Met een camper door Nieuw-Zeeland reizen, met je auto met daktenten door Australië of Namibië reizen of in je eigen ‘bus’ door Amerika en Canada cruisen; in sommige landen is een bepaalde mate van vrijheid en avontuur ideaal. Niet vooraf je hele reis plannen, maar ruimte hebben om je route ter plekke te kunnen aanpassen. Of gewoon lekker iedere nacht in je ‘eigen’ bed slapen en één met je omgeving zijn. Voor deze bestemmingen is het reizen met een camper of auto met kampeeruitrusting ideaal. Je hebt altijd je eigen huisje bij je en kunt gaan en staan waar je wilt. De grote camperlanden zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika en Canada zijn helemaal ingericht op kampeerders. Je kunt je camper bij grote supermarkten gewoon parkeren, bijna overal kun je water vullen of een afvaltank legen, er zijn goede campings en onderweg kom je honderden anderen tegen die op dezelfde manier reizen.
Onlangs kreeg ik de mogelijkheid om bij Tenzing Travel verschillende campers/kampeerauto’s te bekijken uit Australië, Nieuw-Zeeland, Namibië, Amerika en Canada. En hoewel ik al vaker met een camper en ook met een auto met kampeeruitrusting heb gereisd, is het natuurlijk uitzonderlijk dat je campers uit verschillende werelddelen naast elkaar kunt zien staan en direct met elkaar kunt vergelijken. Van een megagrote Amerikaanse camper, een Canadese kampeertruck tot en aan auto met daktenten en een budget kampeerauto. Ik mocht er in zitten, liggen, alle kastjes opentrekken en er alles over vragen. En er zijn natuurlijk grote verschillen, vooral in de campertypes in verschillende landen/werelddelen.
Campers in Nieuw-Zeeland en Australië

Campers in deze landen zijn geschikt voor 2 tot 6 personen, comfortabel, ruim, maar niet megagroot. Je hebt er geen groot rijbewijs voor nodig en ze zijn nog goed hanteerbaar. De meeste campers zijn voorzien van een toilet en douche, best ruime bedden (zelfs voor lange mensen) en natuurlijk een keukentje en alles wat je verder nodig hebt om comfortabel te kamperen. Het prijsverschil tussen een 4- en een 6-persoonscamper is vaak minimaal en het is dan handig om voor de grootste camper te kiezen. Wij vonden het zelf bijvoorbeeld ideaal om een van de tweepersoonsbedden te gebruiken om een babybedje op te plaatsen (zelf meenemen of ter plaatse kopen).
Speciaal in Australië kun je ook 4WD campers krijgen voor een reis door de outback. Deze zijn vaak maar voor 2 personen. Reis je met een gezin? Dan heb je auto’s met een volledige kampeeruitrusting en daktenten of een losse tent. Met deze auto’s kun je overal komen. Onmisbaar voor bijvoorbeeld een bezoek aan de Gibb River Road, waar ik ooit in double cab met kampeeruitrusting met 3 kinderen heb rondgetrokken. Overigens geldt voor het rijden door de outback dat ervaring in het rijden met een 4WD noodzakelijk is zodat je weet hoe je in bepaalde situaties je auto moet gebruiken!
Campingtip: campings voor vertrek reserveren is, ook in het hoogseizoen, niet persé noodzakelijk, maar tijdens je reis is het wel aan te raden om een paar dagen van te voren vast je camping te reserveren. Dit is zeker het geval als je in het hoogseizoen reist of tijdens feestdagen (december-maart, Pasen, etc.). Wild kamperen mag in Nieuw-Zeeland op bepaalde plekken als je camper hiervoor gecertificeerd is.
Goed op te weten: voor het huren van een huurauto of camper in Australië en Nieuw-Zeeland is een internationaal rijbewijs verplicht.
Campers in Canada en de Verenigde Staten
Campers in deze landen zijn, zoals je waarschijnlijk al verwacht, groot en comfortabel. Wel viel het me op dat de campers die ik heb gezien wat donker zijn, vooral door het gebruik van sombere, donkere materialen. Als je kiest voor een slide-out versie heb je wel lekker veel binnenruimte. Verrassend genoeg zijn de bedden in deze grote Amerikaanse campers vaak kleiner en korter dan in de compactere campers in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Voordeel is wel dat er meer gebruik wordt gemaakt van vaste bedden, waardoor je niet iedere dag je zithoek hoeft om te bouwen tot bed. De kleinere types hier zijn geschikt voor 2 tot 6 personen, maar één tweepersoonsbed is echt alleen geschikt voor kleinere kinderen (lengte van het tweede bed is soms zelfs maar 1,50m!). Verrassend genoeg vond ik de truckcamper, die net wat kleiner en voordeliger is, het prettigst aanvoelen. Je rijdt in een double cab, dus als een ‘gewone’ auto (maar wel Amerikaans formaat, dus prima geschikt voor 5 personen) en op de achterbak staat een forse camper gebouwd. Hier kun je met twee volwassenen en 2 kleine kinderen slapen. Heb je drie kinderen? Koop dan bij de Walmart een goedkoop tentje (of neem deze zelf al mee) voor extra slaapruimte.
Campingtip: Reis je in het hoogseizoen (juni t/m september) door deze landen? Campings ruim voor vertrek reserveren is essentieel. Je rondreis vastleggen en alle campings reserveren kan je veel tijd kosten. In dat geval is het zeker het overwegen waard om een rondreis te boeken waarbij je bij de huur van je camper direct al je campings reserveert!
Goed om te weten: ook de grootste campers kun je in Canada en Amerika al huren met je ‘normale’ rijbewijs voor personenauto’s.
Campers en kampeerauto’s in Namibië en Zuid-Afrika

Tegenwoordig kun je ook prima campers, vergelijkbaar met deze in Australië en Nieuw-Zeeland, huren in Zuid-Afrika. Ook zijn er 4WD campers, maar deze zijn vooral geschikt voor maximaal 2 volwassenen en soms een (kleiner) kind. In Namibië zijn kampeerauto’s met koelkast en volledige kampeeruitrusting en 2 tenten op het dak populair. Geschikt voor 4 personen (eventueel kunnen er drie kleine kinderen een tent delen, maar ruim is dat niet) is dit een ideale manier om comfortabel en veilig te kamperen. Of je huurt er een klein koepeltentje bij. Alles wat je nodig hebt is in de camper aanwezig: van extra warme dekens voor de koude nachten tot een volledige kampeeruitrusting.
Campingtip: reis je in het hoogseizoen naar Namibië? Zorg er dan voor dat je campings ruim van tevoren geboekt zijn. Zelfs een jaar voor vertrek kunnen sommige plekken al ‘vol’ zijn! Veel campings zijn kleinschalig en hebben uitstekende voorzieningen, zoals een privé douche en toilet en een eigen keukenblokje. Vaak liggen deze bij leuke lodges, waar je, mits vooraf gereserveerd, soms ook ’s avonds kunt eten.
Goed op te weten: voor het huren van een huurauto of camper in Zuidelijk Afrika is een internationaal rijbewijs verplicht.
Waar moet je op letten als je met een camper wil reizen?
Voor alle campers geldt dat er veel verschillende types zijn, veel verschillende soorten uitrustingen, net zo veel verschillende soorten verzekeringen, etc. Maar ook kun je in de ene camper slechts één en in een andere misschien wel drie autostoeltjes bevestigen. Het ene type heeft bedden geschikt voor lange mensen, een andere is lekker goedkoop, maar ook wel heel eenvoudig of al een flink aantal jaren oud. Enige voorbereiding is dan ook essentieel om de camper te vinden die bij je past en ter plaatse niet voor verrassingen te komen staan.

Bespaartip
Reizen per camper is een geweldige ervaring, maar je moet het vooral niet doen om goedkoop uit te zijn. Zeker in het hoogseizoen (december t/m februari in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en juli t/m september in Canada, de Verenigde Staten en Namibië) is een camper heel duur. En dan komen er nog de kosten voor brandstof en campinggelden bij. Wil je besparen op de kosten van je reis? Boek dan zo vroeg mogelijk. Hoe schaarser de campers worden, hoe hoger de prijs per dag zal zijn. Een jaar van te voren boeken klinkt misschien gek, maar is dé manier om je reis nog enigszins betaalbaar te houden.
Wil je zelf ook met een camper of kampeerauto op reis?
Ik help je graag om tussen alle mogelijkheden die kampeerauto te zoeken die voldoet aan jullie wensen en deze