R

Reizen na corona – hoe onze reizen er uit gaan zien

Corona heeft onze leven in heel korte tijd volledig veranderd. Het onmogelijke werd werkelijkheid: de hele wereld stond even stil. Reizen kon tijdelijk helemaal niet en slechts heel langzaam nemen de vakantiemogelijkheden weer toe. Zoals ‘vroeger’ zal het voorlopig niet meer worden. Welke veranderingen zijn te verwachten in ons reisgedrag tijdens en na deze pandemie?

 

In deel één van deze serie heb ik onderzocht hoe deze pandemie onze manier van denken over reizen heeft veranderd. We zijn ons bewust dat reizen ook een belangrijke positieve bijdrage aan de wereldeconomie levert, maar ook aan het behoud van onze planeet. Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat reizen voorlopig niet meer zijn zoals ‘vroeger’. Dat veranderingen nodig zijn. En dat we op basis daarvan ons vakantiegedrag zullen aanpassen.

 

Niet alleen onze omgeving is veranderd, zelf kijken we ook anders tegen de wereld aan. Het zaadje is geplant, we ervaren nu de noodzaak om dingen anders te gaan doen. Doordat we extra tijd met het gezin doorbrengen en onze gezondheid bedreigd wordt, voelen we meer dan ooit hoe belangrijk ons gezin en familie voor ons zijn. En hoe fijn het is tijd met onze dierbaren door te brengen. Maar ook hoe kwetsbaar ons geluk is en hoe gemakkelijk dit uit onze handen kan glippen.

 

Kortom: de wereld om ons heen is anders, we voelen ons anders en we gedragen ons anders. We ervaren dat ‘social distancing’ niet leuk is, maar ook een soort van went. Dit heeft invloed op ons vakantiegedrag en hoe we naar reizen kijken. Niet alleen praktisch (waar kan ik deze zomer naar toe met vakantie?), maar ook omdat we andere dingen belangrijk vinden.

Een paar maanden terug was dit nog een heel normaal beeld. Nu kunnen we ons hier al niets meer bij voorstellen. Foto: Unsplash

Voor het eerst in ons leven zullen we met onze Europese paspoorten merken dat we niet overal welkom zijn.

 

Wat voor invloed heeft dit op onze vakantiegedrag? Deze ontwikkelingen en trends kun je verwachten:

 

  1. We blijven, zeker op korte termijn, dichter bij huis
  2. We kiezen er bewust voor om weg te blijven van de massa
  3. We hebben meer aandacht voor lokale omstandigheden
  4. Minder vaak maar langer op reis – geen snackvakanties meer
  5. We nemen vaker een sabbatical
  6. Multi-generatie reizen nemen toe

 

We blijven, zeker op korte termijn, dichter bij huis

Voor het eerst in ons leven zullen we met onze Europese paspoorten merken dat we niet overal welkom zijn. Zomaar ergens naar toe vliegen om vakantie te vieren is dus lang niet altijd mogelijk en dat blijft de mogelijke jaren misschien nog wel zo. Als je al geboekt hebt moet je mogelijk tot vlak voor vertrek wachten voor je weet of je echt wel welkom bent. En zelfs dan is het nog onzeker. Heb je koorts of moet je hoesten? Reken maar dat je geweigerd wordt aan boord van het vliegtuig. En landen gaan mogelijk zelfs op COVID testen voor je binnen mag. Dat is complex, brengt financiële risico’s met zich mee en beperkt ons in onze keuzes. Er zijn altijd nog wel mogelijkheden voor hen die dit willen, maar waar je komende zomer wel en niet naar toe kunt gaan is op dit moment nog onzeker. Zelfs als landen nu worden aangemerkt als ‘veilig’.

 

Binnenlands toerisme wordt overal gestimuleerd. Om me heen hoor ik veel mensen die, al dan niet aangemoedigd door influencers als Floortje Dessing, zeggen dat ze plannen maken voor een vakantie in eigen land. En waarom ook niet? Zeker als het mooi weer is (men voorspelt een warme droge zomer) kun je net zo goed hier vakantie vieren als ergens anders. Wel moeten we proberen om niet allemaal tegelijk naar de Waddeneilanden en de kust te trekken, maar juist meer te spreiden. Ook in de bossen en het oosten van het land is het heerlijk toeven in een mooie omgeving. Overtoerisme is nu wel het laatste dat we kunnen gebruiken. Ook in ons eigen land.

 

We kiezen er bewust voor om weg te blijven van de massa

De eerstkomende tijd zullen we drukke plekken zo veel mogelijk willen vermijden. Dus liever een huis in de natuur dan een stedentrip. Liever naar een kleinschalig hotel of appartement dan verblijf op een groot resort. En liever een roadtrip dan een vliegvakantie. Ook even geen groepsreis, maar met je eigen gezin op vakantie.

Nu al zie je een toenemende belangstelling voor landen waar de natuur centraal staat en waar je mensenmassa’s gemakkelijk uit de weg kunt gaan.

Dat zullen we de komende jaren zien aan de bestemmingen waar we overwegen naar toe te gaan. Nu al zie je een toenemende belangstelling voor landen waar de natuur centraal staat en waar je mensenmassa’s gemakkelijk uit de weg kunt gaan. Gek genoeg vaak buiten Europa. Canada, Nieuw-Zeeland, Namibië zijn hiervan voorbeelden. Landen waar je in een camper, huurauto met kampeeruitrusting of heel kleinschalige verblijfplaatsen rondtrekt en op die manier veilig kunt reizen en afstand kunt houden. Ook Scandinavië, en dan vooral het rustigere Finland, zal om deze reden vaker op de wensenlijst bij mensen terecht komen.

Midden in de natuur, weg van de massa. Voorlopig kunnen we ons hier meer bij voorstellen dan vakanties op een overvol strand of in een drukke stad. Foto: Unsplash

Voor gezinnen met één kind is dit soms een uitdaging, want juist voor hen zijn speelkameraadjes belangrijk. Die kun je ook vinden in leuke kleinschalige accommodaties in de natuur die zich bijvoorbeeld speciaal richten op gezinnen met kinderen. Ouders kunnen hier, op afstand van elkaar, contact met elkaar hebben terwijl de kinderen gewoon lekker samen kunnen spelen. Deze plekken zijn volop te vinden, maar zijn populair en moet je vaak wel ruim op tijd boeken. Zeker als je hier in de mei- of zomervakantie van 2021 naar toe zou willen.

 

Weg van de massa betekent niet alleen reizen door de natuur en niemand tegenkomen. Het gaat óók om meer kleinschalige activiteiten. We zullen nu waarschijnlijk minder snel de drukbezochte plekken bezoeken. Dus even niet de Eiffeltoren beklimmen, maar wel een kookworkshop bij de nonnen in een klooster op het platteland volgen. En niet meer op een grote boot door Halong Bay varen, maar op een klein (misschien zelfs privé) jacht door een van de naastgelegen baaien die net zo mooi maar veel rustiger zijn. Uit ervaring weet ik dat deze ervaring sowieso heel indrukwekkend is. Het zal de komende jaren veel meer gaan om kleinschalige, bijzondere en authentieke ervaringen. En laten dit nu ook de dingen zijn waar we na een vakantie de mooiste herinneringen aan overhouden.

 

We hebben meer aandacht voor lokale omstandigheden

Inmiddels is pijnlijk duidelijk geworden dat het ‘niet-reizen’ een negatieve invloed heeft op de leefomstandigheden en het natuurbehoud in veel, vooral minder welvarende, landen. Juist door corona zijn we ons er meer van bewust en dat we, als toerist, hieraan ons steentje kunnen bijdragen. Kleine specialistische reisorganisaties zullen daarbij een grote rol spelen. Zij werken met lokale partijen en zorgen ervoor dat jouw vakantiebudget de lokale gemeenschap ten goede komt. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de organisaties met wie ik zelf samenwerk ben ik altijd weer trots. Ze zorgen voor goede interne opleidingen voor lokaal personeel, werknemers ontvangen een eerlijk inkomen, men is actief in natuurbehoud, ondersteunt lokale duurzame projecten, gaan het gebruik van wegwerpplastic tegen, etc. Maar bovenal staat de lokale ervaring voor de reiziger centraal. Kleinschalig, community based toerisme heeft de toekomst en dat maakt reizen voor alle betrokkenen alleen maar leuker en beter.

 

Dit soort bijzondere ervaringen zijn er voor ieder budget. Je kunt daar zelf ook eenvoudig je steentje aan bijdragen. Of je nu kiest voor een ecologisch project waarbij je in alle comfort het ‘back to basics’-gevoel kunt beleven of kiest voor een eenvoudiger alternatief. Verblijf bijvoorbeeld in een guesthouse van een lokale familie, ga eten in een plaatselijk restaurantje, doe je inkopen op de markt en boek een uitstapje via een betrouwbare lokale gids of toeristenbureau. Let er dan wel op dat ze rekening houden met dier- en milieu, want dat is natuurlijk niet altijd het geval.

Door boodschappen te doen op de lokale markt komt je geld zeker terecht bij mensen die dit goed kunnen gebruiken. Foto: Nike Martens.

Tot slot: maak je niet druk om het prijsverschil in nationale parken of musea voor locals en toeristen. Met onze inkomsten worden de parken en musea onderhouden, de lagere entree voor eigen inwoners maakt het voor hen, met hun veel lagere inkomens, ook mogelijk om te genieten van de bijzondere plekken in eigen land.

 

Minder vaak maar langer op reis – geen snackvakanties meer

De komende jaren zullen we niet zo gemakkelijk meer onbezorgd op pad kunnen. Reizen, zeker met het vliegtuig, vraagt meer voorbereiding. Misschien wordt er wel een bewijs van immuniteit of een recente COVID-test gevraagd of moet je verplicht in quarantaine na aankomst op je vakantieadres of bij terugkeer in Nederland.

 

Korte (snack-) vakanties zullen minder populair worden. We ervaren wel heel veel gedoe voor een weekje of weekendje weg. In plaats daarvan zullen we er bewust voor kiezen om een langere vakantie te plannen. Dus liever één keer lang aaneengesloten wegblijven dan drie keer een korte trip. Bijkomend voordeel: dit is natuurlijk gunstig voor je ecologische voetafdruk. Beter één keer vliegen en in een rustig tempo lokaal reizen dan drie keer in het vliegtuig stappen en in sneltreinvaart zo veel mogelijk zien. Een stedentrip naar New York is bijvoorbeeld prima te combineren met een rondreis door Costa Rica. Veel vluchten maken onderweg immers toch al een tussenstop in deze wereldstad.

 

We nemen vaker een sabbatical

Het lijkt tegenstrijdig, maar nu we meer thuis moesten zijn hebben we er meer behoefte aan om even pas op de plaats te maken. Zoals in mijn artikel over een sabbatical met kinderen al schreef is het, zeker met kleine kinderen thuis, heel lastig om alle bordjes omhoog te houden. Het is op z’n minst een uitdaging om je kinderen thuis onderwijs te geven én je werk met 100% inzet te kunnen doen. Dit gekoppeld aan het feit dat er extra maatregelen van kracht kunnen zijn op vakantiebestemmingen, zoals een verplichte quarantaineperiode, ligt het voor de hand dat de populariteit van een sabbatical en langere reizen toe zal nemen. Zeker als ook de wetgeving die het opnemen van gedeeltelijk betaald verlof voor jonge ouders gemakkelijker maakt in 2022 een feit is.

 

Multi-generatie reizen nemen toe

Wanneer ‘gezond zijn’ ineens niet meer een vanzelfsprekendheid is en we onze ouders, opa’s en oma’s niet meer zomaar kunnen omarmen beseffen we ons goed hoe belangrijk onze dierbaren voor ons zijn. Reizen met meerdere generaties, waar opa & oma met kinderen en kleinkinderen samen op reis gaan waren al populair. Deze zullen, als reizen eenmaal weer veilig kan, alleen maar vaker voorkomen. Kostbare tijd met elkaar doorbrengen nu het nog kan. Samen herinneringen maken. Genieten van de band tussen grootouders en kleinkinderen. Dat is meer dan ooit belangrijk voor ons.

 

De ene familie zal op avontuur willen en een rondreis maken waarbij ze zoveel mogelijk zien en doen. Een ander gezin kiest voor een groot huis met zwembad waar iedereen ontspannen samen kan komen. In alle gevallen gaat het er om samen te zijn op een manier die bij de familie past en waar iedereen een goed gevoel aan over houdt. Mede hierdoor zal bovendien de vraag naar grote huizen voor een hele familie zal zeker toenemen.

 

Om deze artikelen te kunnen schrijven heb ik de afgelopen weken uitgebreid research gedaan. Het resultaat stemt me gelukkig positief. Zoals in het verleden al vaak is bewezen zal de behoefte aan reizen niet verdwijnen. Wel zullen we dit keer meer geduld moeten hebben voordat reizen weer gemakkelijker wordt. Maar het beste nieuws is dat de reizen die we in de toekomst zullen maken veel bewuster zullen zijn, een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de wereld waarin we leven en tegelijkertijd de ervaring voor ons als reiziger alleen maar mooier maken.

 

 

CategoriesNiet gecategoriseerd