Als wij op reis gaan, hebben we nog wel eens de neiging om dingen net even anders te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld een prachtige rondreis door Australië gemaakt zonder Sydney en de oostkust te hebben gezien. In plaats daarvan ging onze eerste reis door Australië naar de westkust waar we van Perth, via Broome over de Gibb River Road naar Darwin gingen. Een hele mooie roadtrip en voor liefhebbers van avontuurlijke reizen zeker een aanrader. Heel geschikt voor een reis zonder kinderen, maar als je het aandurft kan het ook gewoon mét je kroost!
Wij maakten deze reis toen de kinderen, achteraf gezien, toch best jong waren (11, 9 en 8 jaar). Maar toch hebben we ons nooit onveilig gevoeld. In de auto hadden we een noodset bij ons waarmee we op ieder moment hulp konden inschakelen als dat nodig was, onderweg kwamen we genoeg andere mensen tegen, de kinderen begrepen en respecteerden onze waarschuwingen voor gevaarlijke dieren, etc.. Misschien naïef, maar we hadden het gevoel in controle en goed voorbereid te zijn.
De échte outback
Tijdens onze reis kwamen we weinig buitenlandse toeristen tegen, maar vooral Australiërs die met de meest bijzondere kampeervoertuigen door hun eigen land reisden. De meeste ‘normale’ toeristen kiezen voor de route van Broome/Derby naar Darwin namelijk voor de snelweg, dat een stuk sneller gaat dan het alternatief over een 4WD track. Voor ons was echter deze route, de Gibb River Road, het hoofddoel van de reis. Dit is de plek van de echte outback. Zonder asfalt, waar de mensen die er wonen de helft van het jaar afgesloten zijn van de buitenwereld en waar je voor je boodschappen dagen onderweg bent. Op de route zijn er 2 benzinestations waar je wat verse producten en een kop koffie kunt kopen. Zolang de voorraad strekt tenminste. Hier doen vooral ook de bandenreparatieservices goede zaken. Een essentiële stop voor veel reizigers op deze route.
Goed voorbereid op pad
De Gibb River Road is een groot deel van het jaar niet toegankelijk. Alleen in de Australische winter/onze zomer, als het regenseizoen voorbij is en het water weggetrokken, kun je deze bijzondere offroad route rijden. Eis: een goede 4WD, extra reservewiel, een eigen kampeeruitrusting, héél veel water, boodschappen voor een aantal dagen, geen overdreven angst voor slangen, insecten, zand en vuile kleren, voldoende tijd en vooral een dosis gezond verstand. Op deze manier kun je ook met kinderen deze route rijden. Als je niet wilt kamperen kun je overnachten in lodges, op boerderijen, etc., maar ruim vooraf accommodaties boeken is essentieel!
Wat is er te doen?
Het rijden van de route zelf is het avontuur. Je rijdt soms door het mulle zand, door de rivier en regelmatig ook op stukken waar je vooral hoopt niet vast te komen zitten. Dit laatste is overigens niet op de hoofdroute zelf, die is namelijk meestal best goed te doen. Onderweg maak je stops op de mooiste plekjes. We hebben tijdens de reis bijvoorbeeld heel veel gezwommen in kleine meertjes. Vaak moesten we een stukje wandelen om er te komen, maar de natuur is echt heel indrukwekkend. Voor het echte tarzangevoel heb je ook plekken midden in de ‘jungle’ waar je jezelf aan een liaan zo het meer in kunt slingeren.
Onze favoriete plekken op de route
De Windjana Gorge was onze eerste echte stop op de route. Vanuit de camping (met een mooi uitzicht op de Napier Range) liepen we aan het eind van de middag de kloof in. We genoten van de indrukwekkende omgeving en de laagstaande zon. In de rivier hier zitten heel veel (zoetwater)krokodillen, waardoor zwemmen verboden en voorzichtigheid langs de rivier geboden is. Toen het snel donker werd kregen we toch wel spijt dat we zo laat op de dag zijn gegaan. Spannend was de terugtocht naar de camping in ieder geval wel!
Bell Gorge is de populairste gorge met waterval waar je goed kunt zwemmen. Toen wij er waren, waren we hier zeker niet alleen, maar tegenwoordig schijnt het hier ronduit druk te zijn. De wandeling naar de waterval is goed te doen en mooi. Aan het eind van de tocht kun je heerlijk zwemmen naar en onder de waterval, dus een bezoek toch zeker wel waard.
We maakten een lunchstop bij Galvans Gorge, waar we na een korte wandeling opnieuw op een bijzondere plek konden zwemmen. Favoriet hier was het liaan-slingeren.
Mornington River Station, een flink eind van de hoofdweg, heeft vooral indruk op ons gemaakt vanwege de pittige offroad route die we reden met een band die bij nader inzien zijn beste tijd had gehad. Gelukkig heeft ie het overleefd, maar spannend was het wel. Aan het eind van de route hebben we gezwommen in een rivier met krokodillen. Zolang het er niet te veel zijn en je ze met rust laat is dat blijkbaar niet zo’n probleem. Ook hoorden we hier voor het eerst dingo’s huilen in de nacht.
Barnett River Gorge was misschien wel onze favoriet plek. Het strandje naast de camping voelde als een klein paradijsje. Wit zand, de rivier, rotseilandjes en het trekpondje zorgden voor veel plezier tijdens onze rustdag.
Bij Ellenbrae Station, onze voorlaatste stop op de route, was het heerlijk bijkomen. De plek was voor ons bijzonder omdat het water van de douche werd verwarmd door donkeys (houtgestookte boilers), we hier onze eerste levende slang zagen, we kangoeroes konden bewonderen én we heerlijke scones aten.
El Questro is een grote, commerciële plek. We zouden hier eigenlijk een paar dagen in een huisje verblijven, maar dat zag er zo onaantrekkelijk uit dat we de tent maar weer hebben opgezet. Met de tent stonden we naast de rivier waar de kinderen konden spelen. Op het terrein kun je mooie kloven en warmwaterbronnen bezoeken en er zijn ook veel paardrijd- en wandelroutes en activiteiten die je met gids kunt ondernemen.
Tot slot, waar we de hele reis naar hebben uitgekeken, aan het einde van de route gaat de weg dwars door de Pentecost River. Niet zo’n klein (soms beste wel heel diep) stroompje, maar een serieuze rivier waar je doorheen moet. Toch wel een van de highlights van het offroad rijden.
Weer terug in de ‘bewoonde’ wereld brachten we nog een paar dagen door in o.a. Kakadu National Park en Darwin voordat we terugvlogen naar Nederland. Een heel bijzondere ervaring rijker.
Wat neem je mee/waar moet je aan denken?
Overdag is het heel warm (soms dik boven de 30 graden), dus een t-shirt en korte broek zijn voldoende. Voor de avonden zijn shirts met lange mouwen en een lange broek een must tegen insecten onmisbaar. Stevige dichte schoenen zijn essentieel als je buiten loopt (i.v.m. slangen e.d.), zeker ‘s avonds. In de huurauto hadden we een noodsignaal, voor het geval we door een slang of iets dergelijks gebeten werden en we zo snel opgespoord konden worden. Verder moet je volledig zelfvoorzienend zijn. Huur daarom een goede auto of 4WD camper inclusief volledige uitrusting en ruime koelbox. Wij hadden een 4WD double cab gehuurd bij Britz en deze was voorzien van alles wat we nodig hadden.
Zelf ook met je kinderen een roadtrip maken door Australië?
Je kunt in mijn voetsporen reizen en het avontuur in de outback opzoeken. Maar ook de meer bekende plekken zijn een bezoek meer dan waard. De meeste routes kun je ook in een camper rijden, wat met kinderen ideaal is. En als je liever niet kampeert is een gewone huurauto met accommodaties een prima alternatief. Ik help je graag de reis zo samen te stellen dat het bij jullie wensen past!
TIPS
Meer weten over het reizen met een camper? Lees dan mijn artikel roadtrip met een camper.
Twijfel je tussen Australië en Nieuw-Zeeland of wil je beide landen combineren tijdens een langere reis? Lees dan ook mijn artikel over mijn ervaringen met een baby in Nieuw-Zeeland.
Een jetlag voorkomen? Lees mijn tips!