R

Reizen tijdens corona: mijn tips en ervaringen bij een reis buiten Europa

“Jaloers!” en “Ik wist niet dat het kon!” zijn de opmerkingen die wij het meest horen als mensen weten dat wij afgelopen coronazomer ‘gewoon’ naar Tanzania zijn gegaan. Net als vroeger op reis naar een land buiten Europa. Door alle coronaperikelen en onzekerheden beseften veel mensen niet dat reizen, ook nu, gewoon kan. Veilig. Met dezelfde regels en richtlijnen als voor reizen binnen Europa. En doordat we in onze eigen bubbel reisden was het risico op een besmetting daarbij ook nog eens veel kleiner dan op menig camping in Nederland of Frankrijk.

 

Voordat we definitief “ja” zeiden tegen deze reis hebben we lang getwijfeld. Kan het echt wel, nu reizen? Met een negatieve coronatest en ingevulde gezondheidsverklaring stappen we op het vliegtuig. Een beetje spannend is het wel, maar we kijken ernaar uit. Eindelijk weer eens in een heel andere omgeving, nieuwe dingen zien en ervaren. Direct na aankomst is alle twijfel weg. Er is écht geen reden om dit niet te doen. En als gezin weer eens op reis zijn en een nieuwe bestemming ontdekken: wat hebben we dit gemist!

 

Sinds ‘Corona’ kan ik mijn werk als travel manager nauwelijks doen en werk ik tijdelijk ook bij de GGD. Op de afdeling uitbraakmanagement signaleerde ik als een van de eerste in Nederland hoe jongeren massaal met corona terugkwamen van hun examenreis. En hoe zij vervolgens, besmet, alle leuke feestjes afliepen. Daarna volgden “Dansen met Jansen”, het uitgaansleven, de festivals en het testen voor toegang dat niet goed werkte. We kennen allemaal het resultaat: de 4e coronagolf in Nederland was een feit. Als geen ander ken ik de risico’s van het reizen. Het is een lastige spagaat tussen mijn reishart en de dagelijkse praktijk bij de GGD. Maar het sterkt me ook in mijn mening dat ‘locatie’ zonder twijfel ondergeschikt is aan ‘gedrag’. Dat veilig en verantwoord reizen gewoon moet kunnen als je je verantwoordelijkheid neemt. Ook nu de 5e golf inmiddels een feit is.

 

Iedereen is heel blij met onze komst en het vooruitzicht dat het toerisme langzaam weer op gang komt.

 

We gaan ervoor en plannen onze gezinsvakantie naar Tanzania

Na lang wikken en wegen grijpen we deze onzekere situatie juist aan als een kans. Dit is immers hét moment om te genieten van een safari in de beroemde parken van Tanzania zonder met 50 andere auto’s te moeten concurreren voor het beste uitzicht op een leeuw of andere dieren. Tegelijkertijd kan de lokale toeristenindustrie de inkomsten heel goed gebruiken. Een jaar lang hebben gidsen en chauffeurs geen inkomen gehad en bleven nagenoeg alle hotels gesloten. Zonder enige steun van de lokale overheid. Hoewel het nog heel rustig is en er op onze verblijfsplaatsen hooguit een paar andere gasten zijn, is iedereen heel blij met onze komst en het vooruitzicht dat het toerisme langzaam weer op gang komt.

Afstand houden op het strand van Zanzibar is geen enkel probleem.
Geen andere auto’s te zien tijdens onze safari door het mooie Tarangire in Tanzania.

Informatie vooraf

We hebben onszelf vooraf goed laten informeren: in Tanzania wordt lang niet iedereen getest en cijfers worden niet gepubliceerd. We konden ons dus niet baseren op standaard cijfers over het aantal coronabesmettingen ter plaatse. Wel zijn er niet of nauwelijks mensen in het ziekenhuis opgenomen met corona-gerelateerde klachten en zijn er niet meer ziekmeldingen bij bedrijven dan normaal. In de regentijd waren er tijdelijk meer besmettingen, waaronder de president van het land die vermoedelijk aan corona is overleden. Deze coronagolf duurde maar kort en heeft niet doorgezet. Hoe het komt is niet duidelijk, maar het centrale deel van Afrika lijkt relatief weinig ‘last’ te hebben van corona. Wellicht heeft de gemiddelde leeftijd er ook mee te maken. In Tanzania ligt deze op 18 jaar, in Nederland op 41 jaar. Nogal een verschil dus!

 

Feitelijk is er geen verschil met bijvoorbeeld een vakantie naar Portugal, Frankrijk en Spanje of een reis naar Tanzania.

 

Op vakantie naar een oranje land – kan dat wel?

In de zomer is het reisadvies voor Tanzania oranje, maar dat geldt voor veel landen, ook binnen Europa. Tanzania staat bekend als hoog-risico land, maar niet een van de twee hoogste niveaus. Dus opnieuw vergelijkbaar met veel landen binnen Europa. Het advies bij terugkomst is dan ook ‘standaard’: testen voor terugkeer als je nog niet volledig bent gevaccineerd en een quarantaine is niet nodig. Feitelijk is er dan ook geen verschil met bijvoorbeeld een vakantie naar Portugal, Frankrijk en Spanje (op het moment dat wij weg gaan ook ‘oranje’) of naar Tanzania. Het is uiteraard wél handig als je volledig gevaccineerd bent, maar dat is sowieso aan te raden als je op reis wilt.

 

Wil jij ook op vakantie buiten Europa?

Ik heb dan maar één advies: lees mijn tips hieronder, bereid je goed voor, pak je tas en GA!

 1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Niemand zal zeggen dat reizen in coronatijd makkelijk is. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je naar Italië, Oostenrijk, Tanzania of welk land dan ook gaat. Overal gelden andere regels en richtlijnen en ieder land heeft zijn eigen eisen die aan reizigers worden gesteld om binnen te mogen komen. En die adviezen kunnen ook ineens weer veranderen. Ook is het belangrijk om te eten welke lokale adviezen van toepassing zijn. Mag je naar een restaurant? Heb je mondkapjes nodig? Is een vaccinatie verplicht? Is er een avondklok?

 

Informeer je goed en controleer regelmatig of er nog veranderingen zijn, ook vlak voor vertrek en zelfs tijdens je reis.

 

 1. Zorg dat je alles op tijd regelt

Veel landen vragen een ingevulde gezondheidsverklaring voor vertrek en een negatieve PCR test. Zorg ervoor dat je alles niet alleen digitaal bij je hebt, maar ook op papier. Plan heel nauwkeurig en let er op bijvoorbeeld op dat het genoemde aantal uur dat deze geldig is voor vertrek of aankomst. Vergeet vooral ook niet om rekening te houden met eventueel tijdverschil. Soms moet je na aankomst opnieuw testen of is een quarantaine verplicht. Als je je zaken niet op orde hebt kom je het vliegtuig niet in. En geloof me, dagelijks blijven er mensen op de luchthavens achter die geweigerd worden op hun vlucht. Ook goed om je te realiseren: al dat testen is in de meeste gevallen voor eigen rekening, dus houd rekening met extra kosten waar je mee te maken krijgt!

 

 1. Controleer of kinderen getest moeten worden

Check goed of voor kinderen een test ook nodig is. In Nederland hanteren we een minimum leeftijd van 12 jaar, in het buitenland is dit soms lager. Zo moeten voor toegang tot de Seychellen zelfs baby’s een negatief testbewijs hebben.

 

 1. Check je reis- en annuleringsverzekering

Wat heel belangrijk is om je te realiseren: in een aantal gevallen zijn kosten die je maakt i.v.m. covid door je reis- en annuleringsverzekering niet gedekt als je reist naar een ‘oranje’ land. Goed informeren bij je verzekeraar dus!

 

Het is mogelijk je te verzekeren voor medische coronakosten als je eigen verzekering deze kosten niet dekt. Dit kan bijvoorbeeld middels een expatverzekering via OOM. Wij deden dit niet. Alleen de 2 jongste kinderen hadden slechts 1 vaccinatie, verder waren we volledig gevaccineerd en schatten we het risico op hoge medische kosten op verwaarloosbaar. Bovendien hebben we contacten met anderen geminimaliseerd en alle afstand- en hygiëneregels in acht genomen. Een bezoek aan de markt en andere drukke plekken sloegen we dit jaar, hoe jammer ook, over. Als we onderweg toch besmet waren geraakt hadden we de quarantainekosten voor eigen rekening genomen. De vluchten mochten we gratis wijzigen, dus het financiële risico was te overzien.

 

 1. Zorg dat je voor vertrek volledig gevaccineerd bent

In Nederland en Europa hebben we, anders dan op veel andere plekken in de wereld, allemaal de kans om ons te laten vaccineren. Maak gebruik van deze mogelijkheid. Hierdoor kan de wereld langzaam weer verder open. Je beschermd bovendien niet alleen jezelf, maar ook de mensen in het land waar je naar toe reist die zelf deze mogelijkheid vaak nog niet hebben. Net zoals je zorgt dat je voor een reis bent beschermd tegen hepatitis, DTP of malaria is het nu belangrijk dat je ook beschermd bent tegen corona. Kleine moeite toch?

 

 1. Wees voor vertrek al extra voorzichtig

Moet je vlak voor vertrek in quarantaine omdat je nauw contact bent van iemand met corona? Dan kun je natuurlijk niet op vakantie. Test je positief? Ook dan kan je reis niet doorgaan. Ben je pas net hersteld van corona? Dan is de kan groot dat je PCR test positief uitpakt. Ook al ben je dan al niet meer besmettelijk voor anderen, de kans is groot dat je reis niet door kan gaan. Daarbij geldt natuurlijk ook dat je zelf geen bron wil zijn en een van onze coronavarianten in het buitenland verder verspreiden.

 

Zorg er dus voor dat je al vóór je vertrek heel voorzichtig bent! Geen enkele reisorganisatie zal de kosten voor je vergoeden als je om een van bovengenoemde redenen niet op reis kunt. Mocht je zelf, of een van je reisgenoten, positief testen zijn de annuleringskosten vaak wel gedekt door je annuleringsverzekering. Mocht  je echter niet kunnen reizen vanwege een quarantaineadvies is dit meestal niet het geval!

 

 1. Grootste risico: Schiphol en andere luchthavens

Wij vlogen in het hoogseizoen vanaf Schiphol en oei, wat was dát druk. We hadden, ter bescherming van onszelf, medische mondmaskers gekocht en hebben deze direct opgezet. Wat waren we daar blij mee! Het zal je maar gebeuren dat je vooraf zo voorzichtig bent en dan op Schiphol een besmetting oploopt….

 

Afstand houden lukte echt niet in de rij: je kunt wel netjes afstand bewaren tot de mensen voor je, achter je doen ze het waarschijnlijk niet. En een zigzagrij betekent dat je ook nog eens mensen aan twee kanten naast je hebt. Ook als je geen mondkapjes hoeft te dragen op luchthavens: ik zou zeker overwegen het wel te doen. Zeker bij de enorme smeltkroes aan mensen die je hier tegenkomt.

 

 1. Reis in je eigen bubbel

Wanneer loop je meer risico om besmet te raken: tijdens een rondreis waar je alleen contact hebt binnen je eigen gezin of op de camping waar je iedere avond in grote groepen gezellig samenkomt? Wij reisden met ons eigen gezin in een auto. De chauffeur/gids was vooraf getest en hebben we tussendoor nog een keer extra laten testen. In restaurants (altijd buiten) was het overal rustig en hield iedereen afstand. Veel meer zelfs dan de 1,5 meter die we hier kennen. Handen werden veelvuldig gewassen.

 

Op Zanzibar maakte we soms gebruik van taxiritjes, maar dan hielden we onze mondkapjes op. Ook hier hebben we de feesten, maar ook het drukke Stone Town, overgeslagen. Met andere woorden: de kans dat wij op vakantie besmet zouden raken was minimaal. En zeker niet groter dan tijdens een vakantie in Europa.

 

 1. TIP: neem een zelftest mee

In Nederland koop je deze voor een prikkie, in het buitenland zijn ze niet te krijgen of heel duur. En je zult altijd zien: als je er geen een meeneemt komt er op reis altijd een moment dat je bedenkt dat het tóch handig was als je er een bij je had gehad. Wij hadden bijvoorbeeld een test mee om onze vaste chauffeur/gids een extra test te laten afnemen tijdens de reis (vooraf was hij al getest).

 

 1. Check de richtlijnen voor je terugreis

Op de terugreis is het noodzaak om, net als op de heenreis, aan alle richtlijnen te voldoen om weer terug naar Nederland te reizen. Houd ook rekening met de richtlijnen van het land waar je overstapt of een stop-over maakt. Is een test verplicht en kun je deze niet laten zien? Je komt er niet mee weg. Inmiddels kun je je overal in het buitenland laten testen, maar laat je goed informeren over het hoe en wat. Heb je een PCR test nodig of volstaat een antigeen sneltest? Hoe lang is je testuitslag geldig en hoe lang duurt het eigenlijk voor je de uitslag krijgt? Vergeet niet deze testen te budgetteren. En ga er vanuit dat een verplichte test vermoedelijk een dagdeel van je vakantie zal kosten.

 

Ook hier geldt dat de regels weer tot het laatste moment kunnen veranderen, dus controleer alles een paar dagen voor vertrek nogmaals.

 

 1. Neem je verantwoordelijkheid

Moet je thuis in quarantaine? Doe het ook. Word je geadviseerd te testen op dag 5? Kleine moeite. We zijn met elkaar verantwoordelijk om reizen op een goede manier weer mogelijk te kunnen maken. We moeten er dingen voor doen en laten, maar het allerbelangrijkste en fijnste is dat het weer kan. Na deze reis weten wij in ieder geval weer hoe goed en leuk het is om weer onderweg te kunnen zijn. En ik hoop vooral dat het vanaf nu ook weer mogelijk zal blijven!

 

Ook op reis?

Durf jij het aan en wil je (buiten Europa) op reis? Op deze site vind je heel veel mooie bestemmingen waar je relatief veilig naar toe kunt reizen. Benieuwd hoe onze reis naar Tanzania was tijdens corona? Binnenkort post ik mijn artikel over onze safari afgelopen zomer. Meer geïnteresseerd in Costa Rica? Ook daar ben ik in coronatijd geweest en heb ik over mijn ervaringen geschreven. Klik hier om hier meer over mijn reis naar Costa Rica te lezen.

 

Ik help je graag een mooie reis te boeken en zorg dan natuurlijk ook voor een duidelijke checklist en aandachtspunten waar je aan moet denken voor jouw reisbestemming zodat je altijd goed voorbereid bent. Neem gerust contact met me op, dan kunnen we samen kijken hoe ik jou kan helpen bij je volgende reis. Ook als dat buiten Europa is.