Siclië-Palermo-met kinderen
5

5 x “niet missen” als je met je kinderen in Palermo (Sicilië) bent

Rauw, arm, maffia, gevaarlijk, druk, chaotisch, vies, heet: er zijn veel vooroordelen die mensen doen besluiten Palermo over te slaan tijdens een rondreis over Sicilië. Echt zonde: Palermo is een bijzondere stad, ook om met je kinderen en tieners te bezoeken.

 

Ik was er met mijn 2 tieners in oktober, dus buiten het drukke toeristenseizoen, met lekker weer maar zonder de hoge temperaturen. Een perfecte periode om de stad te verkennen. Toen we, op weg van de luchthaven naar het treinstation midden in de stad, een eerste glimp van de stad opvingen waren we gelijk onder de indruk van de indrukwekkende gebouwen. Maar de stad heeft veel meer te bieden. Dit mag je vooral niet missen:

 

1. Streetfood tour

De leukste manier om kennis te maken met een stad is natuurlijk door het lokale eten te proeven op de lokale markt. En als een bestemming is uitgeroepen tot één van de top 5 bestemmingen ter wereld wat betreft streetfood is proeven natuurlijk een ‘must do’. Wij boekten onze streetfood tour via Get your Guide en proefden niet alleen heerlijke hapjes, we kregen ook een mooi inkijkje in de lokale cultuur en de geschiedenis van de stad. Ook de kinderen vonden de enthousiaste verhalen van de gids leuk om te horen en de hapjes lekker. Een aanrader om je citytrip of dagje Palermo mee te beginnen.

Sicilië-niet-missen-in-Palermo-met-kinderen

2. Streetart

De straten rondom Piazza Caracciolo/Mercato Vucciria zijn net een openluchtmuseum; je vindt hier de mooiste muurschilderingen. Van The Godfather, prachtige portretten, cartoons: je komt van alles tegen. Overigens vind je door het hele oude centrum en ook daarbuiten regelmatig van deze onverwachte kunstwerken. Loop vooral ook kleine smalle steegjes in (overdag echt wel veilig), daar vind je soms mooie verrassingen. Superleuk voor je kids om telkens nieuwe kunstwerken in de stad te ontdekken!

3. Lokale markten

In Palermo heb je verschillende populaire markten. De markt van Capo is vooral vroeg in de ochtend druk met locals die hier hun boodschappen komen doen. In de loop van de ochtend komen de toeristen om de streetfood hapjes te proberen. Een andere meer lokale markt is de markt van Ballaro. Deze markt is vergelijkbaar met Capo, alleen ligt deze in een deel van de stad waar wat meer immigranten wonen. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld nog meer specerijen e.d. te koop. De markt van Vucciria bezoek je bij voorkeur ’s avonds. De viskraam en groenteboer zijn dan dicht (alleen in de ochtend geopend), maar juist dan is het levendig op alle terrassen van de restaurantjes en streetfood stalletjes. Deze markt is vooral dan een van de favoriete plekken voor de inwoners van Palermo. Hoe later op de avond, hoe drukker het wordt.

4. Kathedraal

Als je met kinderen (en ook tieners) reist wil je waarschijnlijk, zeker als het warm is, niet te veel bezienswaardigheden op je lijstje zetten. Zorg dan dat je in ieder geval de grote grote kathedraal van Palermo bezoekt en hier een rondje om heen loopt. Je ziet dan duidelijk het verschil van bijvoorbeeld de Arabische en Normandische bouwstijl. Wat je zeker ook moet doen is even naar binnenlopen.

De binnenkant is mooi, maar niet zo indrukwekkend als de met goud bekleedde Capella Palentina in het Palazzo die Normanni. Hier is het wel leuk om ‘het geheim van de streep op de vloer’ te ontdekken. Je kinderen kunnen hier op zoek gaan naar hun eigen sterrenbeeld. De truc is dat je rond 13 uur binnen moet zijn. Door de lichtinval via een klein gat in het dak zie je een lichtpunt op de vloer. Afhankelijk van de tijd van het jaar (aangegeven met de sterrenbeelden) zie je deze ergens langs de lijn op de vloer. Ook niet missen: voor €5 kun je een ticket kopen om het dak te ‘beklimmen’ voor een mooi uitzicht over de omgeving.

 

 

5. Winkelen, pleintjes en terrasjes

De hele oude stad zit vol met leuke straatjes, winkeltjes, pleintjes en terrasjes. De bekende winkelstraten zijn de Via Roma, Via Maqueda en de Via Ruggera. Voor de bekende modewinkels mag je Via Liberta niet missen. Al struinend door de winkelstraten kom je nog steeds op bijzonder plekjes, zoals de Quattro Canti en de Fontana Pretoria midden in de Via Maquenda. Even uitrusten? Overal vind je terrasjes en leuke plekken om even te zitten en wat te drinken of een lekker ijsje te eten. Wil je de stad van boven bekijken? Ga dan bijvoorbeeld naar ‘Il Bar’ een moderne bar/restaurant op het dak van een warenhuis aan de Via Roma.

Liever een rustigere plek om te slapen dan in de drukke stad?

Tijdens onze korte vakantie hadden we het gezellige, maar rustigere Cefalu als standplaats. Met de trein gingen we een dagje op en neer naar Palermo. In 42 minuutjes (of als je de stoptrein hebt een uur) sta je van het ene stadscentrum in het andere, zonder gedoe met parkeren en bovendien heel betaalbaar. Ideaal dus. Benieuwd naar wat je kunt doen in Cefalu? Houd dit blog in de gaten, binnenkort plaats ik hierover een artikel!