R

Reizen tijdens corona – hoe wij onze (vlieg-)vakantie hebben ervaren

De vakantie dit jaar zag er voor veel mensen anders uit dan gepland. Ook voor ons. Geen roadtrip of rondreis om een ander land op een ander continent te verkennen. In plaats daarvan hebben we tot het allerlaatste moment gewacht om onze vakantie te boeken. Maar wat ben ik blij dat we uiteindelijk op het vliegtuig zijn gestapt en naar Griekenland zijn gevlogen. Voor iedereen die overweegt om toch nog een vakantie te boeken: ik kan het je zeker aanraden en het kan ook ‘gewoon’ corona-proof!

 

Voor onze vakantie kozen we voor veiligheid en gemak en boekten een ‘standaard’ pakketreis van een grote touroperator. Mocht het fout gaan en Griekenland naar ‘oranje’ gaan, wordt nu tenminste alles voor ons geregeld. Over een eventuele repatriëring hoeven we ons niet druk te maken en ook niet over de bijkomende kosten. Wel willen we de reissom beperkt houden. Als er iemand van ons maar verkouden is voor vertrek mogen we tenslotte niet vliegen en dat blijft natuurlijk altijd onze eigen verantwoordelijkheid en risico.

 

Een goede voorbereiding is onmisbaar

Helemaal onbezorgd op reis gaan is er niet bij dit jaar. Voor iedere bestemmingen gelden andere regels waar je natuurlijk van op de hoogte moet zijn. Wat mag er wel/niet in een land? Zorg voor voldoende mondkapjes en vooral: zorg dat je alle juiste papieren hebt ingevuld. Voor een aantal bestemmingen is een covid-19 test nodig om aan te tonen dat je niet besmet bent. Hiervoor moet je bij een particuliere instantie een afspraak inplannen, meestal maximaal 72 of 48 uur voordat je vertrekt. Dat is echt belangrijk.

 

Als je niet de juiste papieren en vereisten hebt voor je vakantiebestemming word je geweigerd op je vlucht, of, nog erger, na aankomst direct weer teruggestuurd. Denk niet dat het wel mee zal vallen: ze doen het echt. In Griekenland moet je bijvoorbeeld 48 uur van tevoren een online formulier invullen. Alle namen moeten op het formulier staan (en worden gecontroleerd!), ook van minderjarige kinderen. De dag van vertrek ontvang je een QR-code en als je deze niet kunt laten zien word je simpelweg niet toegelaten en is je vakantie dus maar heel kort.

Een coronatest ter plaatse – is dat erg?

In Griekenland moet je er rekening mee houden dat er steekproefsgewijs mensen na aankomst op de luchthaven worden getest. Bij ons op de vlucht werd er niemand uitgehaald, maar het gebeurt wel met enige regelmaat. De test die ze doen is gelukkig wel de eenvoudige test, waarbij ze niets via je neus halen, alleen via je keel. Dit is dus minder heftig dan de test die ze hier in Nederland doen. Als je getest wordt krijg je de dag daarna de uitslag en word je gevraagd tot dat moment in je hotel te blijven. Als alles goed is kun je daarna gewoon lekker vakantie vieren.

 

Ben je hier bang voor? Realiseer je dat je natuurlijk niet op reis gaat als je klachten hebt dus dat de kans op een positieve test verwaarloosbaar is. En zelfs van iedereen die wél klachten heeft en die zich op dit moment in Nederland laat testen is slechts 1% positief. Die 99% andere mensen hebben dus een normaal en onschuldig griep- of. Met andere woorden: de kans dat je vakantie in het water valt omdat je na aankomst in Griekenland positief wordt getest is niet nul, maar wel zo ontzettend klein dat ik me er niet door zou laten weerhouden.

 

Rust op de luchthaven

Vliegen nu is ook anders dan je gewend bent. Op de luchthavens is het extreem rustig. Wij reden met de auto naar Schiphol en het parkeerterrein van Lang Parkeren, dat normaal in de zomer bomvol staat, was nagenoeg leeg. Ook op de luchthaven zelf was het stil. Wij konden overal zo doorlopen, maar omdat er minder balies open zijn kunnen er alsnog wachtrijen ontstaan. Zorg dus dat je zeker op tijd aankomt. De horeca is ‘gewoon’ open, dus mocht het allemaal snel gaan is het geen probleem om nog wat te kopen, te eten of te drinken tot je vlucht vertrekt. Wat verder anders is, is dat je een mondkapje moet dragen. Maar dat moet in het vliegtuig ook, dus dat is natuurlijk geen onoverkomelijk probleem.

 

Lekker snel boarden

Waar luchtvaartmaatschappijen jarenlang hun best hebben gedaan om ons met alleen handbagage te laten reizen, worden kleine koffertjes nu bij de meeste vluchten niet toegelaten om het boarden te versnellen. Alles, behalve de tas die je onder de stoel voor je kunt plaatsen, wordt dus ingecheckt. Binnen no-time zit iedereen aan boord. Rij voor rij, van achter naar voren om te voorkomen dat er wachtrijen in het gangpad ontstaan. Ideaal, van mij mag het altijd wel zo gaan!

 

Veiligheid tijdens de vlucht

In het vliegtuig is een mondkapje verplicht en is de service beperkt, maar je kunt nog wel wat eten en drinken kopen en op dat moment mag je mondkapje ook af. Het viel ons op dat de luchtzuivering ook tijdens de tussenstop aan bleef staan. Dat stelde ons zeker gerust. De reden dat je met een vol vliegtuig relatief veilig bent is dat er goede filters worden gebruikt en dat de lucht iedere paar minuten volledig ververst wordt. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat één ziek iemand een groot deel van het vliegtuig kan besmetten. Daarnaast wordt alleen het toilet achter in het vliegtuig gebruikt, het toilet voor is alleen voor de bemanning. Iedereen wordt verzocht te blijven zitten en voor het toilet wachten in het gangpad of de pantry is niet toegestaan. Al met al werd er heel weinig door het gangpad gelopen en hield iedereen zich netjes aan de regels. Onveilig voelde het vliegen dus zeker niet.

 

Op bestemming

Wij waren in Griekenland, dus over andere bestemmingen kan ik uit persoonlijke ervaring niets vertellen. Wel heb ik veel verhalen gehoord en foto’s gezien van collega’s die verspreid over heel Europa vakantie vieren en allemaal een vergelijkbare ervaring hebben. In ons geval was het heel rustig. Het hotel zat niet vol, er werd extra schoongemaakt, het leven speelt zich buiten af, het personeel in de horeca draagt ook buiten mondkapjes (de gasten niet). Ook hier gelden de bekende afstandsregels en de tafels op de terrassen staan ruim uit elkaar.

Nergens was het druk, overal voelde we ons veilig. Zeker veiliger dan in de binnenstad van Utrecht waar ik voor de vakantie nog wat zomerkleding voor de kinderen moest shoppen. Ons mondkapje hebben we in Griekenland verder niet nodig gehad, maar inmiddels zijn deze wel verplicht in de winkels en supermarkten. Maak je hier niet te druk over, daar heb je echt geen last van en het verpest je vakantie zeker niet!

 

De regels voor de hotels zijn streng in Griekenland. Kamers worden niet dagelijks schoongemaakt, zodat alleen jijzelf op je kamer komt. Strandbedjes en tafeltjes worden schoongemaakt zodra iemand weggaat. Overal staat ontsmettingsmiddel voor je handen. In de restaurants wordt, als je gaat zitten, voor iedere gast een schoon tafelkleed (papier) neergelegd. Misschien niet heel duurzaam, maar het helpt ongetwijfeld tegen ongewenst contact met het mogelijk virus.

 

Wat een luxe: nu op reis zijn

Het allerfijnste vond ik het om even helemaal weg te zijn en gewoon echt vakantie te hebben. Het voelde ook superluxe dat het nu véél rustiger is dan normaal in het hoogseizoen. De hotspots en populaire stranden zijn een stuk rustiger dan ons eigen Zandvoort en afstand houden was nergens een probleem. Als we iets wilden doen, zoals een bootje huren, kon je er gewoon naar toe gaan op het moment dat je wilde. Vooraf reserveren was nergens nodig, niet voor activiteiten en ook niet voor populaire restaurants. Iets wat je normaal in het hoogseizoen niet snel zo kunt ervaren.

 

Bij ons op het eiland was eigenlijk alles gewoon open en toegankelijk. Omdat er op de Griekse eilanden nauwelijks besmettingen zijn geweest is men niet bang voor het virus, maar wel alert en voorzichtig. Na maanden geen inkomsten te hebben gehad zijn toeristen nu meer dan welkom en wil niemand riskeren dat alles weer dicht moet.

Weer naar huis

De terugreis is eigenlijk weer hetzelfde als de heenreis. Vooraf online inchecken was verplicht, omdat je bij de luchtvaartmaatschappij je gezondheidsverklaring moest invullen. De vlucht nu was niet vol. Van plek wisselen kon, maar werd geregistreerd. Er wordt ongetwijfeld in de gaten gehouden of er iemand van de vlucht besmet zou zijn en waar diegene heeft gezeten. Voorlopig hebben we nog niets gehoord. En bang ben ik er niet echt voor. De kans dat wij tijdens onze vakantie in Griekenland een besmetting hebben opgelopen is kleiner dan als we in Nederland waren gebleven. En ondertussen hebben we deze vakantie toch maar mooi in de pocket. Wij kunnen er weer even tegen!

 

Benieuwd naar de leukste dingen die we hebben gedaan op Lefkas? Lees mijn artikel met 5 dingen die je kunt doen op Lefkas. Wil je zelf ook nog op vakantie? Ik help je graag een mooie, veilige reis samen te stellen met betrouwbare partijen zodat jij je nergens zorgen om hoeft te maken.