S

Seychellen – paradijs voor kleine kinderen (en hun ouders)

Zon, zee, zand: veel meer is er niet nodig om kleine kinderen blij te maken op vakantie. En dan wel graag op een mooi plekje, zodat wij als ouders er ook van kunnen genieten. Voor mij persoonlijk geldt dat er dan ook nog iets meer te zien en te doen moet zijn, want een hele vakantie aan het strand doorbrengen is aan mij niet zo besteedt. De Seychellen bleken voor ons het ideale tropische paradijs te zijn.

De eerste keer dat we hier kwamen hadden we een kleine dreumes van net een jaar en sindsdien zijn we regelmatig terug geweest. Het blijft een van onze favoriete plekken en dat terwijl we normaal gesproken helemaal niet eens van strandvakanties houden! Voor ons zijn de Seychellen anders. Hier ga je eilandhoppen en verken je verschillende eilanden. Iedere keer dat we terugkomen gaan we ook naar minimaal één nieuw eiland, er zijn er genoeg. Je trekt er op uit met de auto, de boot, de lokale bus of de fiets. Je reist door het groener-dan-groene binnenland, wandelt door de bergen en loopt van baai naar baai om een nieuw strandje te ontdekken. Tussendoor drink of eet je wat in een lokaal cafeetje met je voeten in het zand. Omdat de eilanden niet zo groot zijn, kun je korte uitstapjes maken en daarna lekker terug gaan naar ‘huis’ om de kinderen nog even te laten slapen. Of lekker te laten spelen.

Ideale accommodaties voor gezinnen

Denk jij bij de Seychellen direct aan onbetaalbare luxe resorts voor honeymooners? Dat kan ook heel anders! Op alle eilanden heb je heerlijke plekken voor gezinnen. Veel ‘locals’ hebben hun huis of stukje land omgetoverd tot accommodaties met slechts een paar kamers. Vaak zijn het ook appartementen waar je een eigen keukentje en één of twee aparte slaapkamers hebt. Restaurantjes, winkeltjes en natuurlijk het strand zijn altijd in de buurt. Geen uitgebreide faciliteiten, maar die heb ik hier nog nooit gemist. Op deze manier leer je het echte Seychellen kennen: waar de vissers hun netten met de hand binnenhalen (en de kinderen mogen helpen), je vers fruit koopt op de markt of het stalletje om de hoek en je een verse maaltijd bij elkaar sprokkelt op de avondmarkt. Wat ik zelf heel fijn vindt: ’s avond de zon in de zee zien zakken achter een verderop gelegen eiland met een drankje uit mijn eigen koelkast in de hand terwijl de kinderen voor ons spelen in het zand.

Eilandhoppen is een leuk avontuur met kleine kinderen

Als je naar de Seychellen gaat bezoek je natuurlijk meerdere eilanden. Je wilt tenslotte wel terugkomen met het idee dat je iets van de Seychellen hebt gezien. Ik heb er inmiddels al veel verschillende eilanden bezocht, maar ‘gewoon’ naar de hoofdeilanden gaan is al leuk.

Mahé
Op dit grootste eiland van het land landen alle internationale vluchten en ligt de hoofdstad Victoria (hoewel ‘stad’ is een groot woord). Veel is er in Victoria niet te zien, maar het is leuk om voor een kort bezoekje en een wandeling te maken. De Seychelse versie van de “Big Ben” staat gewoon op een rotonde, er is een Hindoeïstische tempel, botanische tuin, maar vooral een bezoek aan de markt is leuk. Hier zullen de mensen je bijvoorbeeld graag allerlei soorten tropisch fruit laten proeven. Neem wat van dit heerlijks mee en vraag bij je hotel of ze er in een blender smoothies van kunnen maken. Vanaf het hele eiland kun je hier prima met de bus naar toe.

Zelf huren we altijd wel één of twee dagen een auto om het eiland te verkennen. Je hebt een aantal mooie bekende stranden, zoals Anse Intendance, Port Glaud en Anse Soleil die allemaal heel anders zijn. Maar je kunt ook gewoon je auto neerzetten langs de weg als je een mooi plekje ziet. Handdoek, bal en snorkel mee en geniet met alleen je eigen gezin even een uurtje op zo’n paradijselijk plekje voordat je weer verder rijdt.

La Digue
Voor mij is dit eiland als een waddeneiland, maar dan in de tropen. Het leven is hier relaxt: niets moet. Als je op La Digue bent huur je een fiets en trek je er lekker op uit. Natuurlijk naar het meest gefotografeerde strand ter wereld: Anse Source d’Argent. Maar er zijn ook stranden war je goed kunt snorkelen of waar je door de sterkte stroming en hoge golven niet in zee mag zwemmen, maar wel van baai naar baai kunt wandelen. Ga reuzenschildpadden voeren, fiets door het tropische bos in het binnenland of maak boottochtjes naar andere eilanden. Bij de vele gezinnen voor wie ik al reizen naar de Seychellen heb mogen organiseren is dit eiland favoriet. Hier heb je echt vakantie.

Praslin
Een andere favoriet bij gezinnen. Praslin is weer wat groter, dus ook hier kun je uitstapjes per bus of huurauto maken. Natuurlijn bezoek je het misschien wel allermooiste strand van de Seychellen, Anse Lazio. Het strand is wit, de palmen groen, de zee turquoise en om het beeld compleet te maken zijn er volop granieten rotsen die je op de Seychellen zo veel ziet. Naast het strand heb je een grote tuin met reuzenschildpadden en een populair restaurant waar je met je voeten in het zand heerlijke verse vis (of iets anders) kunt eten. Een ander hoogtepunt van Praslin is Vallée de Mai. Een prachtig tropisch bos, dat vooral bekend is vanwege de Coco de Mer, de unieke kokospalm die de grootste boomvrucht ter wereld draagt. Dit is een soort dubbele kokosnoot die lijkt op vrouwenbillen.

Natuurlijk kun je vanaf hier ook weer andere eilanden bezoeken, zoals Curieuse met mangrove, reuzenkrabben en waar de reuzenschildpadden nog vrij rondlopen, maar ook naar het vogelparadijs Cousin of het rotseilandje St. Pierre waar een snorkelstop wordt gemaakt.

Overige eilanden
Heb je meer tijd? Dan kun je nog extra eilanden aan je reis toevoegen. Het gemakkelijkst bereikbaar is Cerf Island, op tien minuutjes varen van Mahé. Hier kun je ook prima je reis starten of eindigen. Ook per boot bereikbaar is Silhouette Island. Je kunt hier kiezen voor een luxe resort, maar ook een leuke kleinschalige accommodatie. Andere eilanden zoals Bird en Denis zijn alleen per vliegtuig te bereiken, maar hierdoor is de ervaring wel heel uniek. Je vliegt erheen met een klein vliegtuigje en landt op een strook gras die van de ene naar de andere kant van het eiland loopt. North Island (waar een van de beste hotels van de wereld staat) is alleen bereikbaar per helikopter. Al deze kleinere eilanden zijn uniek en bijzonder, maar alleen al door de kostbare manier om er te komen hangt er wel een flink prijskaartje aan. Maar als je een keer iets speciaals wilt is het zeker de moeite waard!

Hier wel rekening mee houden als je naar de Seychellen gaat

De Seychellen kun je het hele jaar door prima bezoeken. Er is geen periode dat je bang moet zijn voor stormen of extreem slecht weer, er komen geen gevaarlijke dieren of enge ziektes voor, de eilanden zijn goed bereikbaar en je hebt maar weinig tijdverschil. Het regent wel wat vaker in december/januari en in juni/juli kun je meer golven hebben in zee. Verder dien je er bij je planning rekening mee te houden dat sommige periodes bepaalde stranden minder geschikt zijn vanwege golven of zeewier dat aanspoelt. Dit is afhankelijk van de windrichting/het seizoen.

Ook met je kleine kinderen op vakantie naar de Seychellen?

Reis in mijn voetsporen! Ik weet waar je op welk moment beter wel of niet kunt zijn, ik ken de meeste eilanden en bijna alle plekjes dus ik kan je als geen ander helpen jouw ideale droomreis samen te stellen en te regelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *