S

Sri Lanka – (weer) populairste bestemming voor gezinnen!

Door veel ‘influencers’ in de reiswereld, waaronder Lonely Planet, is Sri Lanka uitgeroepen tot dé bestemmingen voor 2019. Het is dus niet voor niets dat deze bestemmingen populairder was dan ooit. Ook gezinnen kozen steeds vaker voor een reis naar Sri Lanka. Totdat een vreselijke aanslag dit op slag veranderde. Met een negatief reisadvies zijn reizen massaal geannuleerd en is het in het land rustiger dan ooit. Inmiddels is het advies gelukkig weer bijgesteld en zijn reizen weer ‘veilig’.

Net voor de aanslagen stond ik op het punt dit artikel te plaatsen. Met een kritische noot over de bestemming. Nu twijfel ik: de mensen in Sri Lanka verdienen het dat het toerisme weer aantrekt. Het is er niet minder veilig dan op menig andere populaire bestemming. Ik ken mensen in het land die afhankelijk zijn van toerisme en die ik het heel erg gun dat de bezoekersaantallen weer snel omhoog gaan. En om wie ik iedereen een reis naar Sri Lanka zou aanraden. Maar toch, is Sri Lanka echt zo leuk? En wat doe je tijdens een reis over dit eiland? Ik ben er zelf geweest en geef jullie mijn eerlijke mening, precies zoals ik eerder ook had willen doen. Want ik denk dat er wel dingen zijn waar je vooraf rekening mee moet houden/over na moet denken als je met je gezin naar Sri Lanka gaat.

Ideaal met kinderen – heel veel variatie op een klein eiland

Het is duidelijk waarom Sri Lanka populair is voor een gezinsvakantie buiten Europa. Het eiland is niet zo groot, niet al te ver vliegen en je kunt er perfect cultuur, natuur en strand met elkaar combineren. Waar anders kun je de ene dag op het strand liggen, de volgende dag een kleurrijk tempelcomplex bezoeken, in de middag op safari gaan om olifanten te spotten en de dag erop een van de mooiste treinreizen ter wereld maken? En dit is niet overdreven. Het lijstje kan zelfs nog langer. Je kunt bijvoorbeeld ook de jungle in, whitewaterraften, theeplantages bezoeken, rotsen beklimmen, op een boerderij verblijven, dolfijnen of walvissen spotten, snorkelen, duiken, golfsurfen, kitsesurfen en niet te vergeten: overblijfselen uit de Nederlandse geschiedenis bewonderen. Het is natuurlijk best bizar als je, op een plek die zo anders is dan de wereld die wij kennen, ineens voor de Nederlands Hervormde kerk staat.

Er is nog meer: het land is mooi, gevarieerd, er zijn goede hotels, je reist comfortabel met een auto met chauffeur en kunt er lekker eten. Waarom dan toch ook een maar? Persoonlijk denk ik dat niet iedere reis naar Sri Lanka voor ieder gezin geschikt is. Of dat er op z’n minst dingen zijn waar je rekening mee zou moeten houden.

Safari in Sri Lanka

Ben jij al eens op safari geweest in Afrika? Dan voelt een safari in Sri Lanka waarschijnlijk toch echt meer als een bezoek aan de dierentuin of Beeksebergen. Het ene park is wat beter dan het andere park, je bent ervan verzekerd dat je olifanten ziet, maar de gidsen hebben over het niet altijd de kennis en het enthousiasme van de gidsen in de bekende Afrikaanse wildparken. Is dat erg? Nee natuurlijk niet. Zeker als je nog niet eerder in Afrika geweest ben is het leuk om eens een ‘echte’ safari te ervaren. Het is een gemakkelijke en toegankelijke manier om je kinderen dieren in het wild te laten zien. En heb je al eens een hardcore safarireis gemaakt? Dan sla je de safari in Sri Lanka gewoon over. Er zijn genoeg andere dingen om je dagen mee te vullen.

Reizen is intensief

Wil je zoveel mogelijk zien en doen en alles meemaken? Dan zijn je reisdagen heel intensief. De wegen zijn niet optimaal, het verkeer druk en je reis van de ene naar de andere plek duurt vaak veel langer dan je zou verwachten op basis van het aantal af te leggen kilometers. Om onderweg ook nog zoveel mogelijk te zien en ervaren zijn je dagen dus goed gevuld. Zeker met kleinere kinderen, maar ook met tieners die zo af en toe even ‘niets’ willen kan dat wel eens te veel van het goede worden. Houd je van iets meer rust? Dan moet je hier heel bewust rekening mee houden in je planning, want de meeste standaard reizen hebben hier weinig of geen ruimte voor. Er zijn overigens voldoende mogelijkheden om een reis rustiger in te vullen. Samen met mijn lokale vertegenwoordiger heb ik een hele mooie reis ontwikkeld voor gezinnen die graag in de natuur verblijven, niet hele dagen op pad willen zijn maar wel de belangrijkste dingen willen zien en ervaren. Ook handig dus als je met kleine kinderen reist. Maar dan is je reis naar Sri Lanka dus wel net anders dan de ‘standaard’.

Kies het juiste strand

Ben je afhankelijk van de zomervakantie? Dan zijn de populaire stranden aan de zuidwestkust wel toegankelijk, maar niet zo paradijselijk als in de winter. Het is hier dan namelijk regenseizoen, er zijn meer golven, zwemmen en snorkelen is dan niet zo goed mogelijk en de dolfijnen zijn er deze tijd van het jaar niet te vinden. Er is overigens ook een eenvoudige oplossing: plan voor je zon-zee-strand-moment gewoon een paar dagen aan het strand aan de oostkust van het eiland waar het op dat moment wel mooi weer is. Hier kun je tijdens onze zomer wel snorkelen, surfen en duiken en met een beetje geluk ook dolfijnen zien. Afhankelijk van je interesses ken ik hier bijvoorbeeld een heerlijk, bijzonder verblijf aan een rustig strand, maar ook als je kinderen het leuk vinden om een keer te (leren) golfsurfen weet ik een heel leuk plekje met (eco)hutjes op het strand in het surfparadijs van Sri Lanka.

Naar Sri Lanka met je gezin?

Heb je sportieve kinderen? Ben je als gezin op zoek naar variatie en avontuur? Wil je genieten van de mooie natuur? Heel veel verschillende dingen doen op vakantie? Maar kun je, als je een niet té overvolle vakantie wilt hebben, ook goed keuzes maken in wat je wel en niet wilt doen? Dan zou ik Sri Lanka zeker overwegen als vakantiebestemming en zul je ongetwijfeld genieten van een mooie reis. Tegelijk help je dan heel veel lieve mensen in Sri Lanka die afhankelijk zijn van toeristen aan een inkomen. Dat is nu harder nodig dan ooit! En ik help je natuurlijk graag de reis op zo’n manier in te vullen dat deze perfect aansluit bij de persoonlijke reiswensen van jullie gezin. Neem dus gerust contact met mij op als ik je kan helpen.