A

Avontuur op de rode draak – my family adventure naar Vietnam

Het is inmiddels alweer een aantal jaren terug, maar een van de reizen die we ons nog goed kunnen herinneren ging naar Vietnam. Omdat Vietnam inmiddels razend populair is bij gezinnen wil ik hieronder nog graag ons oude reisverslag met jullie delen. Op het moment van reizen waren onze kinderen 7, 5 en 4 jaar oud. We wilden graag een nieuw land leren kennen en actieve dagen afwisselen met dagen waarbij we als gezin lekker kon ontspannen. De keuze viel op Vietnam, waar een boottocht door Halong Bay op een privé jonk het hoogtepunt van de reis moest gaan worden.

Verlief op Hanoi

Na aankomst zijn we direct verliefd op Hanoi, de stad waar we onze rondreis door Vietnam beginnen. Oké, we moeten even wennen aan de drukte, vooral bij het oversteken. Stoplichten lijken niet zo te werken als wij gewend zijn en de enorme hoeveelheden brommers, motoren, fietsen, cyclo’s en auto’s op de weg maken oversteken een flinke uitdaging. Eenmaal gewend werkt het prima. Op een rustig moment ga je gewoon lopen en iedereen rijdt vervolgens om je heen. Het is heerlijk om door de stad te lopen en de sfeer te proeven. De kinderen lopen al snel rond of ze niet anders gewend zijn. Op de hotelkamer stippelen ze een route uit en met de kaart er bij worden we door hen door de stad geleid. Een beetje verdwalen vinden we niet erg. We snuiven de geuren op van de eetstalletjes op straat, kopen voor een prikkie zijden lakenzakken, maken kennis met de Vietnamese keuken in lokale restaurantjes en eten ijsjes en chocoladecroissants aan het water.

Hoogtepunten voor de kinderen zijn het waterpoppentheater, het Leninpark (en dan vooral de lachspiegels en speeltuin) en de “temple of literature” met de vissen in de vijver, de draken, de stenen schildpadden en de geur van wierrook. Maar ook een ritje in de cyclo (fietstaxi) en een voorstelling in het waterpoppentheater is een bijzondere ervaring.

We delen onze “woonkamer”, een open ruimte onder ons slaapvertrek, met de honden, haan, kippen en kuikentjes van het gezin.

Mai Chau – tussen de rijstvelden in de bergen

Na een paar dagen verruilen we de drukte van de stad voor de rijstvelden in het binnenland en rijden naar Mai Chau in de bergen. In deze regio wonen diverse minderheidsgroeperingen en in Mai Chau zijn dat de White Thai. Voordat we ons laten verwennen in een comfortabel hotelletje met zwembad slapen we een nachtje bij een lokale familie in een authentiek huis op palen. Onze slaapkamer is een grote open ruimte op de eerste verdieping. Op de grond liggen matrasjes waar ’s avonds klamboes over gehangen worden. We delen onze “woonkamer”, een open ruimte onder ons slaapvertrek, met de honden, haan, kippen en kuikentjes van het gezin. En dit alles met een uitzicht op een prachtige vallei met rijstvelden waarin we vrouwen met traditionele Vietnamese hoeden aan het werk zien.

Vanuit Mai Chau brengen we een bezoek aan een klein dorpje van een andere minderheidsgroepering, de H’mong, ongeveer 35 kilometer verderop. Bij een wandeling door het dorp mogen we wel een kijkje nemen in de lokale school en in een woonhuis. De vrouw des huizes was zeer onder de indruk van ons blanke blonde kroost en voelde uitgebreid aan de armen, oren en haren. Volgens onze jongste telg (4) zaten er in het gebit van deze oude dame een paar tanden los, in werkelijkheid had deze oude mevrouw slechts twee grote voortanden in haar gebit over. Ook andere vrouwen uit het dorp wilden graag even aan de kinderen voelen. Het komt blijkbaar niet veel voor dat kleine blanke blonde kinderen door hun dorpje slenteren. Maar ook voor ons was dit een bijzondere ervaring.

Een motorfiets met een aanhanger voor een varken, 15 eenden achterop de brommer en een vrouw die op de fiets een volledige marktkraam aan plastic emmers en teiltjes meeneemt zijn hier heel “normaal”.

Op de terugweg was de school inmiddels uit en hadden we de kans om in het lege klaslokaal zelf even in de bankjes plaats te nemen. Dit voelde toch wel heel anders dan onze school in Nederland…. Vooral de oudste was erg onder de indruk en vond het heel bijzonder dat ze kon zien hoe de kinderen hier in de klas zitten. Eenmaal terug in Nederland bleken ze vooral ook geschrokken van het feit dat de kinderen hier helemaal alleen naar school moeten lopen en niet door hun vader of moeder worden gebracht.

Na twee dagen in de bergen is het tijd om verder te reizen. Via Van Long, waar we in een roeiboot tot in het Karstgebergte varen, reizen we door naar Halong Bay. De natuur onderweg is indrukwekkend, maar we genieten vooral van de mensen die we onderweg passeren en verbazen ons er over wat zij meenemen op hun (motor-)fietsen. Een motorfiets met een aanhanger voor een varken, 15 eenden achterop de brommer en een vrouw die op de fiets een volledige marktkraam aan plastic emmers en teiltjes meeneemt zijn hier heel “normaal”. Regelmatig zien we gezinnen met vier of zelfs vijf personen samen op één motorfiets voorbijrijden. Dat is toch wat minder comfortabel dan de ruime minibus waarin wij ons verplaatsen. Drie rijen met banken maakt dat we iedere dag een ander plekje kunnen kiezen, maar ook dat er wel eens strijd ontstaat tussen de kinderen over wie waar mag zitten. Helaas, op reis is dit niet anders dan thuis.

“Daar waar alle busjes met toeristen rechtsaf slaan rijden wij nog even door”.

Halong Bay – varen door een schilderij

De weg naar Halong Bay is druk, heel druk. Voor ons, naast ons, achter ons: overal zijn minibusjes vol met toeristen. Maar daar waar zij allemaal rechtsaf slaan richting Halong Bay, rijden wij nog even door. Ver weg van de massa checken we in op ons luxe verblijf voor de komende drie dagen: onze eigen Chinese Jonk “De Rode Draak”. We varen door het net zo mooie, maar veel rustiger Bai Tu Long Bay, ten noorden van Halong Bay. Hier lijken we de enige bezoekers. We wanen ons in een schilderij. De indrukwekkende natuur laat zelfs de kinderen niet onberoerd. Zij genieten van het verblijf op de boot, spelen met de bootjongen, gids en koks en helpen de kapitein bij het besturen van onze jonk. Het eten met vooral verse vis en schaaldieren, waaronder reusachtige tijgergarnalen is aan de kinderen niet echt besteedt, maar witte rijst en stukjes vlees en kip gaat er prima in. De uitstapjes vinden ze allemaal even geweldig. Of het nu een tochtje per kajak naar grotten en drijvende dorpjes is, een barbecuelunch op het strand of een bezoek aan een grot in de berg. Met pijn in ons hart nemen we na drie dagen afscheid van de boot en onze gids Thang als we doorreizen naar het midden van het land.

Hoi-An, Mekong Delta en een paar dagen strand

Inmiddels gewend aan het leven in Vietnam reizen we in rustig tempo verder. We bezoeken de leuke maar toeristische stad Hoi-An waar we allemaal een jurkje of broek laten maken. We gaan naar het bekende China Beach en griezelen in de grotten van de Marble Mountains. We genieten van het goede eten in de leuke restaurantjes van Hoi-An en laten hier natuurlijk kleren op maat maken. Als je de toeristen even achter je wilt laten kun je een leuke dagtocht maken naar het platteland, waarbij je er o.a. per fiets op uittrekt en vaart in de typische ronde ‘mand-bootjes’ die je hier veel ziet.

Na een paar ontspannen dagen vliegen we door naar Ho Chi Min City. We zijn maar kort in deze grote stad. Populair bij grote bedrijven en expats heeft het een heel andere uitstraling dan het hectische, meer Chinees aandoende Hanoi. Brede lanen, grote koloniale gebouwen en moderne hoogbouw domineren het straatbeeld in deze stad. Een van de dagen van ons verblijf maken we een dagtocht naar de Mekong Delta. Hoewel leuk, hebben we hier niet de juiste keuze gemaakt. Het is ver rijden en als we in de delta aankomen is de drijvende markt eigenlijk al afgelopen. We maken een boottochtje en wandeling door de delta waar we o.a. lunchen bij een homestay. Bij nader inzien hadden we hier beter kunnen overnachten. Maar we hebben in ieder geval wel een beeld van het leven in deze delta gekregen.

Aan het eind van de reis genieten we nog even van een ‘vakantie’ aan het strand bij Mui Ne.

We sluiten de reis af met een paar dagen aan het strand van Mui Ne, waar we de laatste dagen van de reis genieten van een welverdiende “vakantie” in een hotel aan het strand. We brengen de dagen door in het zwembad en aan het strand. Gaan vliegeren, lopen door een kleine rivier in een prachtige omgeving en beklimmen de plaatselijke zandduinen. Uiteraard kopen we nog wat souvenirs en genieten we van onze laatste Vietnamese maaltijden. Te snel is het alweer tijd om, veel ervaringen rijker, terug naar Nederland te gaan. Regelmatig denken we nog terug aan deze bijzondere reis, waarbij de boottocht in Halong Bay toch wel het hoogtepunt was en een echte “once in a lifetime” ervaring.

Tips voor een ontspannen reis naar Vietnam met kleine kinderen

De reis naar Vietnam duurt lang. Het is prettig om te vliegen met een goede kindvriendelijke luchtvaartmaatschappij zodat de kinderen zich onderweg kunnen vermaken met bijvoorbeeld een individueel televisieschermpje met kinderprogramma’s en spelletjes. Wij vlogen met Cathay Pacific en waren hier heel tevreden over, maar ook Singapore Airlines of Emirates hebben fijne vluchten.

De wegen in Vietnam zijn redelijk, maar het verkeer is heel anders dan in Europa. Wij hebben er daarom voor gekozen om veilig te reizen met een auto met chauffeur. Je krijgt dan automatisch ook wel een Engelstalige gids mee. Het voordeel is dat je hierdoor ook kunt genieten van wat je onderweg ziet. De afstanden kunnen groot zijn, we waren blij dat we een vlucht hadden geboekt tussen Hanoi en Da Nang (Hoi-An). Je kunt dit stuk ook afleggen met een nachttrein, wat natuurlijk ook een bijzondere ervaring is. Zeker als je ook Hué wilt bezoeken is dit een aanrader.

Elke dag uit eten met de kinderen? Wij namen kleurboeken en tekenpapier mee en het eten in het restaurant werd een rustmoment van de dag waar ze heerlijk even konden tekenen en kleuren.
Je kunt in Vietnam hele leuke excursies maken om zo wat meer te zien van het dagelijks leven. Wat dacht je van een fietstocht naar het platteland buiten Hanoi of het verkennen van de omgeving van Hoi-An in een rond bootje, per fiets en wandelend? Ook zijn er, ook buiten de gebaande paden, hele mooie natuurgebieden voor als je op zoek bent naar wat meer avontuur.

Ook met je kinderen naar Vietnam?

Wil je in onze voetsporen treden en met of zonder kinderen naar Vietnam reizen? Je kunt deze reis ook bij mij boeken! Ik help je graag bij het samenstellen van jouw ideale reis naar dit indrukwekkende land. Juist ook als je bijzondere plaatsen of bijzondere excursies in je reis wilt opnemen die niet ‘standaard’ zijn.

 

TIP: klik hier voor mijn artikel over wat je er aan kunt doen om een jetlag te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *