S

Sabbatical met je kinderen

 

Veel gezinnen dromen er over. Wat zou het heerlijk zijn als je met je gezin extra tijd samen kunt doorbrengen. Samen kunnen genieten van elkaar en de wereld om je heen. Niet gehaast op vakantie om daarna weer direct terug te vallen in het ritme van alledag, maar écht de tijd hebben voor je kinderen en elkaar. Kortom: een sabbatical opnemen en een langere periode op reis gaan met je gezin.

 

De coronacrisis zorgt dat we meer thuis zijn, maar relaxt is het lang niet altijd. Meer tijd doorbrengen met elkaar ervaren we als heel waardevol. Zeker als je normaal een drukke baan hebt en nu ineens veel meer thuis bent is het heerlijk om veel meer van je kinderen te zien en mee te maken. Maar je kinderen thuis onderwijs geven terwijl je je ook je werk probeert te doen is toch wel een uitdaging. En midden in een online meeting zitten terwijl je kinderen elkaar gillend achterna zitten is al helemaal onmogelijk. Wat heerlijk is het dan om stiekem alvast te dromen over de toekomst. Om een sabbatical te kunnen nemen en écht tijd te hebben voor je gezin.

 

Probeer niet te veel beren op de weg te zien, maar denk in mogelijkheden en kansen!

 

Natuurlijk zijn er allerlei praktische bezwaren. Je moet het een en ander regelen met je werkgever, hebt een flinke som geld nodig, misschien zijn je kinderen wel leerplichtig, mensen in jullie omgeving raden het af en het is alles bij elkaar een hoop geregel met veel onzekerheden. Niets is echter onoplosbaar.

 

Ik heb de afgelopen jaren al veel gezinnen mogen helpen bij het plannen van hun sabbatical. Soms voor een deel van hun reis, soms de hele periode. De een maakt een mooie reis van een maand, een volgende heeft drie maanden de tijd en een ander maakt een wereldreis van jaar. Zoveel mensen, zoveel wensen. Ieder plan is aan te passen aan jouw budget, voorkeuren en de tijd die je tot je beschikking hebt. Probeer dus niet te veel beren op de weg te zien (tenzij je door Canada reist natuurlijk), maar denk in mogelijkheden en kansen!

 

Sabbatical met kinderen die nog niet leerplichtig zijn

Dit is hét moment voor een lange reis met je gezin, want dat scheelt een hoop geregel qua leerplicht. Ben je bang dat je kinderen zich niets van de reis herinneren? Vraag je dan af of dat erg is. Het allerbelangrijkste is volgens mij namelijk het gevoel dat je je kinderen meegeeft. De hele dag samen zijn, nieuwe dingen leren en ontdekken, andere smaken en geuren leren kennen. Dat kunnen ze misschien niet navertellen, maar geeft ze ongetwijfeld een boost in hun ontwikkeling. Het zal je kinderen ook vormen in wie ze zijn en hoe ze zich verder ontwikkelen. En als ze ouder zijn vinden ze het ongetwijfeld heel stoer om zichzelf als kleine avonturier op de foto’s en filmpjes terug te zien.

 

Is het reizen met kleine kinderen lastig? Nee hoor. Beperkt het je in je plannen? Ja, een beetje. Maar als je langer de tijd hebt is je doel waarschijnlijk niet om in een zo kort mogelijk tijd zoveel mogelijk te zien. Je wilt dan juist de tijd hebben om te genieten van elkaar en waar je bent. Dat kan alleen met een rustig reistempo, waar je kleine kinderen prima in mee kunnen komen. Misschien wil je liever niet naar onveilige landen, landen met malaria of bestemmingen met hele lange reisafstanden met het openbaar vervoer. Mijn ervaring is echter dat ook met die ‘beperking’ nog heel veel mogelijk is. Oók avontuurlijke reizen. Lees bijvoorbeeld over onze roadtrip door Argentinië met drie kinderen jonger dan 5 jaar.

Sabbatical met kinderen en de leerplicht

Zijn je kinderen al wat ouder? Dan wordt de planning lastiger. Onze eigen plannen sneuvelden omdat, tegen de tijd dat wij bedachten dat we nog een keer langer met het gezin op reis wilden, het niet meer haalbaar bleek. Er zat altijd wel een kind in groep 3, groep 8, de brugklas, etc. En dat zijn nu net niet de gemakkelijkste momenten om van school weg te blijven. Hoewel er ook genoeg gezinnen zijn die zelfs dat prima weten te regelen.

 

Als je kinderen leerplichtig zijn heb je wat extra obstakels. Ze mogen immers niet zomaar van school wegblijven. Er zijn oplossingen denkbaar met de wereldschool en wellicht kun je met thuisonderwijs op je eigen school iets regelen. Maar daar moet de leerplichtambtenaar toestemming voor geven en dat doen ze eigenlijk alleen in uitzonderlijke situaties. Dit kan bijvoorbeeld omdat je i.v.m. ziekte zou willen onderzoeken of leven in een ander klimaat een gunstig effect heeft op je gezondheid. Een andere mogelijkheid is dat je ter plaatse de mogelijkheden voor emigratie wilt onderzoeken. Denk dan aan een reis i.v.m. sollicitaties, het zoeken van woonruimte, etc..

 

De meeste gezinnen die lang op reis gaan schrijven zich zelfs uit als inwoner van Nederland. Daarmee heb je niet meer te maken met de leerplicht, maar loop je wel weer tegen andere ‘problemen’ aan, zoals met je zorgverzekering of de hypotheekverstrekker van je huis. Ga je naar één plek voor langere tijd? Dan kun je er ook voor kiezen om je kinderen hier in te schrijven op een (internationale) school. Dat is een stuk gemakkelijker, omdat je je in dat geval niet hoeft uit te schrijven in Nederland. Je kinderen moeten ter plaatse dan wel fysiek naar school gaan.

Er is altijd wel een plek te vinden om huiswerk te maken. Foto: Peggy Anke, Unsplash

Sabbatical met tieners

Dit is een lastige leeftijd om plannen te maken. De kinderen hebben dan inmiddels al een druk eigen leven opgebouwd met school, vrienden, sport, etc.. Het zal voor hen lastig zijn hier (tijdelijk) afscheid van te nemen. Want kom je bij terugkeer wel weer in je huidige sportteam? En kun je wel weer instromen in je eigen klas? Ook missen pubers, als ze met hun ouders op reis zijn, natuurlijk de mogelijkheid om zich steeds meer los te maken van het gezin en zichzelf te ontdekken. Thuis zullen ze meer vrijheden hebben dan op reis. En hebben ze hun vrienden om veel tijd mee door te brengen. Niets is onmogelijk en het ene kind is het andere niet, maar houd hier wel rekening mee bij het maken van jullie plannen en hoe lang je op reis wilt gaan. Het is toch iets heel anders om een jaartje op een vaste plek in Amerika te leven en wonen dan met een backpack een jaar onderweg te zijn.

 

Hoe lang ga je op reis?

Hoe lang je op reis gaat is uiteraard van invloed op de keuzes die je maakt. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of je voor één, drie of twaalf maanden op reis gaat. Eén maand is een lange vakantie en misschien zelfs met school te plannen rondom de kerst- of meivakantie of in een periode waar al veel feestdagen vallen. De school mag namelijk zelf toestemming geven voor verlof tot 10 dagen. Al mag dit officieel niet aan een bestaande vakantie worden ‘geplakt’ en zijn er ook voorwaarden aan verbonden. Voor een periode van drie maanden wil je je mogelijk niet alle gedoe van uitschrijven op de hals halen, terwijl je hier bij een reis van een jaar of langer natuurlijk niet onderuit komt.

 

Wat ga je doen?

Wat je gaat doen is afhankelijk van wat jullie zelf leuk vinden. Je hoeft echt niet te kiezen voor verre bestemmingen. Met een camper door heel Europa reizen is ook heel bijzonder. Ik volg een aantal gezinnen die op deze manier jaloersmakende avonturen beleven als gezin. Ook hoef je er niet voor te kiezen om continu op reis te zijn. Zelf hadden we bijvoorbeeld ooit het plan om een aantal maanden op verschillende plekken in Zuid-Amerika te blijven, de taal te leren en de kinderen ter plaatste naar school en sport te laten gaan. In feite zouden we op drie verschillende plekken tijdelijk ‘wonen’ met tussendoor een reisperiode van een maand om van de ene naar de andere plek te reizen.

Foto: Dino Reichmuth, Unsplash

Zorg voor voldoende rustmomenten: een ‘vakantie in je vakantie’

Wat je ook kiest, plan altijd ook rustpunten in je reis. Een jaar lang backpacken is voor kinderen dodelijk vermoeiend. Voor jullie ook overigens. Het is fijn om ook zelf te kunnen koken. Waar je tijdens een vakantie gemakkelijk een paar weken de regels voor gezond eten minder strikt kunt nemen, kan dat natuurlijk niet maanden achter elkaar. Wissel periodes dat je intensiever reist en in hotels overnacht bijvoorbeeld af met een paar weken in een huis op één plek. Of huur een aantal maanden een camper, zodat je tijdens het reizen altijd je eigen vertrouwde huisje bij je hebt.

 

Waar gaat je sabbatical met je kinderen naar toe?

Alles kan, het ligt er maar net aan wat je zelf leuk vind. Populair zijn de reizen naar echt verre oorden, die voor een ‘gewone’ vakantie minder gemakkelijk bereikbaar zijn zoals Nieuw-Zeeland. Of naar landen waar je lang de tijd voor nodig hebt om hier een groot deel van te kunnen zien, zoals Australië, Canada of de Verenigde Staten. Een combinatie van deze landen wordt ook vaak gemaakt. Heerlijk is het om bijvoorbeeld tussen een reis over Nieuw-Zeeland en Australië een ‘vakantie’ te plannen op bijvoorbeeld Fiji. Even een tijdje zon, zee, strand om bij te komen van al het gereis.

 

Azië is ook nog altijd populair. Natuurlijk omdat het minder duur is, maar ook vanwege de variatie, de vriendelijke mensen en het feit dat je er goed met kinderen kunt reizen. Zeker als je niet georganiseerd op reis gaat is Azië een handige keuze, omdat het hier meestal niet zo moeilijk is om betaalbare hostels en huisjes te vinden. Er zijn ook veel mogelijkheden voor lokaal vervoer, zoals bussen, treinen en (lowcost) vluchten. Wil je liever toch wat meer gepland hebben? Ook dan zijn er natuurlijk volop mogelijkheden. En ook zijn verschillende landen in Azië goed te combineren met bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Australië.

 

Reizen naar Noord-, Midden- en Zuid Amerika zijn over het algemeen duurder, maar ook zeker de moeite waard. In Afrika zijn de mogelijkheden misschien wat beperkter als je bijvoorbeeld malariagebieden wilt overslaan, maar alleen al in Namibië en Zuid-Afrika kun je ook prima een aantal maanden doorbrengen. Daarna kun je bijvoorbeeld lekker een paar weken naar de Seychellen om bij te komen van alle ervaringen. Het leuke van deze landen is dat er veel meer te doen is dan alleen maar op safari gaan. Vaak kun je zelfs ook nog meehelpen in lokale projecten en bijvoorbeeld een aantal weken vrijwilligerswerk doen.

Hulp nodig bij het plannen van je sabbatical met je kinderen?

Genoeg ouders namen al eerder een sabbatical en gingen op reis. Zelf weet ik alles van bestemmingen, reizen, het plannen van je trip, etc,. Ik vind het altijd weer leuk om een gezin te mogen helpen bij de planning van hun sabbatical. Ik denk graag met je mee over de invulling van jullie reis. Waar ga je heen, wat ga je doen, welke landen kun je wel en niet handig met elkaar combineren. Op basis van jullie eigen ideeën en wensen.

 

Ik ken helaas niet alle details van de praktische zaken rondom je sabbatical. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij andere ervaringsdeskundigen zoals Travelicious Families. Zij hebben ook een facebookgroep waar ervaringen worden uitgewisseld en waar je lid van kunt worden. Als je plannen hebt voor een langere reis zou ik hier zeker een kijkje nemen.

 

Inspiratie opdoen?

Het is natuurlijk altijd leuk om te zien wat andere gezinnen doen tijdens hun sabbatical. Binnenkort zal ik een aantal van de reizen die ik al heb mogen organiseren als voorbeeld uitwerken. Wil je al eerder weten wat anderen zoal gedaan hebben? Stuur me een berichtje, dan kan ik je zeker al wat ideeën en informatie geven.

 

CategoriesNiet gecategoriseerd