5

5 Vooroordelen over de Seychellen ontkracht

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de Seychellen. En voor veel mensen spreken deze eilanden tot de verbeelding. Zo’n tropisch paradijs waar je ooit wel eens naar toe zou willen, maar waarvoor je heel veel redenen hebt waarom dat nu niet zou kunnen. De Seychellen zijn immers te duur, je moet er de hele dag op het strand liggen en je zit er alleen tussen verliefde stelletjes.

 

De werkelijkheid is heel anders. Bijna niemand weet dat de Seychellen tot de meest duurzame bestemmingen ter wereld behoren. Dat het gaat om véél meer dan alleen strand, maar ook om de natuur en de mensen. Dat je indrukwekkende wandelingen kunt maken, unieke flora en fauna kunt zien en eenvoudige ‘locals’ kunt ontmoeten. Dat je veel verschillende soorten accommodaties hebt en vooral ook heel leuke kleinschalige guesthouses en huisjes/appartementen op de meest fantastische plekken. Dat je hier kunt reizen met een positieve impact. En dat het een ideale bestemming is voor gezinnen.

 

Ik denk niet dat er een bestemming is waar zo veel mensen zo’n verkeerd beeld van hebben. En dat terwijl het écht een van de leukste plekken ter wereld is. Ik laat je daarom graag zien waarom al die vooroordelen niet kloppen.

 

Vooroordeel 1: de Seychellen zijn onbetaalbaar

Dit is misschien wel het meest hardnekkige vooroordeel dat mensen hebben. Dat de eilanden alleen toegankelijk zijn voor de happy few die een flinke som geld kunnen uitgeven aan een vakantie. Niets is minder waar. Als je kiest voor goede kleinschalige verblijfplaatsen wordt je reis niet alleen leuker en interessanter, maar direct ook gelijk heel betaalbaar. Zeker als je ook nog eens een aantrekkelijke aanbieding op de vluchten weet te scoren. Check mijn Voorbeeldreis Mooi, comfortabel & betaalbaar Seychellen en zie dat de prijs voor een reis naar het paradijs echt wel meevalt!

Vooroordeel 2: de Seychellen zijn alleen voor honeymooners

Natuurlijk: de privacy, kleinschalige verblijfsplekken met fantastisch uitzicht, het groene binnenland en de rustige witte stranden met granieten rotsen en wuivende palmen maken de eilanden van de Seychellen favoriet bij honeymooners en romantici. Maar tegelijk óók de ideale bestemming voor gezinnen. De eilanden zijn niet zo groot, waardoor je prima korte uitstapjes kunt combineren met een middagslaapje van je kinderen. En om van eiland naar eiland te reizen heb je geen urenlange boot- en of busritten nodig, waardoor het met een gezin de ideale eiland-hop-vakantie is. Tieners kunnen fantastisch snorkelen, leren duiken en de mooiste foto’s maken voor hun socials. Tel daarbij op de relatief gemakkelijke bereikbaarheid, het beperkte tijdverschil en de goede familiekamers en bungalows en je hebt de ideale gezinsbestemming te pakken!

Foto: Nike Martens

Vooroordeel 3: de Seychellen zijn saai

Veel mensen hebben het idee dat je op een tropisch eiland niets kunt doen. Dat gaat echter zeker niet op voor de Seychellen. Wat bijna niemand weet is dat de Seychellen een van de ‘biodiversity hotspots’ in de wereld is. De indrukwekkende natuur heeft niet alleen een enorme diversiteit aan flora en fauna, maar ook tal van unieke planten en dieren die alleen hier voorkomen. De reuzenschildpadden en Coco de Mer zijn het bekendst, maar liefhebbers kunnen bijvoorbeeld ook proberen om de unieke Paradise Flycatcher te spotten.

Ook leuk op de Seychellen: de mensen zelf. De eilanden zijn bewoond en het contact met de locals is heel gemakkelijk. Ga bijvoorbeeld op woensdagavond naar Bazar Labrin in Beau Vallon, een plaatselijke markt waar je o.a. een heerlijke lokale verse maaltijd bij elkaar kunt sprokkelen. Bij de take away genieten zowel inwoners als toeristen van een lekkere en goedkope maaltijd. Lokale gezinnen brengen hun weekenden ook gezellig op het strand door. Bezoek de markt in Victoria, help de vissers hun netten binnen te halen of maak je eigen souvenir samen met een plaatselijke kunstenaar. Avontuurlijke gezinnen gaan kajakken in een onbekend natuurgebied, ziplinen of rotsklimmen. En wandelaars kunnen op alle eilanden indrukwekkende wandelingen maken.

Vooroordeel 4: de Seychellen zijn alleen voor liefhebbers van strandvakanties

Allereerst: in mijn gezin houden we van de zee en van tropische eilanden, maar niet van op het strand liggen. Wij zijn liever actiever. Na een weekje Algarve of Curaçao, waarbij we alle afgelegen stranden en bezienswaardigheden met de auto hebben bezocht, zijn we wel uitgekeken op zo’n bestemming. Maar op de Seychellen komen we keer op keer terug. Het geheim? De Seychellen heeft heel veel verschillende manieren om bijvoorbeeld van de mooie stranden te genieten. Lange strandwandelingen, paardrijden, kajakken, snorkelen of duiken, boottochten. Wij huren een auto of fiets en rijden het eiland rond. Tussendoor stoppen we bij een strand dat je alleen voor jezelf hebt. Bal mee, snorkel mee. Vooral niet te lang blijven hangen, er moet nog voldoende tijd overblijven voor een volgende stop voor een mooie wandeling door een tropische jungle, om vers fruit te kopen op de markt of voor een pauze in een leuke cafeetje waar je met je voetjes in het zand geniet van een lunch of later op de dag van de zonsondergang.

Vooroordeel 5: op de Seychellen heb je alleen luxe resorts

Veel mensen denken dat de Seychellen vergelijkbaar is met bijvoorbeeld de Malediven of Mauritius. Dat is ook zo wat betreft de mooie stranden. Daar waar deze ‘andere’ eilanden bekend echter staan om de grote (all inclusive) resorts waar je je vakantie vooral doorbrengt in je accommodatie gaat het bij de Seychellen juist om een heel andere ervaring. Er zijn wel een aantal grotere resorts, maar all inclusive resorts zijn hier niet gebruikelijk. Je hebt op de Seychellen vooral heel veel kleinschalige accommodaties van lokale eigenaren. Mooie boetiekhotels met 10 kamers, een guesthouse met maar een paar kamers. Ruime appartementen of huisjes op het strand met aparte woon- en slaapkamer en een eigen keukentje. Een hotel met 40 kamers of meer wordt al tot de grote hotels gerekend!

Juist die variatie in accommodatie mogelijkheden maakt de Seychellen voor iedereen geschikt. Je kunt heel luxe en bijzonder verblijven (ik heb zeker tips voor je!), maar ook heel gemoedelijk en eenvoudig. Maar schoon en vaak op een mooie plek. Het strand is altijd dichtbij, als het al niet voor de deur ligt. Je hebt altijd wel een klein winkeltje in de buurt, maar ook verschillende restaurants op loopafstand. Waar je verse vis direct van de vissers kunt kopen en fruit van het fruitstalletje next door. Bij de Seychellen gaat het niet zozeer om het resort waar je verblijft, maar de omgeving er omheen. Het gaat om de ervaring. Het land en de mensen beter leren kennen. Dat is precies waarom ik en mijn gezin verliefd zijn geworden op deze bestemming.

 

 

 

.

Meer lezen over de Seychellen? Klik hier voor een overzicht van mijn eerdere artikelen.

 

 

Ook op reis naar de Seychellen?

Ik help je graag! Neem contact met mij op dan kunnen we samen kijken of deze bestemming bij jou past en hoe jouw droomreis er uit zou kunnen zien.