E

Een beetje verliefd op Maio – onze gezinsvakantie naar Kaapverdië

Soms kom je tijdens een reis ineens op een plek waar je het liefst langer zou willen blijven. Tijdens onze rondreis met gezin door Kaapverdië, waar we vijf verschillende eilanden bezochten, had ik dat op Maio. Verlaten, uitgestrekte stranden waar je kilometerslange wandelingen over kunt maken, het heldere turkooisblauwe water, het gezellige dorpje Vila de Maio waar je (net) voldoende faciliteiten hebt, maar vooral ook de vriendelijke mensen maakten dat ik een beetje verliefd werd op deze plek.

Terwijl we met het vliegtuig aankomen lijkt het of dit ‘onbekende’ eilandje in Kaapverdië misschien wel een van de meest toeristische is waar we tot dan toe zijn geweest. Behalve op de boot naar Santo Antao, hebben we niet eerder zo’n groot percentage westerse mensen bij elkaar gezien. Maar niets bleek minder waar. Behalve een Frans gezinnetje met twee kleine kinderen en wat vrijwilligers die als ‘schildpad-guard’ gaan werken zijn wij zo ongeveer de enige Westerse toeristen op het hele eiland. Daar moet je dus wel tegen kunnen.

Wat maakt Maio zo leuk?

Allereerst de mensen; ze geven je het gevoel erbij te horen. We voelden ons voor een paar dagen eilandbewoner. Iedereen in het dorpje groette ons vriendelijk, de ober van de strandtent waar we regelmatig kwamen kwam op zijn vrije dag gezellig een praatje maken en binnen no-time was een kleinschalig voetbalspel op het strand uitgegroeid tot een competitie tussen verschillende teams waar onze kinderen als vanzelfsprekend onderdeel van waren. De dagen daarna werden we door al die kinderen, van jong tot oud, enthousiast begroet als we ze tegen kwamen.

De taal is soms lastig, er wordt vooral Creools en een beetje Portugees gesproken. Er is ook een handjevol buitenlanders neergestreken op Maio, vooral Italianen lijkt het, dus je kunt er lekkere pizza en pasta eten. Dat is soms best een fijne afwisseling van alle gegrilde vis die overal verkrijgbaar is. Verser dan vers, spotgoedkoop en altijd lekker, maar wat ons betreft (en dan vooral voor de kinderen) soms ook wel een beetje saai voor iedere dag.

Vila de Maio – voetballen met de lokale kinderen

Dit dorpje is de ‘hoofdstad’ van het eiland. Hier wonen de meeste mensen, vind je de meeste accommodaties en heb je een heerlijk stadsstrand. Als je bij de pier oversteekt kun je kilometerslange wandelingen maken. Er zijn voldoende restaurantjes, maar het kan zomaar zijn dat ze (tijdelijk) gesloten zijn. Bijvoorbeeld omdat de eigenaar een paar dagen naar een ander eiland is. Of omdat hij iets anders te doen heeft. Een van de bekendste restaurants, Big Game, was dicht toen wij er waren. Dagelijks werd ons door de eigenaar verteld dat ze morgen weer open zouden zijn, maar we hebben het niet meegemaakt….  Echte bezienswaardigheden heb je hier niet. Er is een mooi gelegen kerkje, er zijn wat kleine winkeltjes, het strand heeft een paar strandtenten waar je met je voeten in het zand wat kunt eten of drinken en daarmee houdt het wel op.

Hoogtepunt tijdens ons verblijf was de voetbalcompetitie op het strand, dagelijks bij zonsondergang (alleen in juli/begin augustus). Zowel mannen- als vrouwenteams spelen wedstrijden. Het hele eiland loopt uit om ze te bekijken. Koelboxen en barbecues worden meegenomen (dat verklaart de hoeveelheid koelboxen op de bagageband na aankomst met onze vlucht!) en het is een gezellig samenkomen van jong en oud. Op de achtergrond draait een dj. Elke avond dezelfde playlist, maar ach, wat maakt het uit. Gezellig is het wél! De kinderen spelen hun eigen voetbalpartijtjes op het strand en duiken massaal in de golven in zee. Waar het strand overdag leeg en stil is, is het in de avond heel druk. Hoe anders dan bij ons.

Wat kun je doen op Maio?

Behalve je onderdompelen in het lokale dorpsleven, zwemmen in zee en lange strandwandelingen maken kun je ook nog het een en ander ondernemen op het eiland.

Schildpadden eieren zien leggen

Tussen juni en november (piek: augustus/september) komen schildpadden eieren leggen op de stranden van Maio. Lang hebben de inwoners de schildpadden vooral gezien als voedselbron, maar de afgelopen 10 jaar is er veel geïnvesteerd in de bescherming van deze bijzondere dieren. Dit doen ze vooral door scholing van kinderen: op de meeste scholen zie je mooie muurschilderingen van schildpadden met de opmerking dat deze beschermd moeten worden. Ook zijn er iedere nacht guards van de Maio Biodiversity Foundation op de stranden waar de schildpadden komen aanwezig. Zij beschermen de schildpadden tegen stropers en verplaatsen de nesten die op een plek liggen waar ze niet levensvatbaar zijn (bijvoorbeeld bij de rivierbedding). Tegelijkertijd doen ze onderzoek naar de schildpaddenpopulatie, worden de dieren gemeten en krijgen ze een nummer en/of een chip om ze te kunnen volgen.

Het resultaat van alle inspanningen: een aantoonbare toename van het aantal schildpadden dat de stranden van Maio bezoekt om eieren te leggen. Ook de lokale vissers zijn zich inmiddels bewust van de economische waarde van levende schildpadden en schildpad komt op de lokale menukaart gelukkig niet meer voor. Je kunt zelf een tour boeken om de schildpadden te bekijken. In dat geval gaat een deel van de inkomsten naar deze organisatie om het goede werk te kunnen voortzetten.

Big game vissen – vang je eigen tonijn

De wateren rondom Maio zijn zeer rijk aan vis, van tonijn tot wahoo en van zeilvissen tot haaien. Vissen hier is dus iets anders dan in een slootje in Nederland. Wij hebben hier dit keer helaas geen tijd voor en slaan een tour over. Maar uit ervaring (op de Seychellen) weet ik: het ‘gevecht’ om een grote vis te vangen en deze dan in je handen te kunnen houden is heel bijzonder. Als big game vissen een bucketlist ding voor je is: Maio is dé plek om dit te doen. Dat kan o.a. bij de Nederlander Michael van Stein, eigenaar van Maio Fishing Club.

Walvissen – altijd indrukwekkend

Nog zo’n bucketlist-activiteit voor velen. Eentje die wij gelukkig ook al eerder hebben ervaren, want we waren er net in het verkeerde seizoen. In de periode van februari tot mei heb je een goede kans walvissen te zien langs de kust, waarbij maart en april de piekmaanden zijn. Er komen verschillende soorten walvissen voor, waaronder de humpbackwhales, die maar liefst 18 meter kan worden en zo’n 30 ton wegen. Best indrukwekkend dus.

Zoutwinning

Achter de pier heb je het gebied waar zout gewonnen wordt. De lagune loopt een aantal maanden per jaar vol met zeewater, om de maanden daarna op te drogen. Daarna wordt op traditionele wijze zout gewonnen. Afhankelijk van het moment van reizen kun je zien hoe dit in z’n werk gaat en liggen de bergen zout klaar voor de ‘export’ naar de andere eilanden. Het handigste is om hier te komen met een gids, zodat je begrijpt hoe het proces in zijn werk gaat.

Quad rijden

Een populaire activiteit onder de weinige toeristen is quad rijden. Er kunnen twee personen op een quad, dus de kinderen kunnen achterop bij de volwassenen. Quad rijden stond bij onze tieners bovenaan het wensenlijstje van dingen om te doen, maar helaas…..  In ons geval lukte het niet. Om een quad te mogen besturen heb je een geldig rijbewijs nodig en met 2 rijbewijzen en 3 kinderen was het dus een onmogelijk activiteit. Het goede nieuws is dat ze nu nog nog iets te wensen overhebben voor toekomstige reizen.

Eilandtour – leer het eiland beter kennen

Als je op Maio bent, maak dan zeker een eilandtour met gids. Zelf een auto huren kan ook, maar je zal dan lang niet alles op het eiland kunnen ontdekken. Onze gids nam ons bijvoorbeeld mee naar de werkplek van een man die houtskool maakt voor de verkoop (bijzonder), een traditionele botenmaker, maar ook door verschillende dorpjes met ieder een eigen verhaal. Hier zie je slaperige straatjes met mooie gekleurde Portugese huisjes waar het leven stil lijkt te staan. Onderweg hadden we een heerlijke lunch in een lokaal restaurantje en konden we zwemmen bij een mooi verlaten strand. Wil je een tour boeken? Neem dan contact op met Eco Guide Maio, zij hebben Engelstalige gidsen en respect voor mens en natuur. Je kunt bij hen ook een schilpaddentour boeken. Dit is voordeliger dan de tours van Maio Biodiversity Foundation, maar ook in dat geval sluit je aan bij deze guards en gaat een deel van de inkomsten naar deze organisatie.

Door takken urenlang te laten branden onder de grond maak je houtskool.

Overige activiteiten – duiken, snorkelen en natuurlijk muziek

Op Maio kun je ook duiken, snorkelen of boottochtjes maken. Op het strand is een duikschool, AAA Maio Dive Centre, maar die was niet open toen wij er waren. Snorkelmaterialen zou je moeten kunnen huren, maar kun je beter zelf meenemen. Houd wel rekening met sterke stroming en hoge golven, dus het is niet altijd en overal geschikt met kleine kinderen. Verder kun je bij Eco Guide Maio ook een ‘countryside flavours’ tour boeken, waarbij je kennismaakt met de lokale agricultuur in deze moeilijke omstandigheden (droogte) en bijvoorbeeld een bezoek brengt aan een kaasmakerij waar je uiteraard ook mag proeven.

Regelmatig is er live muziek (zoals op alle eilanden), waaronder in Bar Tropikal op het strand of bij het cultureel centrum Centrum Sete Sóis Sete Luas.

Zelf ook met je tieners of kinderen naar Maio?

Enthousiast geworden? Ga dan ook naar Maio! Ik kan het je zeker aanraden. Verwacht niet te veel luxe en comfort, maar er zijn een aantal prima, eenvoudige en schone hotels/guesthouses waar je kunt overnachten. Met de ferry (ca. 2 uur) of het vliegtuig (8 minuten) is het eiland bereikbaar vanaf Praia (Santiago). Deze gaan helaas niet dagelijks en de dienstregeling is zeker niet altijd even betrouwbaar, dus plan een vlucht of ferry nooit aansluitend op een intercontinentale vlucht.

Houd er rekening mee dat je flexibel moet zijn en plannen moet kunnen bijsturen. Dit kan ook kostbaar zijn. Mocht het bijvoorbeeld nodig zijn om, in geval van nood om je internationale vlucht te halen, een privé boot te regelen moet je rekening houden met zo’n €600 hiervoor. Dat is veel duurder dan de flexibiliteit hebben om één of twee nachtjes langer op het eiland te blijven. Boeken via een reisorganisatie (en dan het liefst via mij natuurlijk 😊) is altijd aanbevolen, omdat je dan hulp krijgt om dingen te regelen, iets wat lastig is als je zelf geen Portugees of Creools spreekt of niet alle tijd hebt.

Benieuwd naar wat wij nog meer hebben gedaan op de Kaapverdische Eilanden? Lees hier welke eilanden wij bezochten tijdens onze reis.