Surfen en Portugal: wij houden ervan. Dus toen mijn twee jongsten onverwacht net voor de zomervakanties een paar dagen vrij hadden van school hoefden we niet lang te twijfelen: we vlogen naar Portugal en maakten een mini-roadtrip van Faro naar Lissabon.
Wij hadden in totaal vijf nachten voor onze roadtrip en we overnachtten op drie plekken: in Albufeira, Aljezur en Caparica, vlak bij Lissabon. We bezochten verschillende hotspots in de Algarve, Alentejo en natuurlijk Lissabon. Onderweg stopten we in gezellige dorpjes, bij mooie stranden en baaien en we reden door de heuvels en tussen de kurkbomen. Natuurlijk namen we ook een paar surflessen. Kortom: we genoten weer maximaal van het mooie Portugal.
Onderweg sliepen we Alburfeira en in twee gezellige SURFinn’s van Surfblend. Surfblend kende ik vooral van de surfcamps voor jongeren in Frankrijk. Voor mij was het nieuw dat ze in Portugal (ook voor gezinnen met kinderen!) hele leuke surfhouses hebben. De eerste in de Algarve, ver van het drukke Albufeira, in surfwalhalla Aljezur aan de westkust. De tweede bij Lissabon, zo’n drie uur rijden verderop. Het leuke hiervan is dat je ze dus prima met elkaar kunt combineren zodat je tijdens je surfvakantie meerdere delen van Portugal kunt zien.
Toeristisch Albufeira
Na aankomt op de luchthaven van Faro rijden we eerst door naar Albufeira. Niet dat deze plek nu hoog op onze wensenlijst staat, maar het is vooral praktisch. Niet te ver van de luchthaven (wel handig, want we komen rond 18 uur aan) en we hebben hier een voordelige accommodatie met gratis parkeermogelijkheid gevonden op loopafstand van het centrum. Ideaal dus voor een eerste nacht. We zien overigens ook wel bevestigd dat voor ons één avondje ‘Albu’ echt wel lang genoeg is. Lagos is wat mij betreft veel leuker als uitvalsbasis in de Algarve.
Mooie stranden bij gezellig Lagos
De volgende dag rijden we eerst naar Lagos. Lagos is toeristisch, maar veel kleinschaliger dan grote broer Albufeira. In het centrum slenter je door smalle straatjes en vind je fijne terrassen, leuke winkeltjes en gezellige pleintjes. Langs de kust zijn de mooiste stranden van de Algarve, zoals het populaire Praia Dona Ana. Vanaf Lagos kun je de stranden en grotten in de omgeving al wandelend, per SUP, kajak, boot of met de auto verkennen. De mooiste foto’s tussen de kliffen, grotten waar het zonlicht invalt en beschutte baaitjes in de Algarve zijn meestal hier in de buurt gemaakt.
De mooiste foto’s van de stranden in de Algarve zijn vaak in de buurt van Lagos gemaakt.
Wat wel opviel: toen wij er waren lag er een dikke laag zeewier op het strand. Tijdens eerdere reizen hebben we dit niet eerder ervaren. Het probleem met zeewier ken ik bijvoorbeeld van de Seychellen, Mexico en de Caribische eilanden, maar ik had nog niet eerder gehoord dat het in Portugal ook zo erg kon zijn. Maar ach, het is de natuur en je doet er niets aan. De setting van de baaien en stranden tussen de kliffen blijft echt wel mooi natuurlijk.

Tip: iets weg van de toeristenrestaurants in het centrum van Lagos, aan een klein pleintje aten we voordelig, lekker en gezond. Ideaal voor ontbijt, brunch en lunch: je kunt hier o.a. lekkere broodjes, salades, goede verse vruchtensappen en smoothies krijgen. Check Sweet & Temptation.
Aljezur
Tijdens eerdere reizen naar Portugal zijn we in de omgeving van Sagres aan de westkust van de Algarve al wel eens naar het strand geweest om de surfpro’s te bekijken. Verliefd werd ik op het sfeertje van de busjes die hier overal langs het strand geparkeerd stonden. Vol met jonge (en soms oudere) mensen die genoten van het vrije leven. Eenvoudig campertje, surfplank op het dak en altijd ‘on the road’ op zoek naar de beste golven van Europa.

Dit keer gaan we meer naar de grens van de Algarve met Alentejo, dus iets zuidelijker aan de westkust. Bij het kleine, witte stadje Aljezur heb je verschillende populaire surfstranden. In de mei- en zomervakantie zijn de omstandigheden hier ideaal voor beginners en licht gevorderden. In september en oktober, als de golven hoger zijn, kunnen de meer ervaren surfers zich hier vooral goed vermaken. We verblijven in SURFinn Algarve. Vanuit het surfhuis loop je in zo’n 10 minuten naar het strand van Praia de Monte Clérigo.
We hebben via onze SURFinn hier twee dagen surflessen geregeld. Het was even wennen. Bij eerdere lessen kregen we een strategisch duwtje op het juiste moment om te peddelen, hier moesten we dat moment zelf bepalen. Dat maakt het een stuk lastiger, maar met de juiste tips hadden we dat snel onder de knie. Al aan het begin van de tweede dag surfen lukte het al om zelf de beste golf te zoeken, goed te timen, te surfen én elkaar al surfend een highfive te geven. Beste knap, de vorige keer dat de kinderen gesurft hebben is inmiddels namelijk al wel heel wat jaren terug.
De omgeving van Aljezur
In de omgeving van het surfhuis kun je mooie wandelingen maken over (en bij eb zelfs onderaan) de kliffen. Er zijn, met de auto, tal van mooie baaien en surfstranden te bezoeken. Uit eten gaan is geen probleem. In alle prijsklassen heb je wel restaurants. Van typisch Portugees tot hamburgers en van pizza’s tot kebab. Kinderen zijn, net als overal in Portugal, overal net zo welkom. Alleen als je met oudere tieners reist die graag ook willen stappen of op zoek zijn naar vertier en leeftijdgenootjes is dit niet echt de ‘place to be’. Het nachtleven is niet echt uitbundig in dit deel van Portugal. Maar na een dag surfen is het ook wel lekker om op tijd te gaan slapen.
In deze omgeving is het verder wel handig als je een auto hebt. Bussen rijden niet al te regelmatig en alles ligt toch al snel behoorlijk wat kilometers uit elkaar. Ook restaurants zijn, op een paar kleine plekken aan het strand na, niet lopend te bereiken.
Via Odeceixe en Vila Nova de Milfontes naar Lissabon
We hebben helaas maar een paar dagen vakantie, dus te snel is het alweer tijd om door te reizen. Onderweg naar Lissabon maken we een stop in Odeceixe, waar mijn collega Tessa een paar keer met haar (toen nog kleine) kinderen is gaan surfen. Het plaatsje is klein, maar heeft een gezellig overzichtelijk centrum en de stranden en baaien zijn rustig.


Onze volgende stop is in de bekendste kustplaats van Alentejo: Vila Nova de Milfontes. Deze plek is ideaal met kleine kinderen. Bij de stranden aan de rivier is het water net wat minder koud, heb je geen golven en geen stroming en bovendien veel minder last van de wind. Anders dan de surfstranden overal langs de westkust is dit dus een veilige plek om van het strand en de zee te genieten met je kleintjes.
In Alentejo rijd je over goudgele heuvels tussen de kurkboomplantages
Hierna verlaten we de kustroute om door het binnenland richting snelweg te rijden. Het binnenland van Alentejo bestaan vooral uit goudgele heuvels en kurkbomen. Portugal is, door de kurkplantages in Alentejo, de grootste exporteur van kurk ter wereld. Het maakt het rijden door het gebied ook uniek.
Costa de Caparica (Lissabon)
Eenmaal op de snelweg gaat het rijden een stuk sneller. Vlak voor we de brug naar Lissabon zouden oversteken slaan we af richting de Costa de Caparica. Ook hier zijn goede surfmogelijkheden. De omgeving is wel totaal anders. Niet meer zo idyllisch en zonder de beschutting van de hoge kliffen, maar bescherming van pieren in het water. Op de achtergrond zie je Lissabon liggen.
Caparica zelf is wat ouder. Het staat vol met appartementencomplexen die bepaalt geen architectonische hoogstandjes zijn en hiertussen staan grote huizen. Een aantal hiervan doet nu dienst als surfhouse of hostel. Luxe en sfeervol kun je dit gebied niet noemen, levendig is het wel. Hier is elke avond wel ergens een feestje en Lissabon ligt op een Uber- en/of ferryrit afstand. Een auto is hier dus niet nodig. De modernere boulevard heeft een brede strook asfalt voor wandelaars, fietsers, longboarders, etc. Hierlangs staan restaurants en populaire beachbars. Helaas hebben we zelf geen tijd om te gaan surfen, maar kunnen we alleen even de sfeer proeven en andere surfers bekijken.
Alternatief: Ericeira
Een aantal jaar geleden zijn we ook in de omgeving van Lissabon geweest om te surfen. We verbleven toen in Ericeira, dat juist wat noordelijker ligt. Persoonlijk vind ik de sfeer in dit dorpje leuker en gemoedelijker, zeker als je met kleinere kinderen reist. In mijn artikel over surfhouses in Portugal vind je tips voor leuke plekken waar je daar zou kunnen verblijven.
Lissabon
Na onze overnachting in SURFinn Lissabon, waar we in de avond gezellig met alle andere gasten samen aan een lange tafel konden eten, zijn we doorgereden naar Lissabon. We hadden nog een hele dag de tijd om deze stad te verkennen voor we in de avond terug zouden vliegen. Het eerste dat me opvalt is dat het heel druk is en er heel veel toeristen zijn. Veel meer dan een aantal jaar terug. Toch blijft ook Lissabon een leuke stad om, naast een bezoek aan de bekende bezienswaardigheden, een terrasje te pakken of te winkelen.
Blijf je langer? Dan kun je natuurlijk ook andere plekken bezoeken. De stranden aan de kust bij Lissabon, maar ook Sintra is zeker een bezoek waard.
Voor een langere vakantie reis je nog verder naar het noorden. Hier heb je nog veel meer fantastische surfstranden, maar ook mooie oude dorpen en steden. Waaronder natuurlijk Porto, die andere populaire stad, die minstens zo leuk is als Lissabon. Heel fijn ook: de vele wijnhuizen en terrasjes waar je heerlijke wijn en port kunt proeven. En wat dacht je van het gebied langs de Douro of het rustige binnenland in de richting van Spanje?
Waarom kozen we voor de surflodges van Surfblend?
Deze reis was niet helemaal een vakantie, maar een studiereis. Ik ben altijd op zoek naar leuke nieuwe plekken om te kunnen verrassen en inspireren en naar bijzondere, niet standaard, onderdelen die ik kan opnemen in de reizen die ik organiseer voor gezinnen. Leren surfen is populair en leuk: voor gezinnen met tieners, maar ook met jongere kinderen. Ik was dan ook heel blij met het aanbod van Surfblend om met hen samen te mogen werken. Daardoor kan ik nu al hun surfcamps en SURFinn’s in een reis die ik organiseer opnemen. Ook als onderdeel van een langere vakantie door het mooie en gevarieerde Portugal. Je hoeft dus niet je hele gezinsvakantie te surfen maar combineert het gewoon met andere mooie plekken tijdens een roadtrip. Zorg dan wel dat je iets meer tijd hebt dan vijf dagen, want er is echt te veel te zien en te doen hier!
Wil je ook op surfvakantie in Portugal?
In het land heb je surflodges in alle prijsklassen. Als je op zoek bent naar meer luxe en comfort geef ik je tips in mijn eerdere artikel over de leukste surfhouses in Portugal. Vind je de SURFinn’s van Surfblend leuk? Klik hier om deze direct zelf te boeken. Ik krijg dan een klein percentage als commissie omdat jullie de plek via mij hebben gevonden. Zelf betalen jullie natuurlijk de ‘normale’ prijs, dus niets extra’s. Ik kan de reis natuurlijk ook voor jullie organiseren, waardoor je bijvoorbeeld je autohuur ook direct kunt meeboeken. Ook dan betaal je het ‘normale’ tarief voor je verblijf. Mijn hulp bij het boeken van je reis is natuurlijk vooral ideaal als je je surfvakantie wilt uitbreiden met meer stops in Portugal. Neem dus gerust contact met me op als je denkt dat ik je kan helpen.
Benieuwd wat wij van SURFinn Algarve vonden? Lees dan mijn uitgebreide review over deze relaxte plek.