N

Naar Nieuw-Zeeland met een baby? Hoe wij onze reis organiseerden

Onze allereerste verre reis met een baby was direct letterlijk naar een echt verre bestemming: Nieuw-Zeeland. Hét land om te bezoeken voordat je kinderen leerplichtig zijn. Maar ook het land waarvoor je minimaal 24 uur in een vliegtuig moet zitten om er te komen. Iets waar niemand naar uitkijkt, maar wat echt wel te doen is. Twijfel je nog? Lees hier hoe wij onze reis organiseerden om het ons zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Je komt er niet onderuit: de vliegreis is lang. Maar eenmaal in Nieuw-Zeeland kom je op een plek waar het heel prettig reizen is. Bij aankomst op de luchthaven mag je lekker snel door de douane bij de speciale ‘family row’, de supermarkten verkopen alles wat je nodig hebt (ook aan babyvoeding, luiers, etc.), in restaurants word je ook mét kinderen met open armen ontvangen en in natuurgebieden zijn korte en lange wandelingen uitgezet, maar ook routes die rolstoeltoegankelijk zijn en waar je dus ook met kinderwagen kunt lopen. Dan is er natuurlijk nog de goede gezondheidszorg, het klimaat waar het nooit extreem warm of koud is en het feit dat er geen enge ziektes of gevaarlijke dieren voorkomen. En niet te vergeten: de prachtige natuur en de vriendelijke mensen. Kortom: ondanks de lange vlucht is Nieuw-Zeeland de perfecte bestemming met baby’s en kleine kinderen!

Voor iedere reis met kleine kinderen, maar zeker als je naar Nieuw-Zeeland gaat, is de planning essentieel. Als je dit slim doet maak je het jezelf gemakkelijker. Inmiddels heb ik, naast mijn eigen reis met een baby, al voor honderden gezinnen met kleine kinderen reizen naar Nieuw-Zeeland georganiseerd en weet ik precies hoe je zo prettig mogelijk kunt reizen. Hieronder mijn tips om je reis met baby’s en kleine kinderen een succes te maken.

Kinderen vinden vliegen leuk, dus maak je niet te veel zorgen

Om te beginnen zijn baby’s de meest ideale reisgenoten. Tenzij je een kind hebt dat al heel snel overprikkeld is en moeite heeft met verandering van omgeving, zijn baby’s vaak al tevreden als papa en mama lekker dichtbij zijn, ze kunnen eten zodra ze trek hebben en kunnen slapen als ze moe zijn. En dat kan allemaal in het vliegtuig, waar ze bovendien nog helemaal geen last hebben van de beperkte ruimte maar prinsheerlijk languit in hun eigen ‘babybedje’ kunnen slapen. Het enige waar je aan moet denken is om tijdens het stijgen en dalen wat te drinken te geven zodat ze geen last krijgen van hun oortjes.

Als je kinderen iets groter worden, is de uitdaging ook wat groter. Je moet dan iets meer nadenken over hoe ze zo lang rustig kunnen blijven. Maar ook dan geldt: op een gegeven moment worden ze moe en zullen ze waarschijnlijk uren achter elkaar slapen. En op de momenten dat ze wakker zijn is er altijd wel iets te eten, te drinken, een spelletje te spelen, boekje te lezen en worden er veel te veel uren op een ipad of turend naar het schermpje in de stoel voor je doorgebracht. Dit is voor kinderen vaak een feestje. Thuis mogen ze niet zo lang op een schermpje, thuis mogen ze niet zelf boter op een broodje smeren (geloof me: daar kunnen ze zo weer een kwartier zoet mee zijn!) en thuis hebben ze niet 24 uur non-stop aandacht van papa, mama, de buurvrouw en al het cabinepersoneel. En dat is best leuk! Mijn kinderen hebben altijd weer uitgekeken naar de vlucht en waren teleurgesteld als ze op een korte Europese vlucht al veel te vroeg op bestemming aankwamen. “We hebben nog niet eens gegeten!” kregen we dan nog wel eens als commentaar.

Denk goed na over de luchtvaartmaatschappij, route en vliegtijden

Zelf vind ik het wel belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve luchtvaartmaatschappij, goede vluchttijden en een praktische route. Je kunt op veel manieren naar Nieuw-Zeeland vliegen. Vaak geldt dat de goedkoopste vluchten meerdere tussenstops hebben (en je dus meer kans op oorpijn hebt), of dat je over een groot deel van de reis een oneindig lang non-stop traject hebt (17 uur aaneengesloten in het vliegtuig zitten tussen Dubai en Auckland is bijvoorbeeld echt geen pretje). Als het prijsverschil acceptabel is, kies dan voor een vlucht waarbij je de reis in twee gelijke stukken verdeeld en het liefst met een lange onderbreking ertussen waarbij je even kunt bijkomen in een dagkamer op de luchthaven. Je hebt dan een plekje voor jezelf, kunt een uurtje (of twee) slapen en een douche nemen. Doe vooral ook iets actiefs tijdens deze onderbreking: maak een wandeling, ga zwemmen, lekker eten, etc. Op die manier verzet je je interne klok vast, heb je een veel grotere kans dat jullie nog wat uur kunnen slapen op het tweede deel van de vlucht en zul je eenmaal in Nieuw-Zeeland zo min mogelijk last hebben van een jetlag.

Singapore is wat mij betreft de ideale tussenstop. Je kunt eventueel een stadstour maken, maar ook de luchthaven heeft voldoende vermaak met een zwembad, diverse tuinen (o.a. met vlinders, cactussen, orchideeën en zonnebloemen), speelparadijs Kidsworld en een gamecentrum. Met de skytrain reis je gemakkelijk tussen de voorzieningen op de verschillende terminals. Zijn je kinderen moe en heb je geen buggy? Deze zijn gratis te gebruiken op de luchthaven.

Plan twee dagen rust in na aankomst

Wat is er fijner dan na aankomst even nergens over na te hoeven denken? Dus zorg ervoor dat je iets geregeld hebt voor de eerste twee nachten en hoe je daar komt. Mijn ideale begin van een reis naar Nieuw-Zeeland is op het Zuidereiland op een boerderij waar kinderen lekker kunnen spelen en voor de ouders alle maaltijden zijn geregeld. In de stad starten kan ook, maar voor kinderen is de natuur en lekker buiten spelen vaak veel fijner dan in een stad rondlopen. En dat buiten zijn helpt je ook weer om zo min mogelijk last te hebben van een jetlag. Ook handig: als je met meer kinderen reist heb je meer slaapkamers nodig zodat je kinderen, als ze ’s nachts wakker worden, elkaar niet wakker maken. Ook dit helpt om snel in je nieuwe ritme te komen.

Neem je eigen huisje mee; reis met een camper
Ook als je van nature niet echt een kampeerder bent zou ik deze manier van reizen zeker overwegen. Je ruimt één keer je spullen in en hebt de rest van de reis je eigen huisje bij je waar iedereen in zijn ‘eigen’ bed slaapt. Zelfs als je iedere dag naar een andere plek toe zou reizen voelt dat heel vertrouwd.

Als je een camper uitkiest: ga voor groot! De campers in Nieuw-Zeeland zijn niet zo enorm als deze in de Verenigde Staten en Canada en je kunt er met een gewoon rijbewijs in rijden. Het prijsverschil tussen een 4- en een 6-persoonscamper is vaak verwaarloosbaar, de binnenruimte is vergelijkbaar, maar het extra tweepersoonsbed geeft je meer flexibiliteit. Je kunt dan bijvoorbeeld op één van de bedden een reisbedje (zelf meenemen!) neerzetten en zelf nog van de andere zithoek gebruik maken als je kind slaapt. Als je met één kind reist dat al in een groot bed kan slapen, kun je ook kiezen voor een 3-persoonscamper, maar met een baby is dit niet handig. Het bed is te smal om een reisbedje op te plaatsen en als je deze in het gangpad zet kun je er zelf niet meer langs.

Nog een laatste tip: boek zo vroeg mogelijk. De tarieven zijn gebaseerd op de actuele beschikbaarheid van de campers en in de meeste gevallen geldt dat je met vroeg boeken duizenden euro’s kunt besparen. Zeker in het hoogseizoen!

En dan: de rondreis, wat ga je doen?

Nieuw-Zeeland heeft als voordeel dat het vrij compact is en dat de reisdagen tussen de verschillende plekken onderdeel van je reis zijn. Onderweg zul je je, zeker op het Zuidereiland, steeds weer verbazen over een nieuw mooi uitzicht, je kunt een picknick stop maken op een mooie plek waar je eenvoudig naar toe kunt lopen, etc.. Maar plan voorzichtig en maak keuzes. Als je met kinderen reist is het heel fijn om niet elke dag te hoeven reizen en je reisafstanden beperkt houdt tot maximaal 4 uur per dag. Dat houdt waarschijnlijk in dat je keuzes moet maken in je route. Zorg dat je vooraf een globaal plan hebt met plekken die je in ieder geval wilt bezoeken. Maar wees ook flexibel. Niet is zo fijn als reizen door Nieuw-Zeeland met de vrijheid je plannen bij te stellen. Zodat je, als je het ergens naar je zin hebt, een dagje langer kunt blijven of dat je iets aan je reis kunt toevoegen als andere reizigers je vertellen dat ze iets hebben gedaan wat echt onmisbaar is.

Als je met een camper reist verblijf je meestal op campings. Deze zijn in Nieuw-Zeeland prima: op mooie plekken, met speelruimte voor kinderen, er zijn wasmachines en drogers en goede sanitaire voorzieningen, inclusief speciale familiebadkamers en voorzieningen voor baby’s. Heel gezellig is het om ook zo af en toe gebruik te maken van de (luxe) gezamenlijke keukens om te koken of de afwas te doen. Dit is een leuke plek om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Naast de campings met uitgebreide faciliteiten heb je bij natuurparken ook heel eenvoudige campings met geen of nauwelijks faciliteiten. Deze liggen vaak op de mooiste plekken.

Weer naar huis: houd de camper tot de dag vertrek

Veel reizigers leveren de camper in en boeken dan nog een overnachting voor de terugvlucht. Ik vind dat zelf echter helemaal niet handig. Je bent dan een extra dag bezig met je spullen pakken en ‘weggaan’. Als je vlucht niet heel vroeg in de ochtend is, kun je prima de camper inleveren en vanaf daar naar de luchthaven gaan. Je wordt dan naar de luchthaven gebracht door het camperverhuurbedrijf. En zowel in Auckland als Christchurch heb je campings die centraal liggen t.o.v. de stad en de plek waar je je camper inlevert (vlak bij de luchthaven).

Tja en dan weer het vliegtuig in. Mijn favoriete lange onderbreking tussen twee vluchten op Singapore heb je op de terugweg niet; de vluchten sluiten nu veel beter op elkaar aan. Mocht je voldoende tijd hebben en een stop-over willen maken kun je dat nu het beste inplannen. Singapore met kinderen is ook heel leuk! Lees het artikel dat ik over Singapore schreef, met hierin tips voor dingen die je met je kinderen kunt doen.

Ook met je baby, peuter of dreumes naar Nieuw-Zeeland?

Reis in mijn voetsporen! Ik weet de beste vluchten, de meest praktische campers en geef je de beste tips en zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat zodat jouw vakantie een droomreis wordt.

TIP: klik hier voor mijn artikel over wat je er aan kunt doen om een jetlag te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *