieren om geld te besparen en je uitgaven enigszins in de hand te houden.

Mijn bespaartips:
• Ga gratis met de ferry naar Staten Island en onderweg heb je een goed uitzicht op de skyline van Manhatten en het Vrijheidsbeeld (tip: zorg ervoor dat je achterin zit)
• Parken kosten je niets en hier is altijd iets te beleven. Mijn favorieten: Bryant Park, Washington Square Park, Brooklyn Bridge Park, Madison Square Park en, Natuurlijk, Central Park.
• Ga naar het treinstation. New York heeft niet alleen de grootste treinterminal ter wereld, maar dit is vooral ook een prachtig oud gebouw met bijzondere details: het Grand Central Station. Fluister tegen elkaar op de fluistergalerij, ontdek wat het ‘geheim’ is van spoor 61 en ontmoet elkaar onder de klok die we allemaal kennen uit vele speelfilms.
• Haal lekkere dingen te eten bij een take away of supermarkt en ga heerlijk buiten picknicken.
• Kies een hotel zonder ontbijt. De ontbijtbuffetten in de hotels zijn meestal extreem duur en overal in de stad kun je of lekker ontbijten in een cafeetje of iets eenvoudigs halen.
• Ga shoppen in een outlet, zoals in Jersey. Alle grote merken zijn er te koop en tijdens een voordelige busrit hier naartoe krijg je weer een heel andere kant van New York te zien.
• Gratis ‘kunst’ bewonderen kun je tijdens een streetart tour door Bushwick, in de omgeving van Troutman Street (Brooklyn) Street. Dit kan onder begeleiding van een gids van Free Tours By Foot, waar ze het ‘pay what you like model’ hanteren en je achteraf het bedrag betaalt dat jij de tour waard vond.
• Koop een New York Pass met entrée voor verschillende bezienswaardigheden. Hiermee ben je zeker voordeliger uit dan met de normale entreegelden. Je kunt zelf het aantal bezienswaardigheden kiezen of dagpassen aanschaffen, afhankelijk van hoe je je dagen in New-York in wilt vullen.
• Wij, en eigenlijk iedereen die ik ken, hebben heel veel gelopen door de stad. Zelfs toen de kinderen klein waren. Het voordeel is dat je veel ziet en er is veel afleiding. Onderweg kun je altijd wel een keer stoppen om iets te drinken, een ijsje te halen, te genieten van een park, etc.. Voor grote afstanden kun je de metro nemen (koop gewoon een tienrittenkaart, een dagkaart is voor een paar losse ritjes veel duurder) en natuurlijk ga je ook een keer met de yellow cab.
• Check vooraf de prijzen voordat je gezellig besluit in een trendy rooftopbar wat te gaan drinken. Het kan je zomaar gebeuren dat er een minimumbedrag per tafel geldt (US$100 is geen uitzondering), terwijl je er nauwelijks iets te eten bij kunt krijgen. En mogen de kinderen wel mee (vaak niet…)? Vaak zijn er ook wachtrijen om binnen te komen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan en ben je 21 jaar of ouder? Boek een rooftop-bar-tour en bezoek 3 hippe rooftopbars zonder hiervoor in de rij te hoeven staan.

In Hotel Gansevoort mochten we de kinderen meenemen naar de rooftop bar.

 

Waar slaap je als je met je kleine kinderen/tieners in New York bent?

De meeste mensen kiezen voor een verblijf centraal in Manhattan. Wij sliepen eerder al eens in het Parker Meridien, vlak bij Central Park (ideaal met kleine kinderen, met goede familiekamers, een zwembad en zelfs een gameroom) en het Bryant Park Hotel. Ook zijn er Pod Hotels, met moderne, kleine kamers, voldoende openbare ruimtes/terrassen (ter compensatie van je kleine kamer) op centrale locaties én betaalbaar. Vrienden van ons waren heel enthousiast over Royalton Park Avenue Hotel. Zelf zou ik de volgende keer kiezen voor een hotel in Brooklyn of Williamsburg, zoals het Williamsburg Hotel of Williams Vale, beide met een rooftopbar en pool. Vlak bij Manhattan en met uitzicht op de beroemde skyline. Andere vrienden van ons verbleven met hun tieners in het Hyatt in Jersey waar ze een mooie familiekamer hadden en van een geweldig uitzicht genoten vanuit de rooftopbar.

Met kleine kinderen is het fijn om een hotel met een zwembad te hebben, zodat je na een lange, vermoeiende dag in de stad even lekker kunt gaan zwemmen met ze.

Een georganiseerde citytrip is vaak voordeliger!
Je denkt vaak dat zelf een reis in elkaar plannen met een losse vlucht, taxi vanaf de luchthaven en een los geboekt hotel het voordeligst is. Vaak is dat niet zo. Met een kant en klaar ‘pakket’ zijn de prijzen vaak gunstiger en krijg je soms nog een aantal extra’s zoals gratis excursies, een Time to Momo reisgids, etc.

Handige apps -onmisbaar tijdens je verblijf in The Big Apple

• Download de app Eric’s New York op je telefoon. Je kunt dan offline gebruik maken van kaarten waarop alle highlights staan aangegeven: van lekkere restaurantjes tot bekende bezienswaardigheden. Ook kun je hier direct sportwedstrijden, theatervoorstellingen, etc. reserveren.
• Weet je al waar je wilt eten? Reserveer een tafel. Restaurants zoeken en reserveren kan heel handig via de app Yelp.
• Er rijden veel Uber’s in New York, dus er is er altijd wel één in de buurt. Het is vooral ook handig dat je vooraf weet wat de rit je kost en dat de betaling via de app gaat. Je hoeft dus nooit ter plekke te betalen. Je kunt ook een Uber van en naar de luchthaven nemen.
• Er is een metro-app: heel handig als je onderweg snel wilt uitzoeken welke metrolijn je nodig hebt om naar je bestemming te reizen.

Reis in mijn voetsporen, neem je kinderen mee naar New York!

Ik help je graag je ideale citytrip te organiseren! Neem contact met mij op en laat mij, op basis van mijn ervaring en jullie persoonlijke reiswensen jouw ideale reis samenstellen.

 

TIP: klik hier voor mijn artikel over wat je er aan kunt doen om een jetlag te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *