Ik kan me de keren nog goed herinneren dat we met drie kinderen onder de vier het vliegtuig instapten en de mensen bij ons in de buurt begonnen te zuchten en te kreunen. En altijd kregen we achteraf complimenten omdat ze helemaal geen last van ons (lees: onze kinderen) hadden gehad. Het kan dus prima: vliegen met kleine kinderen. Natuurlijk wel met de nodige voorbereiding en wat praktisch speelgoed voor je baby, peuter of kleuter in je handbagage.
Nu hadden we ook geluk: onze kinderen hadden een ‘standje reizen’. Hoewel ze zich thuis lang niet altijd voorbeeld gedroegen, deden ze dat in het vliegtuig gelukkig wel. Daar ging wel wat voorbereiding aan vooraf: van baby af aan zijn ze geleerd hoe ze zich in het vliegtuig moesten gedragen. Niet schoppen tegen de stoel voor je, niet gillen schreeuwen, zachtjes praten en rustig blijven zitten.
We vertelden onze kinderen van kleins af aan dat de reis heel lang duurt. Dat ze gaan eten, daarna slapen, dan nog een keer eten, etc. Natuurlijk waren wij zelf ook goed voorbereid. Met wat slimme speeltjes waren onze baby, peuter en kleuter urenlang zoet. Zelfs zonder iPad. Als ervaringsdeskundige deel ik graag mijn tips over wat je het beste mee kunt nemen om je kinderen zoet te houden tijdens een urenlange vlucht.
Zorg ervoor dat wat je meeneemt niet te veel, niet te groot, niet te klein en niet te lawaaiig is.
Net als iedereen heb ik me voor iedere vakantie opnieuw afgevraagd: “Wat nemen we mee om de kinderen tijdens een lange vlucht zoet te houden?” Drie kinderen en heel veel vluchten verder ben ik er wel uit. Zorg ervoor dat het niet te veel, niet te groot, niet te klein en niet te lawaaiig is. Want ruimte heb je niet, kleine spullen raak je kwijt en je wil de rest van het vliegtuig natuurlijk ook niet gek maken met alle geluidjes die uit je speelgoed komen. Gelukkig is er nog heel veel wat wél mee kan in je handbagage.
Wat neem je mee voor je kinderen tijdens een lange vliegreis?
Zeer waarschijnlijk neem je een iPad mee die je vol zet met favoriete filmpjes, spelletjes, luisterboeken, etc.. Vergeet vooral ook de kinderkoptelefoon niet, dan houd je het ook gezellig voor de mensen om je heen. Maar zelfs zonder iPad lukte het ons met wat slimme speeltjes de kinderen urenlang zoet te houden. Ik nam (en neem nog steeds) een klein cadeautje mee dat ze, na het opstijgen als de bordjes “riemen vast” uit waren mochten uitpakken. En dat was dan iets praktisch, waar ze lang mee konden spelen en toen ze wat ouder waren een boek of puzzelboekje. En het bleef bij één cadeautje om te voorkomen dat ze de hele reis opnieuw zouden blijven zeuren om nog meer cadeautjes.
Veel speelgoed hoeft er voor de kinderen niet mee op reis, eenmaal op je bestemming aangekomen zal er toch nauwelijks mee gespeeld worden. Enkele praktische speeltjes (cadeautjes) om je kinderen tijdens een lange vliegreis te vermaken zijn wel welkom.
Onze overige favoriete dingen om mee te nemen voor onderweg:

Speelgoed in het vliegtuig – voor je baby en dreumes
- Kleine voorleesboekjes
- Magnetisch tekenbordje
- Plastic stapelbare bakjes (ideaal zijn om te stapelen, vormpjes in elkaar doen, te gebruiken als zandvormpjes en om mee met water te spelen).
- Autootje, pop
- Vooral de favoriete knuffel en een speentje niet vergeten!
>> Niet meenemen: speelgoed met geluid. Hier maak je de mensen om je heen echt niet blij mee.
Speelgoed in het vliegtuig – voor je peuter en kleuter
- Potje klei (heel handig is ook een klei-ei waar klei, spatel en vormpjes inzitten)
- Potloden, stickertjes, papier en kleurboekje
- iPad/telefoon met kinderkoptelefoon met kinderliedjes/verhaaltjes
- Magnetisch tekenbord
- Een paar autootjes, eenvoudig lego (duplo) bouwpakketje
Speelgoed in het vliegtuig – voor je kinderen
- Kleur- en tekenspulletjes en een puzzelboekje
- Gezelschapspelletjes die je in een beperkte ruimte kunt doen zoals Uno, kwartetten, boter-kaas en eieren, Kwis jr. en reisedities van bekende spellen. Let er wel op dat er geen kleine onderdelen bij zitten. Als je deze in het vliegtuig laat vallen is de kans klein dat je alles terugvindt!
- Reisdagboekje (je hebt heel leuke kinderversies)
- (voor-)Leesboekjes, kan ook op een e-reader!
Ook heel handig: stel een eigen vakantie-doeboek samen. Op internet vind je veel sites waar je kleurplaten, speurtochten voor op de luchthaven, puzzeltjes e.d. kunt downloaden. Op mijn Pinterestpagina heb ik er alvast een aantal verzameld. Deze kun je eventueel aanpassen aan je eigen reis, in een map doen en zo je eigen reisverslag maken.
Wat kun je nog meer doen in het vliegtuig om je kinderen te vermaken?
Daarnaast is er natuurlijk nog het vermaak in het vliegtuig zelf. Behalve (te veel) schermtijd met kinderfilmpjes en spelletjes op het schermpje van het vliegtuig is het voor je dreumes een feestje als hij/zij een keer zelf een broodje mag smeren (en je bent zo weer 10 minuten verder). Ook het kiekeboe spelletje met andere passagiers (niet te lang, je kleintje houd het waarschijnlijk langer vol dan je achterbuurvrouw) is altijd weer leuk. En er is ineens tijd om heel veel extra knuffels aan papa en mama te geven.
Heb jij nog tips? Laat gerust een reactie achter. Benieuwd naar meer tips over vliegen met kleine kinderen? Lees dan mijn tips over vliegen met baby en kleine kinderen. Ook handig: weet hoe je zo min mogelijk last van een jetlag kunt hebben.