F

Familiefavoriet – Bali met kinderen

Een vakantie naar Bali is altijd weer heerlijk. Het is dan ook niet voor niets dat het bij velen op de bucketlist staat. Zowel met kleine kinderen als met tieners kun je op Bali genieten van een ontspannen vakantie waarbij je tegelijkertijd heel veel ervaringen opdoet.

 

Wat maakt Bali nu zo leuk? Het is een combinatie van veel verschillende dingen: de natuur, de cultuur, de stranden en de leuke activiteiten. Toeristisch? Ja natuurlijk, maar ook buiten de gebaande paden kun je heel leuke dingen kunt doen!

 

Bij Expeditie Kroost & Co was Bali vanaf de eerste dag van ons bestaan een van de favoriete bestemmingen voor gezinnen. Met baby’s, kleuters en tieners: iedereen kwam terug met enthousiaste verhalen. Zelf ben ik er ook vaker geweest en ik zal er vast nog wel eens vaker komen. Het is gewoon een heel fijn eiland!

Waarom is Bali zo populair bij gezinnen?

Het is een bestemming die iedereen iets te bieden heeft. Jongeren gaan voor de vele clubs en hippe beachclubs in bijvoorbeeld Canggu. Professionele surfers verblijven aan de surfstranden met uitdagende golven. Gezinnen met kleine kinderen genieten van de lieve mensen, de fijne logeerplekken en het feit dat kinderen overal meer dan welkom zijn. Families met tieners kunnen voldoende ondernemen om alle gezinsleden tevreden te houden. Houd je niet van té toeristische plekken? Zelfs dan zit je goed op Bali. Er zijn nog genoeg ‘onontdekte’ plekken op het eiland waar je kennis kunt maken met de traditionele Balinese cultuur in een authentieke omgeving.

‘Gewoon’ bij een cafeetje in Ubud.

Wat deden wij op Bali met kleine kinderen?

Tijdens onze reizen maakten we kennis met het eiland. We verbleven op verschillende plekken op het eiland, zoals Sanur, Ubud, Pemuteran, Candidasa, Lovina en Nusa Lembongan. Waar je ook verblijft: het is heel fijn dat op Bali iedereen kleine kinderen heel leuk lijkt te vinden. Of het nu de chauffeur was van de auto die we huurden om een uitstapje te maken, het personeel van de hotels of de bediening van een restaurant. Door de lokale manier van leven is iedereen het gewend om op elkaars kinderen te letten en dat is als ouder best prettig. Regelmatig werden onze kleintjes meegenomen om vissen te voeren in de vijver of kregen ze een stuk brood toegestopt. En altijd waren er wat extra alerte ogen die ervoor zorgen dat onze dreumes bijvoorbeeld niet te dicht bij het water kwam.

Toen de kinderen geen zin meer hadden om te fietsen mochten ze mee in de auto, waar ze dikke pret hadden met de begeleiders.

Het leuke van onze reizen naar Bali met kleine kinderen was dat we nog heel veel konden doen en ondernemen. We verbleven op verschillende plekken op het eiland, waardoor we gemakkelijk ook kortere uitstapjes konden maken.

Bij Nusa Lembongan heb je een aantal mooie stranden.

Fietstocht met kinderen

Een van de leukste dingen die we deden was toch wel de fietstocht vanuit Ubud. Samen met een ander gezin werden we apart van de groep genomen en kregen we onze eigen gids. De kinderen kunnen op kinderfietsjes mee of in kinderzitjes achter op de fiets. En toen de kinderen geen zin meer hadden om te fietsen mochten ze mee in de auto, waar ze dikke pret hadden met onze begeleiders. Voor de allerkleinsten zijn er zelfs autostoeltjes beschikbaar. Ondertussen stopten we op de mooiste plekken, genoten we van het Balinese platteland en kregen we heel veel informatie over het dagelijks leven van de gidsen.

De fietstocht over rustige plattelandswegen is inclusief mooie ontmoetingen.

Wat je verder kunt doen? Dompel je onder in de lokale cultuur en ga offerbakjes maken of tempels bezoeken. Liefst niet te veel om het ook voor je kinderen leuk te houden. En als het kan tijdens een van de vele festivals en ceremonies. Een bezoek aan een tempel is dan één groot feest van kleuren en geuren. Wissel ‘cultuur’ af met wat actievere dagen. Maak bijvoorbeeld een wandeling tussen de rijstvelden of ga duiken of snorkelen. Natuurlijk is er ook tijd genoeg om lekker te zwemmen, relaxen en op het strand spelen.

 

Sanur – ideaal voor gezinnen met kleine kinderen

Qua strandbestemming is Sanur ideaal als je met kleine kinderen reist. Verwacht hier geen hippe hotels en beachclubs, maar meer kleinschalige familiehotelletjes, een rustige zee en een ruime keuze uit leuke (kindvriendelijke) restaurantjes. Daarnaast heeft Sanur een centrale ligging, waardoor je gemakkelijk uitstapjes kunt maken. Je kunt een dagje naar een beachclub op een van de hippere plekken, of een kijkje nemen bij de surfstranden op bijvoorbeeld het Bukit schiereiland. Vis eten op het strand van Jimbaran of de Uluwatu Tempel en een dansvoorstelling bezoeken. Surflessen volgen, fietsen over de boulevard en struinen over de markt. En nog veel meer, afhankelijk van je persoonlijke interesses.

Een verblijf in Sanur combineer je bij voorkeur ook met andere plekken op het eiland, zoals Ubud, de oostkust en ander plekken in het binnenland. Onderweg kun je dan direct wat mooie plekken op het eiland verkennen, zodat je hier niet speciaal naar toe hoeft te reizen. Op deze manier kun je van je vakantie een meer gevarieerde en -op kinderniveau- ‘avontuurlijke’ reis maken. Het voordeel is dat je vanuit je verschillende verblijfsplekken korte uitstapjes kunt maken, maar ook rekening kunt houden met slaapjes van je kleine kinderen en voldoende tijd overhouden om te spelen.

 

Bali buiten de gebaande paden

Oké, Kuta, Seminyak, Sanur, Ubud en tegenwoordig ook Canggu: iedereen lijkt deze plekken te bezoeken en er zijn héél veel hotelletjes en/of villas, restaurants en andere toeristen. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. De infrastructuur is goed, het is gemakkelijk om een goede auto met chauffeur te vinden om uitstapjes te maken en je kunt er eten wat je maar wilt in leuke, sfeervolle restaurantjes en in alle prijsklassen. En het is natuurlijk niet voor niets dat deze plekken populair zijn.

Slaap in een Balinees paleis in het binnenland, in rustige gebieden met uitgestrekte standen en palmboomplantages of in een homestay in een lokaal dorpje.

Wil je de drukte liever vermijden? Kies dan een plek buiten Ubud, slaap in een Balinees paleisje of ga naar een deel van de kust met uitgestrekte (zwarte) stranden en palmboomplantages dat buiten de toeristenzone ligt. Heel bijzonder is een verblijf in een homestay in een klein dorpje waar je met de lokale kinderen kunt zwemmen bij de bron en kennis kunt maken met de inwoners van het dorp. Het kan écht nog. Bovendien help je hiermee de lokale bevolking aan inkomsten en het is een onvergetelijke ervaring!

Op Bali zijn voldoende mooie plekjes te vinden om heerlijk te zwemmen met je kinderen

Bali met tieners

Als je kinderen wat groter zijn kun je weer heel andere dingen ondernemen en ook dan is Bali de ideale bestemming. Mix avontuurlijke activiteiten met een portie cultuur en voldoende tijd om te ‘hangen’. Wifi heb je overal op het eiland wel. Ook met tieners maak je natuurlijk de fietstocht, maar je kunt ook white water raften, mooie wandelingen maken in de jungle, leren golfsurfen, snorkelen en zelfs overnachten in een tentje op een onbewoond eiland. In mijn artikel over Bali met tieners vind je nog veel meer leuke tips!

 

Bang voor een jetlag of de lange vliegreis?

Dat is natuurlijk wel iets waar je mee te maken krijgt, maar niet iets waar je je al te druk om hoeft te maken. Er zijn goede luchtvaartmaatschappijen die Bali aandoen. Je moet altijd wel een keer overstappen (zelfs de ‘rechtstreekse’ KLM vlucht maakt een tussenstop in Singapore), maar de aansluitingen zijn meestal heel goed. Wat je je vaak ook niet realiseert: kleine kinderen vinden vliegen vaak heel leuk en hebben veel minder last van de beperkte ruimte dan wij. Zelfs vliegen met baby’s is het echt prima te doen weet ik uit ervaring. En ook die jetlag valt waarschijnlijk heel erg mee. Zie hiervoor mijn tips om een jetlag te voorkomen.

 

Ook naar Bali met je kinderen?

Ik heb echt al heel veel gezinnen blij gemaakt met een mooie reis naar dit fijne eiland en help jou ook graag je reis te plannen en organiseren. Of je nu met baby, kleine kinderen of tieners reist: je kunt de reis altijd zo plannen dat deze aansluit bij jullie wensen. Neem gerust contact met mij op als ik je kan helpen!