V

Vliegen met een baby of dreumes? Geen stress, het komt wel goed!

Een ongemakkelijk gevoel als je met een baby of, erger nog, een dreumes gaat vliegen. Hoe vaak ik ook al in het vliegtuig heb gezeten met kleine kinderen, ik had er iedere keer weer last van. Net als die vele gezinnen voor wie ik met Expeditie Kroost & Co reizen heb mogen organiseren. Maar in de praktijk gaat het eigenlijk altijd heel goed en zeer waarschijnlijk stap je het vliegtuig uit met het idee “waar heb ik me eigenlijk al die tijd druk om gemaakt?” Met een goede voorbereiding stap je zelf een stuk relaxter het vliegtuig in en zal je kind dat ook doen!

Natuurlijk kennen we allemaal de horrorverhalen en misschien heb je het zelf ook wel eens meegemaakt: zo’n baby die de hele vlucht blijft huilen. Het is natuurlijk je grootste nachtmerrie dat het jou ook overkomt. Zelf ben ik inmiddels heel veel vlieguren met baby’s, peuters en kleuters verder: op een gegeven moment reisden we zelfs met 3 kinderen onder de 4 jaar! Tijdens al die vluchten hebben mijn kinderen, maar ook al die andere baby’s en kleine kinderen om ons heen, eigenlijk nooit voor problemen gezorgd. De meeste kinderen gedragen zich stukken beter dan sommige volwassenen aan boord van het vliegtuig.

Misschien goed om in gedachte te houden: voor kleine kinderen is vliegen helemaal niet erg, maar juist leuk. Je kleintje heeft nog geen last van de beperkte ruimte, kan heerlijk slapen als hij of zij moe is en heeft continue aandacht van papa en/of mama, het cabinepersoneel en die lieve oma die achter jullie zit. Voor hen is het dus eigenlijk een feestje om te mogen vliegen! Ga er daarom ook niet vanuit dat de vlucht een probleem wordt en je kind de hele reis zal huilen. Die kans is echt heel klein. Natuurlijk heb je daar zelf veel invloed op, dus lees hier mijn tips voor een relaxte vlucht met kinderen. Vergeet vooral niet: je voorbereiding start al bij het boeken van de vlucht!

 

Dit kun jij doen voor een ontspannen vlucht met je baby/dreumes:

Geen stress! – zorg voor een goede voorbereiding

Bij het boeken van je (verre) vlucht met baby – regel een bassinet

Voor vertrek – zorg dat je alles wat je mogelijk nodig hebt in je handbagage stopt

Naar de luchthaven – bedenkt vooraf hoe en hoe laat je naar de luchthaven gaat en regel dit op tijd

Op de luchthaven – zorg voor voldoende tijd, er is genoeg te doen

Hoe overleef je een (lange) vlucht? – zorg dat je fulltime beschikbaar bent voor je kleintje(s)

Leer je kinderen hoe ze zich moeten gedragen – hier heb je later nog veel plezier van!

Na de vlucht – plan een paar rustdagen in nadat je op je bestemming bent aangekomen

 

Lees verder voor een uitgebreide toelichting op bovenstaande punten.

Geen stress! – zorg voor een goede voorbereiding

Iedereen weet: kinderen reageren op jouw stemming. Dus heel simpel: als jij als een stresskip het vliegtuig in stapt, zal je kind dat aanvoelen en onrustig worden, gaan huilen en jengelen waardoor jij je nog drukker gaat maken en het probleem alleen maar groter wordt. NIET DOEN DUS. Zorg dat je goed bent voorbereid, dan kun je de hele wereld aan! En dat begint al voordat je zelfs maar naar de luchthaven vertrekt.

Bij het boeken van je (verre) vlucht met je baby – regel een bassinet

Een verre reis? Als je met een kleine baby reist heb je geluk: je kunt dan een bassinet aanvragen. Dat is zo’n klein babybedje dat aan het schot voor je wordt opgehangen. Tot welke leeftijd deze gebruikt wordt hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Vaak is dat 6, 9 of 12 maanden. Zo’n bedje is ideaal. Je krijgt hiervoor plaatsen voor in de rij waardoor jij net wat meer ruimte hebt en je kind heerlijk kan slapen. Op de momenten dat je met je baby op schoot zit kun je er wat spulletjes opleggen zodat je die gemakkelijk bij de hand hebt. Houd er wel rekening mee dat deze bedjes niet gebruikt worden bij (kans op) turbulentie of als het cabinepersoneel het om andere redenen niet veilig acht. Ga er dus altijd vanuit dat het kan zijn dat je alsnog de hele reis met je kind op schoot zou kunnen zitten.

Let op: bij vluchten binnen Europa of met lowcost maatschappijen kun je geen bassinets aanvragen/gebruiken.

Reis je met 2 baby’s/kinderen jonger dan 2 jaar? Boek dan altijd voor één van je kinderen een stoel. Met twee baby’s op schoot kun je echt geen kant op! Zoek je meer comfort? Boek dan een extra stoel voor je baby en neem je autostoeltje mee. Deze kun je op de stoel plaatsen. Vooraf wel even checken of deze is goedgekeurd door de luchtvaartmaatschappij en in het vliegtuig gebruikt mag worden.

Voor vertrek – wat neem je mee?

Zorg ervoor dat je alles wat je onderweg bij je hebt nodig hebt en wees hierbij op alles voorbereid. Je zal de eerste niet zijn waarbij een baby zijn maaltijd uitspuugt op jouw schone t-shirt dat je de hele reis nog moet dragen….. Neem dus niet alleen mee wat je voor je kind nodig hebt, maar zorg bijvoorbeeld ook voor een schoon shirtje voor je zelf.

Ga er vanuit dat je in het vliegtuig niets hebt, ook al beloven ze anders. Er zijn vaak wel luiers (voor noodgevallen), maar niet van jouw merk of grootte. Er zijn vaak wel babymaaltijden/potjes babyvoeding (die kun je ook vooraf aanvragen), maar dan meestal niet van de juiste leeftijd en niet van een bekend merk/vertrouwde smaak. En soms zijn er zelfs slabbetjes, speeltjes e.d., maar ga hier echt nooit zomaar vanuit. Houd er ook rekening mee dat je bij een lange vlucht, zeker door verschillende tijdzones, meer nodig hebt dan thuis en dat je bovendien vertraging kunt hebben. Zorg dus voor extra porties melkpoeder, tussendoortjes, etc.. Neem ook een thermosfles met heet water mee aan boord. Als het om babyvoeding gaat gelden de strenge regels voor vloeistoffen niet en dit is aan boord onmisbaar om snel een flesje te kunnen maken op het moment dat je deze nodig hebt! Later meer hierover.

Niet vergeten in je tas:

Hydrofielluier/dekentje, 2 setjes schone kleren voor je baby, schoon shirtje voor jezelf, doekjes, billendoekjes, voldoende luiers + reserve, afsluitbare plastic zakjes, voldoende te eten en drinken voor de hele reis + reserve, een speentje of iets om op te sabbelen, babyparacetamol.

Niet vergeten voor je kind:

Lievelingsknuffel, speeltjes die geen lawaai maken en zonder kleine deeltjes die je gemakkelijk kwijt raakt en, als je kinderen al net iets ouder zijn, een kinderkoptelefoon om muziek of luisterboeken te luisteren of met een ipad te kunnen spelen zonder anderen te storen.

 

 

 

 

 

Naar de luchthaven – hoe kom je er?

Iemand die je naar de luchthaven brengt is natuurlijk altijd handig, maar lukt dat met je kinderen, autostoeltjes, kinderwagen/buggy en al je bagage? Dan heb je ook nog ruimte nodig voor de (extra) chauffeur namelijk. Ga je met je eigen auto? Reserveer altijd vooraf een parkeerplek, dat bespaart je veel geld en stress als de parkeerplaats vol blijkt. Kies je voor makkelijk? Kies op Schiphol dan voor valetparking P6. Je zet je auto neer op de parkeerplaats voor kort parkeren, geeft je sleutel af bij de balie en loopt zo naar de vertrekhal. Als je terugkomt staat je auto hier weer op je te wachten. Met een taxi of de trein kan natuurlijk ook, maar zorg dat je ruim voor vertrek je plan klaar hebt en weet hoe laat je moet vertrekken. Op de luchthaven van Düsseldorf kun je heel gemakkelijk je auto parkeren en dan of lopend naar de terminal gaan of met de skytrain. Hier vind je een overzicht van parkeermogelijkheden op Düsseldorf en Schiphol. Vertrek vanaf Frankfurt? Ga dan lekker met de trein. In 3 uur reis je bijvoorbeeld non-stop van Utrecht CS naar de luchthaven van Frankfurt.

Heb je een ochtendvlucht? Ga dan uitgerust op reis en boek een hotel op of bij de luchthaven. Dit kan vaak in combinatie met een parkeerarrangement en omdat je dan bespaart op je parkeerkosten ben je nauwelijks duurder uit bent. In plaats van ’s morgens vroeg op te staan en gehaast naar de luchthaven te vertrekken sta je op een normale tijd, geniet je ontspannen van een uitgebreid ontbijtbuffet en word je met een shuttle naar de luchthaven gebracht. Ideaal toch? Je kunt overigens ook zo’n arrangement kiezen als je een late vlucht terug hebt en ’s nachts niet vermoeid terug naar huis wilt rijden.

Op de luchthaven – waar moet je aan denken?

Allereerst: kom op tijd. Niets is zo stressvol dan in de file staan en je zorgen maken of je wel op tijd bent. En niets is voor kleine kinderen zo stressvol als moeten rennen en haasten en papa en mama ongeduldig en gestrest in rijen staan om op tijd bij de gate te kunnen zijn. Zorg dus voor ruim voldoende tijd zodat die file niet uitmaakt en je al ruim voordat je moet boarden door de douane bent. Er is voor kleine kinderen genoeg te doen op luchthavens en voor je kinderen is hier de vakantie al begonnen. Ga lekker koffie drinken en vliegtuigen kijken, koop een boekje en ga nog even spelen. Er zijn meestal wel kleine speelplekjes of zoek een rustig plekje, blaas een ballon op en ga even ballen met je dreumes. Die ballon mag je overigens niet mee het vliegtuig innemen, dus neem er meerdere mee (niet opgeblazen). Reis je via Schiphol? Bij de ‘baby care lounge’ kun je rustig zitten, je baby verschonen en je kleintje zelfs nog rustig in bad doen of in een bedje leggen om nog even te slapen (alleen voor intercontinentale passagiers). Ook op andere plekken en luchthavens heb je speciale voorzieningen om baby’s te verschonen en speelplekken voor je peuter.

Hoe overleef je een (lange) vlucht?

Ervan uitgaande dat jullie op een ontspannen manier goed uitgerust het vliegtuig inkomen, kan je natuurlijk niets meer gebeuren. In de meeste gevallen mogen ouders met baby’s en kleine kinderen als eerste het vliegtuig in zodat je de tijd hebt om even te settelen voordat alle opstoppingen in de gang ontstaan. Doe vooral nog niet je riem vast, maar laat je kind een beetje vrij. Zorg dat je spullen die je bij het opstijgen nodig hebt bij de hand hebt, want die kun je later niet meer pakken. Denk aan een speeltje, iets te eten/drinken, een speentje (met koordje zodat die niet op de grond valt), knuffel en een flesje om te drinken bij het opstijgen.

Zorg ervoor dat je tijdens het stijgen en dalen een flesje geeft of iets om op te sabbelen zodat de oortjes open blijven

Vraag aan het cabinepersoneel vast een flesje water en op deze manier kun je altijd, (omdat je zo slim was een thermosfles heet water mee te nemen!) direct als jij dat wilt, een flesje klaarmaken. Óók als je bordjes riemen vast aan staan en iedereen op zijn stoel moet blijven zitten. Tijdens het stijgen en vooral het landen is het namelijk noodzakelijk om een baby iets te drinken te geven zodat de oortjes open poppen en ze geen oorpijn krijgen. Borstvoeding geven kan natuurlijk ook. Wil je kleintje niet drinken? Geef dan een speen of iets anders waar ze op kunnen zuigen. Is je thermosfles leeg? Vraag het cabinepersoneel dan deze te vullen met heet water voordat de daling ingezet wordt, zodat je ook dan snel een flesje kunt maken.

Een lastig moment is soms als kinderen in de riem moeten blijven zitten en dat niet willen. Geen zorgen, dat duurt normaal niet heel lang en daarna kun je de riem weer losmaken en mag je kleintje weer op je schoot staan, omgekeerd zitten of naar de andere ouder gaan. Probeer, als je baby op schoot gaat slapen, wel jouw riem vast te hebben en je kleintje ook in de riem te zetten. Dit om te voorkomen dat je slapende kind wakker moet maken als er (kans) op turbulentie is. Dat vinden ze vaak niet heel leuk en luidkeels protest tot ze weer in slaap vallen kan het gevolg zijn.

De reis zelf gaat waarschijnlijk probleemloos. Je knuffelt wat met je baby, leest een boekje voor, zorgt voor wat eten en je kunt luiers verschonen op het toilet. Hier is een speciale plank voor. Neem een handig klein tasje mee zodat je in een kleine ruimte je spullen gemakkelijk kunt vinden. Verschoon je kind nooit op de stoel van het vliegtuig, dat zullen je medereizigers echt niet waarderen (en terecht). Als je kind onrustig is kun je een stukje gaan lopen en iemand op de stoel achter of naast je speelt misschien wel een kiekeboespelletje.

Leer je kinderen hoe ze zich moeten gedragen

Echt: hier heb je de rest van je leven plezier van! Ik heb zelf mijn kinderen van kleins af aan ‘gedrild’. Tijdens de vlucht blijf je stil op je stoel zitten, duw je niet tegen de stoel voor je, praat je zachtjes en ben je stil als de lichten uit zijn en mensen willen slapen. We vertelden ze altijd dat het lang zou duren, dat ze in het vliegtuig meerdere keren moesten eten en dat ze ook moesten slapen. Dat werkte perfect en zelfs met alle beperkingen vonden ze het iedere keer weer leuk om te vliegen. Later zeiden we vaak dat ze een ‘standje reizen’ hadden. Onderweg veranderen onze, toch zeker niet altijd rustige en brave kinderen, in voorbeeldige reisgenoten. Die zich oprecht konden verbazen over hoe andere kinderen zich in het vliegtuig konden gedragen als ze lawaai maakten, tegen de stoel voor hun schopten of regelmatig vroegen of het nog ver was. Dat was overigens vooral op korte vluchten, met kinderen die het reizen niet gewend waren. Bedenk je dus dat van alles wat je je kinderen aanleert als ze nog heel klein zijn je zelf later alleen maar plezier hebt. Met andere woorden: vliegen kun je beschouwen als een onderdeel van je opvoeding. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen je kinderen mee te nemen op (lange) vluchten!

En gaat het een keer mis? Dan is dat heel vervelend maar niet het einde van de wereld. Je doet je best om je kind stil en rustig te houden en meer kun je niet doen. Negeer die boze blikken om je heen, je ziet die mensen toch nooit meer. Er kan immers altijd wat zijn waardoor het ondanks je eigen relaxte houding en je goede voorbereiding toch mis gaat. Zo heb ik op een vlucht naar Nieuw-Zeeland met een baby de eerste vlucht van 12 uur geen kind aan mijn dochter gehad en heb ik op de tweede vlucht van 12 uur heel wat rondjes moeten lopen om haar rustig te houden. Wat bleek? Na aankomst had ze haar eerste tandje gekregen. Net tijdens die lange nachtvlucht…..

Na de vlucht – plan een paar rustdagen in

Het lijkt zo aantrekkelijk: na aankomst gelijk op pad te gaan en van alles ondernemen. Net zoals je deed op je reizen voordat je kinderen had. Doe dat vooral niet! Plan een paar rustige dagen in na aankomst om jezelf de tijd te geven even bij te komen van de reis. Zelfs als je normaal gesproken goed kunt slapen tijdens een nachtvlucht moet je ervan uitgaan dat dat nu niet lukt. Want ook als je kleintje heerlijk ligt te slapen zul je zelf wel alert blijven op geluidjes e.d. en wil je in ieder geval wakker zijn als je baby wakker wordt. Ga er dus vanuit dat je een slechte nacht hebt. Een dagvlucht? Ook dan zal je reis vermoeiend zijn, omdat je geen tijd hebt om een boek te lezen of film te kijken, maar je non-stop met je kindje bezig zal zijn.

Welke reis wil jij maken met je baby, dreumes of peuter?

Durf jij het aan om met je kind te vliegen? Ja toch? Doe dan inspiratie op over mooie bestemmingen die je met een baby kunt bezoeken. Denk eens aan een roadtrip met een camper door Nieuw-Zeeland (een reis die je het beste kunt maken voordat je kinderen leerplichtig zijn). Bali is ook heel leuk met kleine kinderen en wat dacht je van eilandhoppen op de Seychellen? Allemaal ideale bestemmingen met de allerkleinsten. Niet bang voor je vlucht maar wel voor een jetlag? Ook hier heb ik goede tips voor!

Kan ik je helpen?

Neem dan contact met mij op. Samen kunnen we dan een mooie reis plannen die aansluit bij jullie wensen!

CategoriesBaby & peuter