D

De Reismama-manier van reizen: kleinschalig, authentiek en uniek

Vandaag las ik ergens dat vliegvakanties in 2019 niet meer schijnen te kunnen. Als Personal Travel Manager is dat geen goed nieuws natuurlijk; voor veel van de mooie reizen die ik organiseer is een vliegtuig onmisbaar. Maar tegelijkertijd ben ik het 100% eens met de achterliggende gedachte, namelijk dat we ons bewust moeten zijn van de manier waarop we reizen, welke impact dit heeft op mens en natuur en hoe we hier zo ‘goed’ mogelijk mee kunnen omgaan. Al sinds ik zelf mijn eerste reis heb gemaakt en ook in de vele jaren dat ik voor Expeditie Kroost & Co reizen mocht ontwikkelen heb ik altijd hele bewust keuzes gemaakt om zo ‘verantwoord’ mogelijk te reizen.

Hoe doe je dat nu eigenlijk, verantwoord reizen? Voor mij is dat niet nooit meer in een vliegtuig stappen. Hoewel vliegen natuurlijk de meest vervuilende manier van vervoer is die je maar kunt bedenken, zonder vluchten kun je nu eenmaal niet ver komen. Maar voor een bestemming dichter bij zijn vaak goede andere alternatieven. Waarom zou je bijvoorbeeld naar Parijs, Berlijn, Frankfurt of Londen vliegen terwijl je er met de trein net zo snel bent?

Boek je hotel met alleen ontbijt en ga lekker eten in een lokaal restaurantje.

Als specialist in reizen buiten Europa is niet vliegen natuurlijk geen optie, maar zal ik altijd heel bewust reizen zo invullen dat de lokale inwoners kunnen profiteren van het geld dat met toerisme wordt verdiend. Dus waar mogelijk geen grote hotelketens, maar kleinschalige lokale hotelletjes of een homestay waarvan we weten dat jouw geld goed terecht komt. Een all inclusive resort is al helemaal funest voor de lokale bevolking; hiermee komt er van jouw bestedingen als reiziger helemaal niets lokaal terecht. En je kunt zelf ook veel doen. Boek bijvoorbeeld een accommodatie met alleen ontbijt en ga lekker eten in een lokaal restaurantje, ga iets drinken in het plaatselijke barretje, haal je boodschappen op de markt of het kleine winkeltje om de hoek en maak gebruik van een lokale taxi. Op deze manier kun je een land goed leren kennen én is je reiservaring veel authentieker en unieker. De mensen die je op deze manier ontmoet maken je reis extra bijzonder.

Dan heb je natuurlijk ook nog een van de woorden van afgelopen jaar: “overtoerisme”. Ik vind het zelf heerlijk om, indien mogelijk, ‘off-season’ te reizen in plaats van op het moment dat iedereen naar een bepaalde bestemming gaat. Maar ja, dat is niet altijd haalbaar: met schoolgaande kinderen ben je ook afhankelijk van de schoolvakanties. Ik zoek daarom ook graag naar bestemmingen buiten de gebaande paden. Dat kan zijn naar landen of gebieden die zich niet (of minder) richten op (massa) toerisme, maar zelfs op Bali weet ik bijvoorbeeld nog plekjes te vinden die nog niet zijn platgetreden door toerisme.

Zelfs op Bali weet ik nog plekjes te vinden die niet zijn platgetreden door toeristen.

Gelukkig kom ik ook steeds meer plekken tegen waar men zich bewust is van impact die je zelf hebt op het milieu. En dan doel ik niet op hotels die (vaak vooral uit kostenbesparing ingegeven) handdoeken niet standaard dagelijks in de was gooien. Steeds meer kleinschalige hotels gebruiken bijvoorbeeld geen plastic flessen meer, maar bieden een kan of thermosfles aan die je gratis kunt vullen met gesteriliseerd drinkwater. Steeds vaker worden accommodaties weer meer traditioneel gebouwd om warmte zoveel mogelijk buiten te houden en op natuurlijke wijze te ventileren zodat airconditioning niet nodig is. Er zijn plekken waar personeel goed wordt behandeld en lokale natuurprojecten worden ondersteund. De wereld zullen we niet kunnen redden met deze kleinschalige initiatieven, maar een begin wordt in ieder geval gemaakt. Ik ga ervan uit dat alle beetjes helpen, dus ook dat het zin heeft om juist voor deze accommodaties te kiezen in reizen. Ook al is dit vaak niet de voordeligste optie, meestal heb je in deze (kleinschalige) accommodaties ook een betere service en kwaliteit en een mooiere reiservaring.

Nu ik aan de slag ben gegaan als Personal Travel Manager kan ik alle reizen aanbieden, dus ook als deze door andere touroperators worden georganiseerd. Hierdoor ben ik flink ‘huiswerk’ aan het maken en ben ik op zoek naar partijen die hetzelfde denken als ik om hiermee mee samen te kunnen werken. Organisaties die, net als ik, willen dat een reis tot in de puntjes goed is georganiseerd, maar die daarnaast ook dezelfde manier van reizen belangrijk vinden. Kleinschalig, authentiek en uniek. Reizen waarbij het gaat om de ervaring, waar je een land kunt leren kennen en waar je niet in een hotel met honderden andere gasten al ’s morgens vroeg je bedje bij het zwembad moet ‘reserveren’.

Ik werk samen met betrouwbare partners die de ‘Reismama-manier’ van reizen ook belangrijk vinden: kleinschalig, authentiek en uniek.

Tijdens mijn zoektocht naar goede en betrouwbare partners kom ik gelukkig tot de ontdekking dat er veel partijen zijn met wie ik met een gerust hart kan samenwerken om jullie reis te organiseren. Omdat zij een gebied beter kennen dan ik en dus ook alle bijzondere plekjes weten te vinden die je niet mag missen. Maar waarbij ze ook kiezen voor kwalitatieve kleinschalige lokale accommodaties, liefst op plekken waar niet iedereen al naar toe gaat. Waar ze vaak ook extra aandacht hebben voor natuurbehoud, waar lokale ontwikkelingsprojecten worden ondersteund, waar soms zelfs alle reizen klimaatneutraal worden uitgevoerd en waar de lokale bevolking optimaal profiteert van de inkomsten uit het toerisme.

Zonder dat ik zeg dat mijn reizen ‘duurzaam’ en ‘verantwoord’ zijn (dat is reizen per definitie natuurlijk niet), denk ik dat we samen wel het verschil kunnen maken en in ieder geval op een meer bewuste manier kunnen reizen. Met voor jou als reiziger een unieke reiservaring, de lokale bevolking extra inkomsten en aandacht voor behoud van de natuur. Georganiseerd door de beste professionals die ervoor zorgen dat jullie reis ook nog eens tot in de puntjes goed geregeld is. Dat is mijn belofte aan iedereen die een reis bij mij boekt!

CategoriesNiet gecategoriseerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *