S

Snow-break in Winterwonderland (Zwitserland)

Bergen, sneeuw, blauwe lucht en zonnetje: de ideale ingrediënten om in de winter een paar actieve dagen buiten door te brengen. Je hoeft hiervoor echt niet een week op wintersport te gaan. Ook een lang weekend weg is heerlijk om er even uit te zijn en weer nieuwe energie op te doen. Ik bracht een paar dagen door in het gebied rond Interlaken (Zwitserland), met uitzicht op de indrukwekkende 4000+ meter hoge Jungfrau, Eiger en Mönich. Ik ben er met trein naar de ‘top van Europa’ geweest en ging o.a. skiën, sneeuwwandelen, rodelen en natuurlijk kaasfonduen ergens boven op een berg, heerlijk buiten in het zonnetje. Juist als je niets hebt met een traditionele skivakantie is het leuk om eens te ervaren hoe mooi de besneeuwde bergen in de winter zijn.

Niets heerlijker dan in de donkere wintermaanden aan huis, kantoor en school te ontsnappen en lekker hele dagen actief buiten zijn. Liefst dus met strakblauwe lucht en een heerlijk zonnetje in de vrieskou. In Lapland heb ik al eens mogen ervaren dat een winterreis in de sneeuw ook zonder dat je gaat skiën héél leuk is. Onlangs mocht ik met mijn collega’s van Face2Face Travel het winterwonderland rond Interlaken bezoeken en wát een indrukwekkend mooi gebied is dat. Mijn ogen werden weer eens geopend. Tijdens de wintersport hoef je echt niet iedere dag te skiën. En ook niet-skiërs kunnen prima op wintervakantie naar de sneeuw.

Skigebied Wengen/Grindelwald
De eerste dag mochten de skiërs van onze groep de pistes van het skigebied verkennen. Waar je ook bent in het gebied: de bij bergbeklimmers zeer bekende (en beruchte) Eiger Nordwand torent hoog boven je uit en ook de toppen van de Jungfrau en Mönich zijn overal zichtbaar. Het skigebied heeft meer dan 200km pistes in alle moeilijkheidsgraden. Nadat de legendarische en spectaculaire Lauberhorn Rennen (een van de klassieke wereldbekerwedstrijden) half januari zijn geweest, is deze afdaling ook toegankelijk voor publiek en kun je zelf meten hoe lang je er over doet deze 4,5 km af te dalen. De profs doen het in ca. 2.30 minuten en kunnen een snelheid hoger dan 150km per uur halen… Ook fijn om te weten: je kunt op de berg op verschillende plaatsen heerlijk eten waarbij je leuke, kleine hutten op de piste hebt. Niet heel goedkoop, je bent tenslotte in Zwitserland, maar je kunt ook kiezen voor halve porties die voor de meeste mensen ruim voldoende zijn.

Met de trein naar Jungfraujoch
Behalve skiën is er in het gebied rond Interlaken veel meer te beleven. Met de trein gingen we bijvoorbeeld dwars door de Eiger Noordwand naar de Jungfraujoch op 3454 meter hoogte. Je kijkt vanaf de ‘top van Europa’, ver over de Alpen en ziet o.a. het Eismeer en de Aletschgletsjer. Buiten is het koud, er is geen beschutting voor de wind, maar zó mooi. En om je rit naar boven nog wat meer de moeite waard te maken is er een ijspaleis, restaurant en de nodige shops. Ook hierboven op de berg kun je horloges en Lindt chocolade kopen. Hoe bizar ook, op de terugreis in de trein zien we volop Aziatische toeristen (dit gebied is een populaire stop tijdens een tiendaagse Europese rondreis voor o.a. Chinese, Japanse en Indiase toeristen) met grote tassen vol chocolade en andere aankopen naar beneden reizen.

Sneeuwwandelen, rodelen en kaasfondue
De tweede dag in dit winterwonderland worden we met een busje opgehaald door Outdoor Interlaken en naar een wandelgebied gebracht. Hier geen uitgebreid netwerk aan skiliften, maar een oud gondeltje dat ons naar boven brengt, samen met onze sneeuwschoenen en een sleetje. Vanuit een andere invalshoek kijken we uit op het dorpje Wengen en het skigebied waar we eerder waren op de achtergrond. We beginnen de dag met een wandeling op sneeuwschoenen bergopwaarts in het zonnetje. Al snel hebben we het warm en gaan de jassen, ondanks de lichte vorst, zelfs uit. Het is hard werken, maar ook mooi om te ervaren hoe gemakkelijk je de berg op kan klimmen in de diepe sneeuw met sneeuwschoenen ondergebonden. Naar beneden vormt een nieuwe uitdaging. Het is best steil en we moeten leren vertrouwen op het materiaal. Een nieuw spoor maken in de sneeuw is het gemakkelijkst en ook het leukst natuurlijk. Eenmaal weer terug staat er een heerlijk Zwitsers kaasfondue voor ons klaar op het terras in de zon met uitzicht op de ‘reuzen’ van vierduizend meter hoog. Daarna mogen we op een sleetje weer naar beneden. Het is een lange route met onderweg mooie uitzichten, smalle paadjes door het bos en een bevroren waterval. Wat een heerlijke dag was dit weer!

 

Interlaken
De laatste avond en de laatste dag verkennen we Interlaken. We bezoeken de kerstmarkt, kunnen gaan schaatsen op de tijdelijke ijsbaan en proberen het Bayerisch Curling uit. Zonder bezem (helaas), maar een soort jeu de boules op de ijsbaan. Best grappig om een keer te doen, maar mijn nieuwe sport zal het niet worden. Wel leuk om een keer een baan te huren met je gezin en te ervaren hoe het gaat. Een wandeling door het dorp laat ons zien dat het dorp veel meer is dan de paar winkelstraten met chique winkels en souvenirs, maar dat er ook veel oude straten met traditionele huizen zijn.

Hoe kom je er?
We vlogen naar Zürich en reisden met de trein door naar Interlaken. Een reis die ik zelf anders zou doen. Je kunt prima vanaf Nederland met de trein reizen, maar ook met de auto is dit gebied in een uurtje of 7 aan te reizen (zonder files). Ook voor een lang weekend is het dus nog wel haalbaar. Ter plaatse is de Swiss Pass ideaal. Hiermee mag je voor een vast bedrag onbeperkt reizen met trein en bus. Vooral met de prachtige treinroutes in de omgeving is dit zeker de moeite waard (let op: het laatste stuk met de trein naar de Jungfraujoch is wel exclusief).

Waar slaap je?
Wij overnachtten in hotel Schweizer Kreuz, centraal in het dorp en op loopafstand van het station. Het is een wat ouderwets, traditioneel hotel, met weinig faciliteiten, maar ruime kamers en het is een betaalbaar alternatief voor de luxe hotels hoger op de berg en in de skigebieden. Ben je op zoek naar een zwembad, sauna en uitgebreidere faciliteiten zul je een andere keuze moeten maken. Mocht je komen om te skiën kun je veel beter kiezen voor een hotel in Wengen of Grindelwald, maar dan ben je meestal ook wel flink duurder uit.

Tip
Wil je een keer kennis maken met winters Europa maar heb je geen geschikte kleding? Bij Outdoor Interlaken kun je álles huren: van skibroek tot warme sneeuwboots en van bergschoenen tot een volledige outdoor-uitrusting. Ideaal als je niet al een fortuin kwijt wilt zijn aan ski/winterkleding die je maar één keer draagt. Hier kun je ook tal van sportieve activiteiten regelen in de winter (en overigens ook in de zomer).

Ook op zoek naar een snow-break?
Stap in mijn voetsporen en ga midden in de winter lekker een paar dagen naar buiten! Ik help je graag bij het samenstellen van jouw ideale reis naar een mooi winterwonderland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *