V

Vijf redenen waarom onze tieners Panama heel leuk vonden

Costa Rica heeft de naam, maar een reis naar buurland Panama is zeker niet minder leuk voor een gezinsvakantie. Ook hier heb je mooie stranden, een tropisch groen binnenland, bergen en gezellige plaatsjes. Helaas: geen actieve vulkanen, maar wel het Panama-kanaal en een interessante hoofdstad. Bovendien is het er minder toeristisch en een stuk voordeliger dan bij de ‘buren’. Wij waren er met onze drie tieners en ik laat je graag weten waarom zij Panama zo leuk vonden.

Actief & sportief met het hele gezin: leer golfsurfen!

Voor veel golfsurfers is een bezoek aan Panama een droom. Maar er zijn ook veel plekken waar beginners en minder gevorderden hun kunsten op een plank kunnen uitproberen. Een leuke plek voor surflessen is Playa Venao aan de Pacific. Wij hebben goede ervaringen met de enthousiaste instructeurs bij Shokogi Surfschool, gevestigd in het Selina Hotel. Je kunt in deze backpackers ook kamers huren, maar wees gewaarschuwd: de meeste gasten zijn jonge surfdudes. De sfeer is dan ook surf, surf, surf en relax. Schommels, hangmatten, een zwembad, bedjes, coole surfvideo’s, lekkere muziek en een prima bar waar je gezonde maaltijden kunt krijgen.

Een andere surftopper is Santa Catalina. Hier tref je vooral kleinschalig toerisme. Veel Europeanen en Amerikanen die hier zijn blijven plakken hebben een hotel of restaurantje geopend. Op de “punt” kun je pro’s aan het werk zien. Het is heerlijk om vanuit je luie ligbedje of het zwembad van hotel Santa Catalina deze toppers te bekijken. Beginners moeten een stukje lopen tot aan het strand van Playa Estero. Hier vind je golven waar je uitstekend je skills kunt oefenen. Er zijn lessen, maar als je de beginselen onder de knie hebt kun je met een gehuurde plank (als je in hotel Santa Catalina verblijft mag je de boards van het hotel gratis gebruiken) ook zelf urenlang oefenen.

Tot slot: ook aan de Caribische kant, op de eilanden van Bocas del Toro zijn goede surfmogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. Afhankelijk van de weersomstandigheden nemen lokale surfscholen je mee naar de beste plekken.

Bucketlist: zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen !

Dieren zien op vakantie is altijd leuk, of je nu groot bent of klein. Zelfs tieners komen er hun bed wel voor uit. Maar als je in Panama het water op gaat (Pacific) kun je op zoek naar de meest indrukwekkende dieren van de oceaan. Snorkelen met schildpadden, haaien, roggen? Check. Dolfijnen? Check. Big Game vissen en het ‘gevecht’ met een tonijn aangaan? Check. Dolfijnen zien springen? Check. En van juli/augustus tot oktober is de kans dat je walvissen kunt zien ook heel groot, omdat deze in grote aantallen naar het warme water van de Atlantische kust bij Panama komen om te paren. Onze favoriete plekken: Isla Coiba (bereikbaar vanaf Santa Catalina) waar je heel goed kunt snorkelen en duiken en de golf van Chiriqui (Boca Brava) waar we tijdens een boottocht walvissen van heel dichtbij zagen en dolfijnen volledig uit het water zagen springen vlak naast de boot. En als ’toegift’ zagen we ook nog krokodillen en luiaards op het land.

De bergen in – mooie wandelingen en raften!

Ga tijdens je reis zeker ook naar het binnenland bij Boquette. Eet in het weekend een hamburger bij Mike’s Grill, waar dan live muziek is van gepensioneerde Amerikaanse muzikanten. Je waant je hier ook meer op het platteland van Amerika dan in Panama. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd hier toch wel flink hoog ligt is het een grappige ervaring. Maar wat je vooral ook doet in Boquete is een trekking maken. Nadat we de BNN uitzending hadden gezien over het noodlottige ongeluk van de meiden Lisanne en Kris hebben, waren we nieuwsgierig naar deze wandeling (overbodig te zeggen dat het meenemen van een gids wordt aanbevolen). Maar ook de wandeling naar de verborgen waterval (waar je een verfrissende duik kunt nemen) is eigenlijk een must als je in Boquete bent. En omdat je tieners nu eenmaal niet dagenlang kunt zoet houden met lange wandelingen door de jungle ga je uiteraard ook een dag whitewater raften door de jungle. Met stroomversnellingen van categorie III+ hoef je je deze dag niet te vervelen.

Life is a beach – terug in de tijd in relaxt Bocas del Toro

Onmisbaar tijdens je vakantie met tieners: zon, zee en strand. Hoeveel bijzondere dingen je ook doet en ziet, voor tieners is het ook belangrijk om tijdens je vakantie voldoende tijd te hebben om uit te kunnen rusten, paradijselijke foto’s van witte stranden en palmbomen op snapchat of insta te zetten en hun kleur bij te werken. Bocas del Toro is hiervoor de ideale plek. De eilandengroep heeft nog de authentieke Caribische sfeer van vroeger. Huizen op palen, kleinschalige accommodaties, barretjes en restaurantjes aan het water, mooie stranden en watertaxi’s die af- en aan varen om iedereen (toeristen en lokale inwoners) naar hun plek van bestemming te vervoeren. Oudere tieners kunnen hier los gaan tijdens de feesten in Bocas stad (vrijdagavond bij Selina’s is niet te missen). Je kunt kiezen voor een hotelletje in of in de buurt van Bocas stad, maar je kunt ook kiezen voor je eigen huis op palen boven het water, een accommodatie in de buurt van een (surf-) strand of op een van de andere eilandjes.

Panama Stad – Shoppen & cultuur en ook nog een beetje natuur 

Een paar nieuwe hippe regenlaarzen, dat leuke jurkje dat niemand anders heeft, een ouderwetse nummerplaat als souvenir. In Panama kun je helemaal los gaan. In het oude deel van Panama Stad Casco Viejo, waar je behalve marktjes, souvenirs en goede koffie ook hippe (kleding-)winkeltjes hebt. En prachtige oude gebouwen, al dan niet gerenoveerd. Hier vind je ook mooie koloniale hotels, hippe (rooftop) bars en uitstekende restaurants. In de ‘nieuwe’ stad heb je grote winkelcentra waar je werkelijk alles kunt krijgen. Uiteraard ga je ook naar de sluizen van Mia Flores in het Panama Kanaal. Genoeg cultuur? Ga de natuur in, bijvoorbeeld in de stadsjungle Parque Natural Metropolitano, maak vanaf Gamboa een boottocht door het kanaal naar Lago Gatún. Kortom: een paar dagen in de grote stad zijn onmisbaar tijdens een reis met je tieners!

Wil je ook naar Panama met je tieners (of kleinere kinderen)?

Reis in mijn voetsporen en stel samen met mij jouw ideale reis samen!

 

TIP: klik hier voor mijn artikel over wat je er aan kunt doen om een jetlag te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *