D

De beste tips voor een reis naar Namibië met kinderen

Namibië is mijn favoriete land van Afrika en ik kan niet anders dan iedereen aanraden om met kinderen of tieners door dit fantastische land rond te reizen. Ben je op zoek naar een reis vol steden en stads vertier ben je hier niet aan het goede adres, maar houd je van een indrukwekkende natuur, afwisseling en bijzondere activiteiten zou ik Namibië als bestemming voor een indrukwekkende reis met je kinderen zeker overwegen.

Zo’n jaar of vijftien terug hadden veel mensen het idee dat je beter niet met kinderen naar Namibië kunt gaan. Veelgehoord commentaar ging over de lange reisafstanden en het feit dat er weinig voorzieningen zijn speciaal voor kinderen. Omdat ik graag mijn eigen plan trek begon ik destijds wél met het organiseren van gezinsreizen naar Namibië. Want die lange reisafstanden zijn echt wel te overzien als je je reis slim organiseert. Het land is comfortabel en de activiteiten zijn voor alle leeftijden. Omdat ik ervan uitga dat gezinnen die op reis zijn vooral op zoek zijn naar een unieke ervaring zal niemand die kidsclub missen tijdens deze reis.

Het werd een succes. Vanaf het begin was Namibië een van de populairste bestemmingen van mijn bedrijf Expeditie Kroost & Co en nu ook bij Reismama. Het meest gehoorde woord van de mensen die ik spreek nadat ze terug in Nederland zijn is “fantastisch”. Of het nu gaat over het land, de activiteiten of de verblijfsplaatsen. Sterker nog, zelfs jaren later wordt de reis naar Namibië door veel gezinnen nog altijd gezien als de mooiste reis die ze ooit hebben gemaakt.

Hoe zag onze familiereis er uit?

Tijdens onze roadtrip reden we in een ruime 4WD double cab Toyota met eigen koelkastje. We sliepen in mooie, kleinschalige lodges en accommodaties. Meestal inclusief diner, maar op plaatsen waar restaurants in de buurt waren alleen inclusief ontbijt. Wij hebben ervoor gekozen om niet het hele land te bezoeken en bepaalde delen over te slaan. Niet omdat deze niet de moeite waard zijn (zeker niet zelfs), maar omdat we het vooral ook fijn vinden om te genieten van waar we ‘zijn’ en hier ook de tijd voor te hebben.

 

Zelf was ik al eens in Namibië geweest, maar ik wilde heel graag nog eens terug om mijn man en kinderen dit indrukwekkende land te laten zien. Ik stippelde een mooie route uit en zocht tegelijkertijd nog wat nieuwe, minder bekende plekken om aan de reis toe te voegen. Vakantie is voor mij immers altijd een beetje werk. Ik probeer daarom zoveel mogelijk plekken en accommodaties met eigen ogen te zien en nieuwe routes en activiteiten uit te proberen, zodat ik goed kan inschatten wat goed past bij de gezinnen voor wie ik hun reis mag organiseren. Dus ook bij deze reis. Zo bezochten we onder andere een project bij de bosjesmannen, sliepen we op een actieve boerderij en bij een voormalige missiepost.

 

Benieuwd naar bijzondere plekken in Namibië? Lees hier wat ik (en mijn kinderen) uiteindelijk het allerleukst vonden om te doen in Namibië.

 

 

Hoe reis je naar Namibië?

De makkelijkste manier om naar Namibië te reizen is met een directe vlucht vanaf Frankfurt. Dit deden wij ook en dat beviel goed. Omdat we al in de ochtend vertrokken namen we de trein de dag ervoor. Non-stop van Utrecht naar de luchthaven. Voor een paar euro extra reizen we heerlijk comfortabel in de eerste klasse in 3 uur naar Frankfurt. Een ander alternatief is een vlucht met bijvoorbeeld Qatar Airways vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel via Doha. KLM heeft een aantal jaar een rechtstreekse vlucht gehad vanaf Amsterdam (wel met en tussenstop), maar deze lijkt voorlopig niet in het vluchtschema terug te komen.

 

Reizen in Namibië – in een huurauto met of zonder daktenten

In Namibië kun je prima met je eigen huurauto zelf rondrijden. Zelfs met de vele gravelroads heb je in het droge seizoen, als je niet ten noorden van Etosha komt, geen 4WD nodig en kun je prima met een ‘normale’ auto rondrijden. Een 4WD double cab biedt echter wel meer comfort en, zeker als je met drie kinderen reist, meer ruimte. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een koelkastje in de auto meenemen. Ook lijken de wegen de laatste jaren minder goed onderhouden, waardoor er meer kuilen en oneffenheden in de weg zitten. Rijden met een 4WD is dan comfortabeler en het risico van steenslag en schade aan de onderkant van je auto is minder groot.

Een avontuurlijker alternatief is reizen in een double cab met daktenten en volledige kampeeruitrusting. Met voldoende warme kleding en extra dekens is dit een avontuurlijke en bijzondere manier om het land te verkennen. Met vijf personen pas je niet met z’n allen in de daktenten en heb je een extra tentje nodig.

 

Is rijden in Namibië veilig?

Zeker als je met kinderen op reis bent is veiligheid een belangrijk issue. Gelukkig kun je, ondanks de vele gravelroads, echt veilig en zonder problemen zelf rijden in Namibië. Beperk alleen altijd je snelheid. Het is aantrekkelijk om, als de weg van goede kwaliteit is of lijkt, het gaspedaal wat verder in te drukken, maar de omstandigheden kunnen altijd ineens veranderen zonder dat je het ziet. De meeste ongelukken in Namibië zijn eenzijdige ongelukken van toeristen die veel te harden hebben gereden en bijvoorbeeld in los zand in de slip raken en over de kop slaan. Dit is echt heel gemakkelijk te voorkomen. Een aantal verhuurbedrijven hebben daarom ook snelheidsbegrenzers op de auto geplaatst en/of een boetesysteem als je een waarschuwing dat je te hard rijdt negeert.

Een auto zie je in Namibië al van grote afstand aankomen.

Krijg je pech? Het is handig als je in ieder geval zelf een band kunt verwisselen. Maar in andere situaties zijn er altijd wel mensen die je helpen. Als je met pech langs de kant van de weg staat zullen medeweggebruikers stoppen en hulp aanbieden. Hoewel de wegen rustig zijn, komen er op de hoofdroutes altijd ook andere auto’s langs. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet meer wegkomt. Wat je alleen nooit moet doen is zelf rijden buiten de hoofdroutes, zoals bijvoorbeeld off-road bij Skeleton Coast. Dit mag niet en dat heeft een reden. Als je hier verdwaalt is de kans groot dat je het niet overleeft. Een no-go dus!

 

Tot slot: zorg ervoor dat je op reisdagen altijd in de ochtend vertrekt en ruim voor het donker wordt op de plaats van bestemming aankomt. Er is geen verlichting en dieren op de weg zijn levensgevaarlijk.

 

Eten en drinken in Namibië

In Nambië kun je lekker eten.  Houdt er rekening mee dat er wel veel vlees (vooral wild) op tafel komt en dat de vegetarische keuzes vaak beperkt zijn. Lodges serveren menu’s of een braai. Er zijn meestal geen speciale kindermenu’s, maar er is altijd wel iets wat de kinderen lusten. Mijn kinderen zijn zeker geen alleseters, maar we hebben in Namibië nooit problemen gehad. Aan de kust is er ook verse vis verkrijgbaar en in de steden internationale gerechten zoals burgers, pasta en pizza’s. Er zijn goede wijnen uit buurland Zuid-Afrika en een Windhoek biertje is overal verkrijgbaar. Frisdranken uiteraard ook.

 

Favoriet tijdens onze reis was onze eigen braai, in onze accommodatie bij Sesriem. Hier konden we een braaipakket bestellen bij het bijbehorende hotel. Heerlijk gemarineerd vlees, bijgerechten, salades en zelfs de houtjes voor de braai werden bij onze plek bezorgd. Op de traditionele braai (met een houtvuurtje) roosterden we ons vlees.

In Swakopmund heb je een aantal goede restaurants (sommige populaire plekken moet je wel vóór aankomst al reserveren!), in Walvisbay waren onze kinderen blij met een pizza en in Windhoek is Joe’s Beergarden dé plek om ontspannen te eten en je ondertussen geen moment te vervelen gezien de bizarre inrichting. Natuurlijk eet je onderweg bij Solitaire een stuk appeltaart. Als je het boek Solitaire van Ton van der Lee hebt gelezen weet je waarom ik dit zeg. Neem dan van de bakker vooral ook broodjes mee voor onderweg: die zijn ook lekker!

 

Prijsniveau

Reizen naar Namibië zijn de afgelopen jaren behoorlijk duurder geworden, maar hebben nog altijd een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Zeker in vergelijking met andere landen in Afrika. De kosten ter plaatse vallen heel erg mee. Voor de lunch haalden we altijd broodjes en beleg in de supermarkt, net als frisdranken e.d. voor onderweg. Maaltijden in restaurants zijn niet duur en entreegelden voor nationale parken zijn relatief laag (veel langer dan andere Afrikaanse nationale parken). Met andere woorden: je reissom is fors, maar ter plaatse vallen de bijkomende kosten echt heel erg mee.

 

Beste reisperiode

Het klinkt misschien gek, maar onze zomervakantie, tijdens de lokale winter, is de beste reisperiode. Van mei t/m september is het droge seizoen en zijn in Etosha de meeste dieren te zien. Overdag is het heerlijk warm, maar niet té heet (meestal zo’n 25 graden). Zon is hier gegarandeerd. Zodra de zon ondergaat koelt het af. Met een beetje geluk tot een graad of 10, maar het kan ook tot een paar graden onder het vriespunt zijn. Zorg dus altijd, zeker als je gaat kamperen, voor warme kleding. Verblijf je in lodges kan het ’s nachts ook koud zijn. Met de extra dekens in je bed is dat geen probleem en vaak ook word je verwend met bijvoorbeeld een warme kruik in je bed. Opstaan in de vroege ochtend is wél een uitdaging. Net als vroege gamedrives in open auto’s. Het is een kwestie van veel laagjes kleding aandoen, zodat je, zodra de zon opkomt steeds weer iets uit kunt doen.

 

Wanneer boeken?

Wil je naar Namibië in de zomervakantie? Dan moet je je reis echt zo vroeg mogelijk boeken. Eigenlijk al voor de nieuwe vluchten beschikbaar zijn, liefst langer dan een jaar van te voren. Ieder jaar boek ik mijn eerste reizen al in mei/juni voor het jaar daarna! De reden hiervoor is dat accommodaties kleinschalig zijn en er niet voldoende aanbod is vlakbij populaire plekken.

De mooiste plekken zijn al snel volgeboekt. Vroeg boeken is echt essentieel!

Hoe later je boekt, hoe groter bijvoorbeeld de afstand tot de entree van Sesriem (of hoe duurder je lodge, de duurste alternatieven zijn later vaak ook nog wel beschikbaar). Omdat iedereen bij zonsopgang het park in wil, is het niet fijn om eerst een uur of langer te moeten rijden natuurlijk. Andere hotspots zijn in Etosha of de meest populaire lodges het net buiten, de mooiste accommodaties in Damaraland en de Kalahari. Ook Okonjima moet echt al heel vroeg worden geboekt. Boek je na de zomer (augustus tot oktober) dan kun je waarschijnlijk nog altijd een mooie reis plannen, maar heb je wel kans dat er al wat alternatieven in je reis moeten worden opgenomen. Gelukkig weet ik op bijna alle plekken meerder leuke verblijfsplaatsen.

 

Reis je met een tent? Dan ben je wat flexibeler en heb je ook als je wat later boekt nog voldoende keuze. Wil je in de kerst- of meivakantie reizen? Dan kan zeker ook. Ik heb mooie routes samengesteld van twee weken en deze periodes is het ook korter voor vertrek vaak nog mogelijk om in de beste plekken te verblijven.

Wil je ook met je kinderen naar Namibië?

Reis in mijn voetsporen, ik help je heel graag! Ik weet de leukste plekjes, de beste routes en niet te missen activiteiten. Ik zorg ervoor dat je op de mooiste plekken slaapt, je de meest praktische route rijdt en je reisdagen niet te lang worden. Uiteraard houd ik rekening met jullie budget en kun je ook kiezen voor een kampeersafari (waarbij ik ook regelmatig een ‘echt bed’ voor jullie boek ter afwisseling). Voordat je op reis gaat zorg ik er uiteraard voor dat jullie goed voorbereid vertrekken en dat bijvoorbeeld de beste restaurants op tijd voor jullie gereserveerd worden. Neem vooral contact met me op als ik je kan helpen.