H

Het andere Griekenland – rondreis met kinderen door de Peloponnesos

Witte huisjes, schattige kerkjes, mooie stranden, helderblauw water en gezellige tavernes: de eilanden van Griekenland zijn niet voor niets populair als vakantiebestemming. Maar Griekenland is veel meer dan dat! Toen de reis naar Australië voor de tweede keer werd uitgesteld door Corona besloten Annemarie en haar man om met hun 3 tieners het ‘andere’ Griekenland te verkennen. Weg van de massa. Vanuit Athene maakten ze een rondreis door de Peloponnesos, waarbij ze gezellige kustplaatsjes met fijne stranden afwisselden met culturele en sportieve activiteiten. Op de Peloponnesos vind je alles waar een avontuurlijk gezin met sportieve kinderen blij van wordt.

 

De Peloponnesos is een fantastische bestemming ‘buiten de gebaande paden’. Het schiereiland ten zuiden van Athene is vooral populair bij Grieken. Nederlanders komen er uiteraard ook, maar in vergelijking met de eilanden zijn de toeristenaantallen hier minimaal. Waarom kozen Annemarie en haar gezin juist voor deze bestemming? Hoe hebben ze deze reis ervaren? En hoe overleefden ze de extreme hittegolf van 2021? Ik vroeg het Annemarie en ze vertelde enthousiast over waarom deze reis perfect voor hun was.

 

Jullie reis naar Australië kon voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Hoe zijn jullie toen uitgekomen op Griekenland als alternatief?

Het eerste coronajaar zijn we in Nederland gebleven en nu wilden we wel weer heel graag naar het buitenland. De kinderen hadden eigenlijk maar één wens: zon. Omdat we al vaker in Italië, Spanje en Frankrijk zijn geweest werd het Griekenland. Hier zijn we voor het laatst geweest toen de kinderen nog heel klein waren. We vinden het altijd leuk om weer iets nieuws te ontdekken en wilden de kinderen Griekenland ook graag laten zien nu ze ouder zijn.

 

Waarom hebben jullie gekozen voor de Peloponnesos en niet voor ‘gewoon’ een Grieks eiland?

De broer van mijn man heeft (lang geleden) in Athene gewoond, dus daar waren we, zonder kinderen, wel vaker geweest. Ook hebben we vroeger al verschillende eilanden zoals Kos, Rhodos en Kreta bezocht. Het vasteland van Griekenland kenden we eigenlijk niet goed. Wel hadden we al diverse keren gehoord dat de Peloponnesos heel mooi is, dus daar waren we nieuwgierig naar. Doorslaggevend was dat je hier precies de combinatie vindt die wij leuk vinden tijdens onze vakantie: cultuur, natuur en sportieve activiteiten.

Het gezellige Nafplion. Foto: Annemarie

 

Hoe zag jullie reis er uit?

We waren allemaal hard toe aan vakantie en hebben bewust gekozen voor een rustig reistempo en hebben het aantal verschillende verblijfsplaatsen beperkt gehouden. Vanuit de verschillende standplaatsen konden we dan uitstapjes maken of een rustige relaxdag inplannen, net waar we zin in hadden. Wel hadden we vooraf al een aantal excursies gepland. Op deze manier hadden we een paar leuke activiteiten in het vooruitzicht, die ook weer structuur aan de reis gaven. Terwijl we tegelijkertijd alle vrijheid behielden om zelf onze dagen in te vullen.

 

Oorspronkelijk was het idee om de reis te beginnen in Athene, daarna de auto op te halen en de rondreis te starten. In verband met de beschikbaarheid van de hotels moesten we dit omdraaien. We hebben na aankomst op de luchthaven de auto direct opgehaald en zijn doorgereden naar de omgeving van Nafplion, op circa 2 uur rijden vanaf de luchthaven. Hierna zijn we doorgereden naar het zuiden, naar Kardamili, waar we de omgeving konden verkennen. Vanaf het kleinschalige hotel hadden we toegang tot zee waar we veel hebben gesnorkeld.

 

De reis ging verder via een mooie route naar het noorden. Hier bezochten we Olympia, de plek waar in de Griekse oudheid om de vier jaar de Olympische Spelen werden gehouden. Terwijl de  zomerspelen in Japan in volle gang waren, liepen wij rond op de plek waar het allemaal begon. Heel bijzonder dus. De volgende stop was hoog in de bergen, in de omgeving van Dimitsana. Hier heb je indrukwekkende kloosters en zijn we gaan raften. We eindigden de reis in Athene, waarvandaan we nog wel een dagtocht naar een eiland maakten, waarbij we hitte van de stad even konden ontvluchten.

 

Wat waren jullie absolute hoogtepunten tijdens deze reis?

Het raften over de Lousiosrivier. De omgeving is ontzettend mooi en het was bijzonder om tussen de rotsen en het groen te varen. Dat, in combinatie met het sportieve karakter van de trip en het feit dat het in de hitte een ‘verfrissende’ activiteit was, maakte deze excursie een superervaring en iets dat we nooit zullen vergeten. Verder hebben we mooie herinneringen aan de uren die we bij Kardamili in het water doorbrachten. Vlak bij ons hotel konden we van de rotsen zo in zee springen. Hier hebben we ook veel gesnorkeld.

Hoogtepunt van de reis: raften door de Lousiosrivier. Foto: Annemarie
Heerlijk zwemmen en snorkelen bij Kardamili. Foto: Annemarie

 

Ook heerlijk was ons dagje op het eiland Poros. Midden in de hittengolf in Athene was het echt wel heel warm en het was fijn om de stad even te kunnen ontvluchten. Niet alle gezinsleden waren even enthousiast om de laatste dag van onze reis vroeg op te moeten staan om de ferry te nemen, maar het eiland zelf maakte alles goed. De groene omgeving, het fietsen, suppen en vooral ook de heerlijke lunch. Het was echt een topplek. Hier hadden we wel meer tijd willen doorbrengen!

 

Wat we verder altijd belangrijk vinden zijn de verblijfsplaatsen. We houden wel van de nodige comfort en luxe. Tegelijkertijd is het ook lekker om wat ‘persoonlijke ruimte’ te hebben, dus niet alleen een kleine hotelkamer met niets meer dan een bed, maar ook voldoende plek waar je nog lekker kunt zitten. Dat was tijdens deze reis goed geregeld. We sliepen in mooie kleinschalige boetiekhotels met ruime kamers of huisjes, een lekker ontbijtje, etc.. Het begon al gelijk goed: de eerste nachten verbleven we net buiten Nafplion. Dat was precies wat we nodig hadden om bij te komen van de drukte voorafgaand aan onze vakantie: een mooi hotel, fantastisch uitzicht, lekker eten, ruime kamers, fijn zwembad, een rustige omgeving, maar ook centraal genoeg om gemakkelijk dingen te ondernemen of het levendige stadje te bezoeken.

Als je naar Griekenland reist in de zomer weet je dat het warm is. Heel warm. Maar dat je midden in een enorme hittegolf terecht zou komen, kon je vooraf niet weten. Hoe zijn jullie hier mee omgegaan?

Natuurlijk wisten we dat het in Griekenland in de zomer echt heel warm kan zijn, dus daar hadden we ons al op ingesteld. Het was eigenlijk nog wel te doen. Het is een kwestie van ‘go with the flow’. Vroeg opstaan als je iets wilt ondernemen, de middagen rustig doorbrengen aan het strand of zwembad. Of in een kamer met airco lekker Netflixen. Wat ook belangrijk is, is dat je elkaar de ruimte geeft. Als de kinderen niet vroeg op wilden staan om iets te ondernemen, gingen we zonder hen. En toen de meiden wilden winkelen in Athene, maar ik dat in de hitte tussen alle beton niet zo zag zitten, heb ik heerlijk met mijn zoon een middag aan het zwembad doorgebracht op de rooftop van ons hotel. Wat ook hielp is om dicht bij of op het water te zijn, dat scheelt echt.

Vroeg in de ochtend beklommen we de trappen naar het Palamidi kasteel in Nafplion voor een mooi uitzicht over de stad.

 

Zou je andere gezinnen ook aanraden deze reis te maken en heb je nog tips voor hen?

Zonder twijfel: ja. Het was een fantastische reis. Voor iedereen die op zoek is naar het authentieke Griekenland, weg van de massa, die geïnteresseerd is in de oude cultuur van de Grieken, maar ook actief en sportief bezig wil zijn, is dit een topbestemming.

 

Een aantal tips heb ik zeker ook nog wel. Kijk ook naar simpele kleine activiteiten. Ga bijvoorbeeld eens een keer een lekkere vis eten in een lokaal restaurantje aan de andere kant van de baai bij Kardamili. Wat we ook leuk vonden was Oud Kardamili, hier kon je in een oude ‘woontoren’ informatie vinden over de strijd tussen families in vroegere tijden. Bijzonder om te zien en iets waar je gemakkelijk aan voorbij gaat.

 

Neem, ook als het heel warm is, zeker de tijd om een paar van de archeologische hoogtepunten uit het Oude Griekenland te bezoeken. Behalve Olympia maakten de oude stad Mycene (eenvoudig te bezoeken vanuit Nafplion), het eeuwenoude theater van Epidaurus en natuurlijk het beklimmen van de Akropolis in Athene veel indruk op iedereen in ons gezin. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat is het zelfs midden in een hittegolf echt nog wel te doen.

Het oude Romeinse theater bij Epidaurus. Hier kun je in de zomermaanden zelfs voorstellingen bezoeken. Foto: Annemarie

 

Bezoek ook zeker één of meer kleinere eilanden: met warm weer is het hier echt heerlijk en de sfeer is sowieso heel lekker relaxt. Wat wij niet wisten: Nafplion is populair bij zeilers. We hadden niet voorzien dat hierdoor de leuke en beste restaurants dus ruim op tijd gereserveerd moeten worden. Wij konden daar nu niet terecht. Als je van lekker eten houdt zou ik bij boeking zeker vragen aan Colinda of ze voor jullie direct een leuk restaurant kan reserveren. Dan weet je zeker dat je ook op de meest populaire plekken kunt eten.

 

Tot slot: eindig je reis in Athene. Veel mensen beginnen hier en dat waren wij ook van plan. Achteraf waren we blij dat we het ‘moesten’ omdraaien. Nu we in Athene aankwamen waren we heerlijk uitgerust en wat meer gewend aan de hitte. Ik denk dat we hierdoor veel meer hebben kunnen genieten van de stad dan we aan het begin van de reis hadden gedaan.

Een leuke manier om Athene te verkennen: meet de fiets. Foto: Annemarie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Enthousiast geworden over de reis van Annemarie naar de Peloponnesos?

Ben jij ook benieuwd naar het ‘andere’ Griekenland? Reis dan in de voetsporen van Annemarie en haar gezin. Ik maak graag een voorstel voor jullie. Klik hier om alvast mijn voorbeeldreis naar de Peloponnesos te bekijken. Liever eilandhoppen binnen of buiten de gebaande paden? Ook daar weet ik de weg en kan ik een mooi voorstel voor jullie voor uitwerken.

 

Heb je niet zo lang de tijd of wil je in een kortere vakantie naar Griekenland? Klik hier voor een actieve stedentrip naar Athene. Ideaal voor de voorjaars-, mei of herfstvakantie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *