D

De beste tips voor je reis met pubers

Tips_vakantie_met_pubers

Je reizen met kinderen zijn altijd fantastisch. Maar voor je er erg in hebt zijn je kinderen ineens uitgegroeid tot tieners met hun eigen ideeën over wat een leuke vakantie is. En dat is niet altijd de vakantie of reis die jij voor ogen hebt. Toch heb ik, met mijn pubers, fantastische reizen gemaakt. Dat ze dat zelf ook zo ervaren blijkt uit het feit dat ze alle drie nog steeds heel graag meegaan. Terwijl de oudsten inmiddels toch echt prima zelf op vakantie kunnen.

 

Ik kan me nog heel goed herinneren dat we ‘ontdekten’ dat het reizen met tieners toch echt anders is dan een reis met kinderen. Dit was tijdens een rondreis door Brazilië. We kwamen aan in Atins, een klein en rustig, maar heel leuk dorpje, dat we bereikten na een boottocht vanaf Barreirinhas. Een ‘geheim’ paradijsje. Aan een fijn strand, een ultieme plek om kitesurfen te leren en direct naast het waanzinnig mooie (en relatief onbekende) Lençois National Park. Echt precies een plek voor ons en onze sportieve tieners.

 

Totdat we erachter kwamen dat er geen wifi was.

 

Wat nu? Er is geen wifi!

 

Paniek bij onze pubers. Waar wij dachten “tja, dan doen we maar even zonder”, was het voor hen wat lastiger schakelen. Het leek onmogelijk om alle contacten met ‘thuis’ zo onverwacht te moeten verbreken. Maar uiteindelijk kwam alles goed. Het werden heerlijke dagen. We waren druk met onze cursus kitesurfen, maakten fantastische excursies naar het nationale park en gingen heel relaxt eten in gezellige restaurantjes. In de avond speelden we spelletjes. We hadden tijd voor elkaar en interessante gesprekken. Deze dagen behoorden uiteindelijk tot de leukste van deze reis.

We vervolgden onze reis. We staken met een bootje en al onze bagage de rivier over, reden met een jeep door het zand en stapten later over op buggy’s waarmee we door de duinen crosten. Langs mooie lagunes, door oases, over riviertjes en via Jericoacoara raceten we op deze manier naar onze volgende verblijfsplaats, aan een strand iets verderop. Een lange reisdag zonder wifi, maar een avontuur op zich en ook dit bleek een van de hoogtepunten van de reis.

De dagen daarna waaide het te hard om, als beginners, onze kitesurfcursus af te ronden. Maar we zaten in een fijne accommodatie en er was weer wifi. Ineens was het voor onze tieners heel aantrekkelijk om de hele dag op hun kamer te blijven. Lekker in de koelte van de airco filmpjes kijken en contact onderhouden met vrienden die inmiddels over de hele wereld verspreid waren. Heel soms verplaatsen ze zich van hun bed naar een ligbedje aan het zwembad.

 

Wat nu? Er is weer wifi!

 

Nu moesten wij even schakelen. Waar waren die gezellige dagen dat we aandacht hadden voor elkaar? We realiseerden ons al snel dat de kinderen ook hun eigen tijd nodig hadden en lieten ze met rust. We trokken er gewoon samen op uit. Gelukkig was ‘Jeri’ in de avond heel gezellig en viel er ook voor tieners genoeg te beleven. Dus aan het eind van de dag namen we een taxi om over het strand naar Jeri te rijden. Iedereen vond het leuk om samen een leuke bar en restaurant op te zoeken of te struinen langs winkeltjes en over het levendige strand. Tussendoor haalden we een caipirinha bij een stalletje en aten spiesjes van de barbecue.

 

Wat we leerden over reizen met tieners

 

Achteraf was deze reis voor ons de ideale leerschool. Mijn ervaring is dat kleine kinderen op reis eigenlijk alles wel leuk vinden. Mits je zo af en toe een rustdag inlast en er voldoende tijd is om regelmatig even lekker te spelen en te zwemmen. Ook belangrijk: plan niet te veel en niet te lange reisdagen.

 

Met pubers is het anders. Ze kunnen nukkig en chagrijnig zijn, willen niet meer vroeg opstaan, hebben tijd voor zichzelf nodig en ze besteden, ook op reis, het liefst heel veel tijd aan contact met hun vrienden. Hoewel ze veel dingen nog steeds leuk vinden, hebben ze er soms moeite mee zich ertoe te zetten. Maar er zijn ook voordelen. Ze kunnen veel meer aan. Een lange reisdag of excursie kan prima en wat vaker van plek naar plek hoppen is ook geen probleem. Als je het slim organiseert en je een beetje rekening houdt met elkaar kun je dus nog steeds hele leuke gezinsvakanties hebben. Juist met je tieners!

Vakantie_met_tieners_tips

Tip 1 – regel meer activiteiten vooraf

 

De truc voor een reis met pubers zit in de planning. Zorg voor voldoende afwisseling. Met kleine kinderen zorg je voor voldoende vrijheid in je reis om plannen bij te kunnen stellen of een pauze in te kunnen lassen. Met pubers is het juist handig wel meer vooraf te bedenken. Plan vooraf al een aantal activiteiten waarvan je weet dat je tieners deze leuk vinden. Als ze vooraf weten wat ze gaan doen (en hier ook over mogen meedenken) kijken ze er tijdens de reis naar uit. Vroeg opstaan, ook op vakantie, is dan ineens geen enkel probleem meer. Zelfs een paar nachten zonder wifi overleven ze prima. Als ze vooraf maar kunnen regelen dat de belangrijkste ‘streaks’ door een vriend en vriendin door blijven gaan. En dat hun vrienden weten waarom ze niet direct kunnen reageren op berichtjes, snaps, etc.

 

Tip 2 – gun je kinderen tijd voor zichzelf

 

Als ouders kun je maar het beste respecteren dat je oudere kinderen misschien niet meer iedere dag met jullie op pad willen gaan. Grijp die kans, laat je tieners lekker in bed liggen en trek er zelf op uit. Ook dat is leuk. Waar je vroeger tijdens je vakantie nooit ‘vrij’ was en altijd op je kinderen moest letten heb je nu ineens alle tijd voor jezelf om dingen te doen die jij leuk vindt. Hoe fijn is dat wel niet? Daar kon je vroeger toch alleen maar van dromen?

 

Zo simpel is het echt

 

Inmiddels heb ik deze inzichten uitgebreid getest. Tijdens vakanties en reizen met mijn eigen kinderen, maar ook voor gezinnen met tieners waarvoor ik de reis mocht organiseren. Het werkt echt. Ook nu is het nog steeds niet nodig om alleen maar te kiezen voor die grote camping of andere plekken waar veel jongeren komen en je je kinderen nooit ziet. Of doe dat een weekje. En ga daarna, met z’n allen, lekker iets doen waar je zelf ook blij van wordt.

 

Grootste nadeel: als je niet uitkijkt blijven je kinderen voorlopig, ook als ze allang studeren, met je mee op vakantie gaan. Al vind ik dat zelf absoluut geen nadeel. Juist nu iedereen thuis steeds meer zijn eigen leven leeft, hoop ik stiekem dat ze nog heel lang lekker mee op reis blijven gaan en we waardevolle familieherinneringen blijven maken.

 

Op deze site staan verschillende voorbeelden van leuke reizen waar je tieners blij van worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondreis naar Bali met je tieners? Andere aanraders zijn o.a. Namibië, Brazilië, de Peloponnesos (Griekenland), Tanzania & Zanzibar, Sri Lanka of Costa Rica. Maar ook een skitrip naar Canada, een roadtrip door de Verenigde Staten of een stedentrip naar New York zullen je kinderen waarschijnlijk zeker kunnen waarderen.