D

De leukste bestemmingen met baby en kleine kinderen

Heb je kleine kinderen en wil je graag mooie reizen blijven maken? Uit ervaring weet ik hoe leuk dat is. Benieuwd naar mijn favoriete plekjes met baby, peuter en kleuter? Graag deel ik mijn tips voor reizen en de leukste bestemmingen die je kunt bezoeken.

 

Onze eerste vliegreis met een baby van een paar maanden oud ging naar Italië, waar we een auto en een huis hadden gehuurd. Dat ging zo goed dat we vlak daarna een roadtrip door Nieuw-Zeeland maakten met een camper. Vervolgens naar de Seychellen, daarna 7 maanden zwanger van nummer twee naar Bali, met twee kinderen eiland hoppen door de Caribbean en met 3 kleintjes jonger dan 5 bezochten we o.a. Marokko en maakten we een roadtrip van een maand door Argentinië.

 

Deze knuffel ging vaak mee op reis met ons en de kinderen en heeft dus heel wat mooie plekken op de wereld gezien.

Bij al onze eigen reizen, maar ook bij de reizen die ik voor andere gezinnen organiseerde via Expeditie Kroost & Co, had ik altijd als uitgangspunt dat de bestemming relatief veilig moest zijn, dat er geen bijzondere vaccinaties als gele koorts nodig waren en dat er geen malaria voor mocht komen. Beperkt dat de keuze? Ja natuurlijk. Maar tegelijkertijd is het verrassend om te zien hoeveel plekken je nog gewoon kunt bezoeken! Ook buiten Europa en ook buiten de gebaande paden. Daarom een overzicht van mijn favoriete plekken voor reizen met baby en kleine kinderen:

 

  • De Seychellen – eiland hoppen
  • Bali – kindvriendelijk paradijs
  • Nieuw-Zeeland – ideale roadtrip per camper
  • Marokko – bijzonder op slechts 3 uur vliegen
  • New York – stedentrip ook met kleine kinderen een aanrader
  • Suriname – avontuurlijke bestemming waar je kinderen iedereen kunnen verstaan
  • Kaapverdië – heerlijke eilanden, relatief dichtbij

 

De Seychellen – eilandhoppen met je baby en kleine kinderen

Lang voor we kinderen hadden zagen we een reisprogramma over de Seychellen en waren we verkocht. Dáár wilden we ooit eens naar toe. Dat moment kwam toen we op reis gingen met een kleintje van 15 maanden. Want als we dan toch niet meer konden backpacken en een strand op zouden zoeken: dan wel graag een mooi strand. We genoten en keerden nog vaak terug met kinderen in alle leeftijden. Waarom deze bestemming zo ideaal is met een baby, dreumes of peuter? Het is een strandvakantie, maar toch ook weer niet. Er is namelijk veel meer te doen dan op het strand liggen (waar wij zelf niet zo van houden).

Op de Seychellen ga je eilandhoppen en je kunt per auto, bus, fiets en wandelend de verschillende eilanden verkennen. De afstanden zijn beperkt, dus uitstapjes zijn prima om slaapjes heen te plannen en activiteiten kun je gemakkelijk afwisselen met een middagje bij het strand of zwembad. Er is nauwelijks tijdverschil, de reis er naar toe is goed geregeld (wel een overstap, maar met goede aansluitingen), de accommodaties zijn van goede kwaliteit en de hygiëne per plaatse is goed. Er zijn geen gevaarlijke dieren, geen gevaarlijke ziektes en iedereen spreekt Engels. Als je een fiets huurt kun je ook een kinderfiets of fiets me kinderzitje huren, kinderen zijn overal welkom en je kunt er ook nog eens lekker eten. Zijn de Seychellen onbetaalbaar? Nee hoor, er zijn accommodaties in alle prijsklassen!

 

Tip: wil je wat meer avontuur en variatie? Ik weet een hele leuke lodge in Zuid-Afrika waar het heerlijk is voor gezinnen met kleine kinderen. Op die manier kun je safari en dieren zien afwisselen met een ontspannen vakantie op de Seychellen!

 

Meer lezen over wat je kunt verwachten op de Seychellen? Klik hier voor een overzicht van mijn artikelen over de Seychellen.

 

Bali – kindvriendelijk paradijs

Bali is een fijne plek voor gezinnen met kleine kinderen. Ook hier zijn we vaker geweest. Voordat we kinderen hadden sloegen we Bali altijd over. Te toeristisch, te populair. Onterecht bleek achteraf. Bali is echt heerlijk met de allerkleinsten. Ze zijn hier meer dan welkom en worden op handen gedragen door iedereen op het eiland. Onze kinderen voelden zich er direct thuis. Bali was voor hen vakantie. Waar ‘normale’ kinderen treintje spelen, speelden onze kinderen altijd ‘vliegtuigje’. En de reis ging standaard naar…. juist: Bali.

 

Het zijn niet alleen de mensen die Bali leuk maken als bestemming met kleine kinderen. Het eiland is niet zo groot waardoor je veel kunt zien zonder lange reisafstanden. Zeker als je op verschillende plekken verblijft is het goed mogelijk korte uitstapjes te maken en op tijd terug te zijn voor een slaapje of om lekker te spelen en ontspannen. Zo kun je dus op een ontspannen manier veel zien en doen. Ook is het, zelfs nu, nog goed mogelijk om buiten de gebaande paden te komen. En bekende en minder bekende plekken afwisselen kan prima. Net als bijvoorbeeld een verblijf in een privé villa, kleinschalig hotel of een homestay. Allemaal plekken waar jij en je kleintjes meer dan welkom zijn!

 

Nieuw-Zeeland – ideale bestemming voor een roadtrip met kleine kinderen

Voor iedereen die denkt Nieuw-Zeeland ooit nog wel eens te bezoeken: doe het als je kinderen nog niet leerplichtig zijn. Alleen dan kun je langere tijd in het juiste seizoen buiten de schoolvakanties weg zonder dat je hiervoor in de problemen komt met de leerplichtambtenaar. Natuurlijk, het is ver vliegen, maar dat overleef je wel (lees hier hoe).

 

Eenmaal aangekomen blijkt Nieuw-Zeeland de ideale bestemming voor een roadtrip met baby en/of peuter. De indrukwekkende natuur en de goede faciliteiten voor gezinnen dragen hier aan bij. Wat het land vooral populair maakt bij gezinnen is dat het niet zo groot is, de reisafstanden hierdoor beperkt en dat het tegelijkertijd heel gevarieerd is. In Nieuw-Zeeland waan je je in alle continenten tegelijk, soms zelfs op één dag. De gletsjers, bergen, meren, mooie stranden, vulkanen, geisers, maar ook de schapenboerderijen, Maori, de vriendelijke bevolking en leuke barretjes en restaurantjes in de steden. Je kunt hier gemakkelijk reizen met een maximum van 4 uur rijden per dag, onderweg stop je op mooie plekken midden in de natuur en overal kun je wandelingen maken die goed te doen zijn met je kinderen (zelf lopen of in een rugdrager).

 

De ideale manier om het land te verkennen is per camper. Je hebt dan altijd je eigen huisje bij je. Ook de faciliteiten op de campings zijn heel goed en comfortabel met kleine kinderen. Van babybadjes tot familiebadkamers, speeltuintje en wasmachines. De gemeenschappelijke keukens en barbecueplaatsen zijn bovendien goede plekken om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

 

Benieuwd naar onze reiservaring met baby naar Nieuw-Zeeland? Ik publiceerde een artikel in het tijdschrift Samen op Vakantie en heb dat ook op Reimama gedeeld. Meer praktische tips over hoe je je reis kunt plannen geef ik in het artikel over hoe wij onze reis met baby organiseerden.

 

Wil je niet naar Nieuw-Zeeland maar wel met een camper op pad? Andere bestemmingen waar je goed met baby en kleine kinderen per camper kunt reizen zijn bijvoorbeeld Australië, de Verenigde Staten en Canada. Kies dan wel een deelgebied uit, omdat de afstanden hier natuurlijk veel groter zijn. Mocht je interesse hebben in een reis naar deze bestemmingen kun je ook altijd contact met mij opnemen!

 

Marokko – bijzonder en kindvriendelijk op slechts 3 uur vliegen

Marokko is ook zo’n familiefavoriet. Ook hier zijn we meerdere keren geweest en ik zal er zeker nog vaker komen. Na slechts drie uur vliegen kom je aan in een compleet andere wereld. Maar zo leuk! De mensen zijn vriendelijk en gek op kinderen. Je moet niet raar opkijken als je in een restaurant gaat eten en je kleintjes worden uitgenodigd om een kijkje in de keuken te nemen. En vooral kleine blonde jongetjes hebben in de medina van de steden geen gebrek aan aandacht. Onze peuter vond dat geweldig, vooral ook omdat hij nu eens in het middelpunt van de belangstelling stond in plaats van zijn zusjes met hun blonde krulletjes die normaal de meeste aandacht naar hun toetrekken op reis.

 

Een reis naar Marokko kun je op verschillende manieren invullen. Als je de woestijn wilt bezoeken en een niet al te gehaast reisschema nastreeft heb je wat langer de tijd nodig. Ga dan uit van een week of 3 en doe dit vooral niet in de warme zomermaanden van juni tot september. Maar met kleine kinderen is het ook heel leuk om Marrakech, de bergen en de kust met elkaar te combineren. De reisafstand is dan beperkt, maar de reis nog altijd heel gevarieerd. De drukte van de stad, de berberdorpjes in de Atlas, smalle straatjes in de oude medina’s, de sfeer van Ibiza in surf-hotspot Taghazout en de leuke terrassen, winkeltjes en restaurantjes van Essaouira. In twee weken kun je zo ook een heerlijke rondreis maken in een kindvriendelijk reistempo.

 

Stedentrip New York – ook met kleine kinderen een aanrader!

De eerste reactie voor veel jonge gezinnen is dat een stedentrip naar een wereldstad als New York niet handig is met kleine kinderen. Niets is echter minder waar. Er zijn genoeg redenen om juist voor een trip naar New-York te kiezen als je kinderen nog heel klein zijn. Een groot voordeel is natuurlijk dat het voordeliger is. Een reis naar New-York is nooit goedkoop, dus het is fijn als je kinderen nog voor een prikkie kunnen vliegen en overnachten in jullie hotel. Neem een goede buggy mee en je kunt de hele stad doorkruisen met je baby. Als je regelmatig gebruik maakt van taxi’s en metro kan ook je peuter of kleuter gewoon mee op sleeptouw.

 

Er is meer dat New York prima geschikt maakt als bestemming met kleine kinderen. Wist je bijvoorbeeld dat er in New York heel veel speeltuintjes te vinden zijn? En parken? Er zijn tal van plekken waar je tussen het verkennen van de bezienswaardigheden even lekker kunt spelen en rennen met je kinderen. En overal zijn voordelige  ‘take away’ maaltijden verkrijgbaar om tussendoor lekker te picknicken in een park. Zoek je informatie op lokale websites (bijv. Time Out New York) en ‘doe als de locals’. Een van de leukste herinneringen die wij hebben aan ons bezoek aan New York met kleintjes is bijvoorbeeld het Children’s Museum of Manhatten waar ze onder begeleiding konden knutselen, maar ook het kleine lokale brandweermuseum was een grote hit.

Op zoek naar meer tips? Lees dan ook mijn artikel over New York. Aanvullende tip: probeer iets langer te blijven zodat je je dagen wat rustiger kunt invullen. De stad is immers groot en je kunt met kleine kinderen nu eenmaal minder doen op één dag. Kies ook voor een periode met goede kans op mooi weer, zodat je lekker veel tijd buiten kunt doorbrengen en onderweg kunt picknicken.

 

Suriname – het land waar je kleine kinderen iedereen kunnen verstaan

Suriname is waarschijnlijk een plek die niet als eerste in je opkomt als je op zoek bent naar een leuke reisbestemming met kleine kinderen. Het is geen strandbestemming en kun je met je kleintjes wel naar de jungle? Maar als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld zou ik Suriname zeker overwegen als bestemming, juist ook met kleintjes! Onze kinderen vonden het er geweldig. Voor hen is het namelijk een feestje om op reis te zijn op een plek waar ze iedereen kunnen verstaan en met iedereen kunnen praten. En in Suriname kan dat. Niet alleen omdat iedereen Nederlands spreekt, maar ook omdat de mensen heel toegankelijk zijn. Iedereen vind het leuk om een praatje met jullie te maken en alle kinderen spelen gezellig samen.

Op een rustig tempo kun je prima rondreizen. Proef het schaafijs en de koloniale historie in Paramaribo, maak fietstochten (er zijn kinderfietsen, aanhangfietsen, ouder-kind tandems én kinderstoeltjes beschikbaar!) door oude plantages en overnacht in de jungle voor weer een totaal andere ervaring. Er is geen strand, maar het is leuk om te zwemmen en te spelen aan een strandje bij een van de rivieren of bijvoorbeeld bij de colakreek, waar je zeker andere (lokale) gezinnen kunt ontmoeten. Ik heb nog geen verhalen gepubliceerd van onze eigen ervaringen, maar neem zeker contact met me op als je interesse hebt in een reis naar Suriname. Ben je toch ook van een mooie strandlocatie? Dan kun je Suriname eenvoudig combineren met bijvoorbeeld Curaçao. Ook daar ben ik geweest en kan ik je zeker helpen bij het samenstellen van een mooie reis.

 

Kaapverdische eilanden – heerlijke eilanden, relatief dichtbij en ideaal met baby en kleine kinderen

Zelf bezochten we deze eilanden met tieners en hebben we vooral de minder bekende eilanden verkend. Er zijn echter ook eilanden die een stuk toegankelijker zijn. De twee bekendste eilanden Sal en Boa Vista zijn vooral bekend door de all inclusive resorts, maar het is echt niet zo dat dat de enige manier is om deze eilanden te verkennen. Met kleine kinderen kun je ook prima in een kleinschalig hotel of een appartementje terecht in bijvoorbeeld Santa Maria op Sal. Dit plaatsje is toeristisch, maar heeft ook echt nog wel wat coleur locale. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vismarkt op de pier. In het stadje heb je leuke winkeltjes en restaurantjes, klinkt ’s avonds vrolijke muziek en begroet iedereen je met ‘no stress’.

Het aantal activiteiten is beperkt, maar er zijn nog wel mogelijkheden om het eiland te verkennen en je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor een combinatie met een minder bekend eiland. Denk dan bijvoorbeeld aan Sao Vicente, waar wij de hoofdstad Mindeloo verrassend leuk vonden. In deze stad heb je een mooi stadsstrand, maar als je een auto huurt kun je ook andere plekken op het eiland bezoeken. Houd je van wandelen? Dan mag je het indrukwekkende Santo Antao zeker niet missen. Hier kom je met de ferry vanaf Sao Vicente.

 

Het fijne aan Kaapverdië is verder dat je er met een direct vlucht naar toe kunt in ca. 6 uur, je hier het hele jaar door mooi weer hebt er nauwelijks tijdverschil is. Ideaal dus voor wat vitamine zon of voor een kortere vakantie in de winter. Meer weten over de eilanden die wij bezocht hebben? Lees dan over de reis die wij maakten met onze tieners. Hier lag het reistempo te hoog voor een rondreis met kleine kinderen of een baby, maar dat kan ik altijd voor jullie aanpassen!

 

Zelf ook op reis met kleine kinderen?

Wil je zelf ook op reis met een baby of kleine kinderen? Heb je nog geen idee waar je heen zou willen of heb je nog een heel andere bestemming op het oog? Ik denk graag met je mee om een reis zo in te vullen dat deze geschikt is om met een kleintje naar toe te gaan. Denk dan aan de plekken waar je overnacht, het reistempo, die meest ideale vluchten, etc. Daarbij houd ik natuurlijk altijd jullie persoonlijk wensen als uitgangspunt. Neem vooral contact met me op om eens te sparren over je vakantieplannen!

 

 

 

CategoriesBaby & peuter