O

Okonjima (Namibië) – luipaarden spotten

Tijdens onze rondreis met kinderen door Namibië hebben we op veel bijzondere plekken overnacht. We sliepen o.a. in prachtige safaritenten, luxe lodges, een eenvoudig kamp, gezellige guesthouse én bij Okonjima Plains Camp. Deze unieke plek verdient extra aandacht. De reden? De winst die wordt gemaakt in de lodges komt ten goede aan de Africat Foundation. Dit is een van de oudste en meest succesvolle organisaties die zich inzetten voor de Afrikaanse katten: leeuwen, cheeta (jachtluipaard) en luipaarden.

 

Ons verblijf in Okonjima was een van de hoogtepunten van onze reis met kinderen/tieners door Namibië. Op de weg ernaar toe werden we al getrakteerd op een indrukwekkende giraf met jong direct naast de weg. Hoewel de lodge anders en grootschaliger was dan de plekken waar we eerder overnacht hadden, was het comfortabel, bijzonder en vooral heel strak georganiseerd. We sliepen in mooie kamers met een prachtig uitzicht en speciaal voor families zijn er kamers die met elkaar verbonden kunnen worden.

 

Hoe wij en onze kinderen Okonjima Plains Camp hebben ervaren

“Vanmiddag om 15 uur is er koffie met taart, 15.30 luipaardexcursie, om 19 uur diner, morgenochtend om 5.30 uur wak-up call, 6.00 uur koffie met cake en om 06.30 uur cheeta excursie”. Het programma is bij check-in direct duidelijk. Uitslapen is er niet bij, maar dat zijn we inmiddels gewend. We hebben nog een uurtje om ons te installeren in de kamer: een ruim huisje met grote ramen en prachtig uitzicht op de vlakte. Hier zien we o.a. gemsbokken en wrattenzijnen lopen.

Als we niet hadden geweten dat ze daar was, hadden we er zeker voorbijgereden zonder het bijzondere dier te zien.

Terwijl we taart eten komt onze gids voor de komende dagen met ons kennis maken. We bespreken wat we gaan doen en worden gekoppeld aan een Zwitsers gezin met twee kinderen. Een groot deel van de luipaarden, cheetah en hyena’s die in dit privéreservaat leven hebben een zender waarmee ze opgespoord kunnen worden (tracking).

De eerste stop de we maken is boven op een heuvel, waar we met de zender de dieren kunnen traceren in dit immense gebied. Een vrouwtjesluipaard blijkt in de buurt te zijn, dus we gaan naar haar op zoek. Na wat rijden worden de piepjes luider, we zijn nu heel dichtbij. Even later ontdekken we het prachtige dier slapend in de bosjes direct naast de jeep. Als we niet hadden geweten dat dat ze daar was, waren we er zeker voorbijgereden zonder het bijzondere dier te zien.

Bijna over het hoofd gezien: zelfs terwijl we wisten dat dit vrouwtjes luipaard in de buurt was, duurde het even voor we haar gevonden hadden.

Hierna gaat de zoektocht verder, op zoek naar een groter mannetje. Al snel ontdekken we waar we heen moeten. Op basis van de piepjes geeft de gids aan dat het lijkt of hij aan het eten is. Lukas (12) mag als bijrijder de gids assisteren en het spoor volgen met de ontvanger. Dat doet bij goed, want ineens is hij daar: een heel groot mannetje dat zijn net gevangen wrattenzwijn aan het eten is. Met zijn mond vol bloed kijkt hij ons aan. We kunnen heel dichtbij komen; een auto wordt getolereerd. Uitstappen is uit den boze: zodra je de auto verlaat zal je worden aangevallen. Spannend en indrukwekkend is het in ieder geval wel.

Twee prachtige cheetah (moeder en dochter) komen ons tegemoet lopen… wauw!

De volgende ochtend stipt om 05.30 uur worden we wakker gebeld. Tijd om op te staan. Na een kop thee en cake gaan we weer op pad; op zoek naar cheetah (jachtluipaarden) dit keer. Heel onverwacht zijn deze ineens in de buurt en komen er twee prachtige beesten (moeder en dochter) ons tegemoet lopen… wauw! Het is direct stil in de auto. De dieren lopen naar de waterpoel naast ons. De cheetah bevinden zich op slechts enkele meters afstand en we kunnen ze goed observeren terwijl ze drinken. Iedereen is onder de indruk. Even later gaan moeder en dochter weer op pad; er moet gejaagd worden. Toevallig komen we de twee later  weer tegen. Hoog op een termietenheuvel staat de moeder op de uitkijk, op zoek naar een prooi. Wij laten ze met rust en gaan op weg naar ons ontbijt/brunch in de lodge.

De dag brengen we verder rustig door in de lodge. We genieten van de mooie omgeving en het zwembad. ’s Middag brengen we nog een bezoek aan het bezoekerscentrum en de opvang waar de dieren die om diverse redenen niet terug de vrije natuur in kunnen onderdak hebben. Hier kun je eenvoudig en van dichtbij cheetah zien en mogen we erbij zijn als een van de grootste en meest agressieve luipaarden gevoerd wordt. Hoewel het wat meer een ‘dierentuin’ is, is het toch ook om mee te maken en het levert in ieder geval indrukwekkende luipaardfoto’s op.

Na twee nachten was het tijd om te vertrekken. Vanaf Okonjima rijd je in ca. 2,5 uur naar de luchthaven. Een ideale locatie dus voor je laatste nachten en een mooie en indrukwekkende manier om je Namibiëreis af te sluiten die ik iedereen aan kan raden!

Het goede werk van de Africat Foundation

In Namibië worden cheetah, luipaarden en wilde honden gezien als een bedreiging voor het vee en, meer recent, ook voor privé gameparken. Veel van deze dieren worden daarom gevangen, vergiftigd of doodgeschoten. Africat is de oudste en meest bekende organisatie die zich o.a. richt op educatie aan kinderen en boeren. Dit is er gericht te laten zien dat het vee ook op een andere manier beschermd kan worden dan door het ‘uitschakelen’ van de grote jagers. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan, kan de organisatie om hulp worden gevraagd door boeren met problemen met cheetah en luipaarden en is er een opvangcentrum. Check de website van Africat voor meer informatie.

 

Een groot deel van de opgevangen dieren wordt uitgezet in het privé reservaat van 200 km2, waar de dieren zelf moeten jagen om aan voedsel te komen. Hierdoor behouden ze de kans om weer teruggeplaatst te kunnen worden in de vrije natuur, wat het ultieme doel van Africat is. Voor dieren waarbij dat niet mogelijk is, is er een speciale opvang. Deze kun je ook bezoeken als je niet in Okonjima (of op de campsite van Okonjima) verblijft, bijvoorbeeld onderweg van Waterberg naar Windhoek.

Okonjima is een ‘normaal’ natuurreservaat, waar veel diersoorten voorkomen.

Okonjima Lodges – óók voor gezinnen met kinderen

Een van de manieren om geld in te zamelen voor het goede werk van Africat is het runnen van luxe lodges. Hier kunnen gasten (exclusieve) gamedrives in het reservaat maken en d.m.v. tracking o.a. luipaarden en cheetah opsporen. De kans is groot dat je deze bijzondere dieren van dichtbij kunt zien, iets waarvoor je in de reguliere wildparken héél veel geluk moet hebben.

 

Er zijn verschillende lodges, tenzij anders aangegeven, alleen te boeken inclusief ontbijt en diner

  • Plains Camp (30 kamers) – de grootste logde en ook toegankelijk voor gezinnen met kinderen. Let op: voor de tracking activiteiten kun je het best een minimumleeftijd van 12 jaar aanhouden. Er is een modern en groot restaurant/lounge waar je lekker kunt eten. Top is ook de brunch na afloop van je ochtendactiviteit. Zo uitgebreid en lekker dat je de lunch gerust kunt overslaan.
  • Luxury Bushcamp (8 chalets en 1 junior suite) – kleinschalige, luxe lodge voor maximaal 18 gasten. Klassiek Afrikaans ingericht. Alleen voor kinderen vanaf 12 jaar.
  • Private Bush suite (2 kamers) – privé accommodatie met zwembad voor maximaal 4 personen. Kinderen toegestaan. Alleen ‘all inclusive’ te boeken.
  • Villa (4 kamers in het huis + 2 mini suites) – kleinschalig en luxe, alleen ‘all inclusive’ te boeken. Kinderen vanaf 12 jaar.

 

Daarnaast kun je nog kiezen voor een verblijf op een van de vier luxe campsites met privé faciliteiten, zwembad en een sundowner deck. Verblijf is op basis van self catering, dus je moet zelf eten maken (en bij je hebben!). Als je in het restaurant van de lodge wilt eten, moet je dit vooraf reserveren (niet gegarandeerd in het hoogseizoen). Helaas is het als campinggast in het hoogseizoen ook niet altijd mogelijk om deel te nemen aan de tracking activiteiten. Je kunt wel altijd een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum.

 

Tip: een verblijf in een van de lodges van Okonjima moet je heel ver vooruit boeken, een jaar vooraf zijn de kamers vaak al niet meer beschikbaar!

Kort bezoek ‘onderweg’ van Otjiwarongo naar Windhoek

Heb je geen tijd (of budget) om in Okonjima te verblijven? Ook dan kun je het goede werk van deze organisatie steunen door bijvoorbeeld onderweg van Otjiwarongo naar Windhoek het bezoekerscentrum te bezoeken.  Dit is voor iedereen toegankelijk: voor gasten van de lodges, maar ook van de camping of dagbezoekers.

 

Tijdens ons bezoek waren wij er precies op tijd om te zien hoe het grootste luipaard werd gevoerd (een goed moment om indrukwekkende foto’s te maken). Ook konden we vanuit een jeep cheetah van dichtbij zien. Hoewel het veel minder spannend en ‘echt’ was dan de tracking-excursies was het zeker een leerzame en leuke ervaring. En ook door een bezoek aan dit centrum steun je het goede werk van Africat.

 

Voeg Okonjima toe aan je rondreis door Namibië!

In bijna alle reizen die ik organiseer voor gezinnen naar Namibië probeer ik een verblijf in Okonjima op te nemen. Het is dan wel noodzakelijk dat je vroeg boekt. Het is het zeker waard: het is een absolute highlight aan het einde van je reis en ik heb nog nooit iemand gesproken die hier niet enthousiast over was. Ga je kamperen? Dan is een plek op de camping hier een handige tussenstop om de lange reis tussen Etosha en Windhoek te onderbreken.

 

Wil je ook met je kinderen op reis naar Namibië?

De allerbelangrijkste tip is: plan je reis al een jaar van te voren (of langer), dan heb je de meeste keus qua verblijfsplaatsen. Niet alleen Okonjima is namelijk al vroeg volgeboekt, ook andere accommodaties moeten al vroeg geboekt worden. Denk hierbij aan populaire plekken in of vlak bij Etosha, de  Kalahari en vlak bij de entree van Sesriem.

 

Naast Okonjima ken ik natuurlijk nog veel meer leuke en bijzondere plekjes, dus neem vooral contact met mij op als je een reis naar Namibië overweegt te maken. Ik help je graag door je reis te organiseren. Liever zelf boeken? Tegen een kleine vergoeding kan ik ook een uitgebreid routevoorstel voor jullie uitwerken, inclusief tips voor accommodaties en activiteiten. Uiteraard gebaseerd op jullie persoonlijke reiswensen en gezinssamenstelling.

 

CategoriesAfrika Tieners